nappali és éjszakai bőrápolás

Kell különbséget tenni a nappal és az éjszaka használt termékek és rutin között?

A fenti kérdés sokunkat foglalkoztat, főként, amikor már elkezdünk tudatosabban figyelni a bőrápolásunkra és szembetaláljuk magunkat a különböző kozmetikumokkal.
Nappali? Éjszakai? Eddig azt sem tudtuk, hogy létezik egyáltalán különbség.

De aggodalomra semmi ok! Mi most időt és energiát spórolunk Mindenkinek!
Ebben a bejegyzésben azt jártuk körbe, hogy miért is kell szétválasztanunk a kettőt.

A bőrápoló termékekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a „minden egyben” („all in one”) megoldások lesznek a legjobbak. Kevesebb pénzbe, időbe és energiába kerülhetne így az egész arcápolási mizéria.

De nagyot tévedünk, ha így gondoljuk. A helyes bőrápolási rutint minden esetben testre kell szabni, hogy az illeszkedjen a bőrünkhöz és a napszakhoz. Az nem elég, hogy kiválasztjuk a legjobb hatást ígérő készítményeket, tudnunk kell azt is, hogy mikor érdemes őket használnunk.

Miért? Mert, teljesen másra van szüksége bőrünknek éjszaka lefekvés előtt, mint nappal a munkába/suliba indulás előtt. Teljesen más dolgoknak lesznek kitéve és teljesen más folyamatok zajlanak le a bőrünkben.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos az alvás és az éjszakai pihenés. Nem csak az elménknek, hanem a szervezetünknek és a bőrünknek is. Egy napi 8 órás pihentető alvás csodákra képes, boldoggá és kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket.

Kutatások azt is bizonyítják, hogy az alvás szépítő és építő hatást gyakorol az egész testünkre, lelkünkre és szellemünkre. Egy jó kiadós éjszakai pihenés után egészségesebben és ragyogóbban ébredhetünk.

De ennél sokkal több dolog zajlik a háttérben, amíg mi Csipkerózsika mélységes álmát alusszuk. Mert miközben mi azt gondoljuk, hogy teljes szerveztünk pihen és teljes tétlenségben csak úgy el van, addig alvás közben egy egészen aktív regenerálódás indul el bennünk.

Lefekvés után kis sejtjeink aktivizálják magukat, munkába állnak és helyrehozzák a napközben elszenvedett károkat, beindítanak egy csodálatos gyógyulási folyamatot. Mindemellett kitágulnak az ereink, így lehetővé válik a tápanyagok gyorsabb felszívódása és az oxigén fokozott beáramlása a bőrön keresztül, ami hozzájárul a gyorsabb tisztulási folyamathoz és a méreganyagok eltávolításához. Tehát egy szó mint száz, amíg mi alszunk, az élet egy pillanatra sem áll meg, na jó hát persze, hogy nem, hisz reggel szépen felkelünk.

Annak tudatában, hogy a sejtjeink ilyen szép munkát végeznek, gondoskodnunk kell arról, hogy segítsünk nekik azzal, hogy e folyamat zavartalan működését egy kicsit stimuláljuk. Ezért érdemes lefekvés előtt egy-két tevékenységet bevezetnünk, ha azt akarjuk, hogy bőrünk reggel hálásan és üdén ébredjen.

Bár lehet, hogy sokkal kényelmesebb ugyanazokat az arcápolási termékeket használni reggel és este is, de gondold csak végig: milyen hatásoknak teszed ki bőrödet nappal és éjszaka?

Szerintünk te is látod már, hogy teljesen különbözőnek. Nézd meg egy napodat, és te is rájössz, hogy nappal a védelmet kell megerősíteni, éjszaka pedig a megfelelő táplálást.

Nappal elképesztő mennyiségű szennyeződésnek tesszük ki a bőrünket, nem beszélve a sminkről, a levegőben lévő szennyező anyagokról, az UV okozta károkról és a baktériumokról. Még a látszólag ártalmatlan tevékenységek is, mint például a mobiltelefonon való beszélgetés, összekoszolják az arcbőrünket.

A nap folyamán bőrünk leginkább védekező állásban van és harcol mindenféle külső hatással szemben, mint Xéna, a harcos hercegnő.

De eljön az este, amikor ő is fellélegezhet és az éjszaka csendes nyugalmában elkezdi a regenerálódást, valamint a felkészülést a következő napra.

Mindkét funkció támogatásra szorul, ezért kell különbséget tennünk a nappali és az éjszakai arcápolási rutin között.

Éjszakai bőrápolási rutin

Feladatunk, hogy felkészítsük a bőrünket a megújulásra. Ezt azzal tudjuk a legjobban megtenni, ha a mély tisztításra és a táplálásra összpontosítunk. Ez a két legfontosabb dolog. Ha jól végzed a feladatodat, akkor még ahhoz is hozzájárulsz, hogy lassabban öregedjen a bőröd. Ugyancsak este érdemes használnod azokat a készítményeket, amelyek elengedhetetlenek a megújuláshoz, viszont fényérzékennyé teszik a bőrt. Ilyen például az A-vitaminos szérum vagy az arcradír.

Az éjszakai szépülésre való felkészülés lépései:

1. Alapos és hatékony tisztítás

A bőrünk egészsége és a leghatékonyabb megújulás érdekében minden este alaposan tisztítsuk meg az arcunkat. Erről készült egy teljesen átfogó bejegyzést, amit ide kattintva elolvashatsz és megtanulhatod belőle, hogy milyen a jó arctisztítás.

De a legfontosabb, hogy távolítsd el a sminket. A sminkben történő alvás nem a legjobb ötlet, sőt ha minket kérdezel, egyenesen halálos vétek, egy kész merénylet, amit a bőröd és magad ellen követsz el.

Ha sminkben alszol, akkor az egész napi szennyeződés és a smink összetevői felszívódnak a bőrödön keresztül, ami eltömődött pórusokhoz vezet. Az eltömődött pórusok pedig pattanásokhoz és mitesszerekhez. Ezt pedig te sem szeretnéd! Úgyhogy óvva intünk a sminkben való alvástól!

2. Ezután jöhet a tápláló, öregedésgátló vagy ránctalanító szérum

Az éjszaka nyugalma a tökéletes idő arra, hogy az öregedésgátlásra sarkaljuk bőrünket. Ennek érdekében pedig alkalmazzunk öregedésgátló és/vagy ránctalanító szérumot, esszenciát vagy olajat. Hiszen az ilyen készítmények segítenek a természetes korrekciós folyamatban, amin a bőr minden éjszaka átmegy.

3. Szemkörnyék ápoló az esti jó barát

A szemünk körül található bőr rendkívül puha és érzékeny, ami azt jelenti, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani erre a részre.

A nap folyamán a levegőben lévő szennyeződések irritálhatják a szemünket, ami viszketést idézhet elő. Ezért előfordulhat, hogy többet dörzsöljük a kelleténél és a körülötte lévő finom bőrt akaratunkon kívül megsértjük és ráncoljuk.

Ezenkívül minden bizonnyal ezen a területen összetett sminket használunk, ami még ráerősít az őt érő irritációkra, így nagyobb mértékben válik ez a terület rugalmatlanná és petyhüdtté.

Mivel nem tudod elkerülni azt, hogy egész nap ne érintsd meg az arcod és a szemed, egy kor után nagyon fontossá válik, hogy minden éjjel szemkörnyékápoló szérummal kényeztesd ezt területet. Olyan készítményt válassz, amely minimalizálja a puffadást, a szarkalábakat és a sötét szem alatti karikákat.

Mi a Flash Flawless szemkörnyékápolót ajánljuk, de ha van már személyes kedvenced, akkor győződj meg róla, hogy hatóanyagai valóban segítenek a szemkörnyéki problémák kezelésében és használd továbbra is azt.

A legfontosabb az, hogy ezt a lépést még véletlenül se hagyd ki.

4. Mély hidratáló

Az éjszakai rutinodat gazdagítsd egy hidratálóval, amely képes mélyen behatolni a bőrödbe és felkészíteni a következő napra.

Ezt sem kell különösebben ragoznunk, erről is bőven beszéltünk már eleget, hogy miért fontos a hidratálás. Ha te mégis lemaradtál róla, akkor ide kattintva olvashatsz a hidratálás fontosságáról.

Nappali bőrápolási rutin

A nappali bőrápolási rutinnak egyszerűbbnek kell lennie, mint az éjszakainak, hiszen nem szabad elnehezítenünk a bőrünket.

Feladatod reggel „csak” annyi, hogy felkészíts bőrödet a nap kihívásaival szemben. Legyen felvértezve a dehidratáció ellen és gondoskodj a fényvédelemről.

A nappali szépülésre való felkészülés lépései:

1. A kihagyhatatlan arctisztítás

Azt gondolhatod, hogy a bőröd egész éjszaka védve volt a szennyeződésektől, és ezért nem kell megtisztítanod. De sajnos tévedsz.

Annak ellenére, hogy rendszeresen cseréled az ágyneműdet, a párnád is lehet bacik és egyéb szennyeződések tanyája.

A másik ok, amiért szükséges az arcbőr tisztítása, az, hogy éjszaka is működnek a faggyúmirigyeid, ezért reggelre a bőröd bezsírosodik.

Az így felgyűlt fölösleges zsírmennyiséget és szennyeződéseket kell reggel eltávolítanod.

Egy minőségi, kímélő arctisztító finoman eltávolítja az éjszakai olajfelhalmozódás és az éjszakai termékek maradékait.

2. A szemkörnyékápoló reggel is a barátod

A szemkörnyékápolókat, szemránckrémeket kifejezetten úgy tervezték meg, hogy célzott eredményeket érjenek el az ultra érzékeny bőrön, ami a szem körül van.

Általában sokkal táplálóbbak, mint az átlagos hidratáló készítmények. A szemet fiatalosabbá és üdébbé teszik.

Annak érdekében, hogy az egész napos smink és a környezeti károk roncsoló hatását csökkentsd, alkalmazz reggel is nappali szemkörnyékápolót. És figyelj arra, hogy ne húzd, ne ráncold és ne dörzsöld a szemed a nap folyamán.

3. Fényvédelemmel egybekötött hidratálás

A nappali bőrápolás utolsó lépéseként használj hidratáló arckrémet, amelyet gyengéden, körkörös mozdulatokkal masszírozz be az arcodba. Válassz egy könnyedebb opciót, amely a nap folyamán nem nehezíti el a bőröd.

A legfontosabb szempont a nappali arcápoló kiválasztásánál, hogy tartalmazzon széles spektrumú fényvédőt. Győződj meg róla, hogy legalább 30-as fényvédőfaktort tartalmaz, így megfelelően védheted a bőröd. Évszaktól függetlenül használd a fényvédővel ellátott krémedet a sminked alatt.

A fényvédelem fontosságáról és miértjéről is készült már egy átfogó bejegyzésünk, amit ide kattintva elérhetsz. Ha még nem olvastad akkor mindenképpen tedd meg!

Tanulmányok kimutatták, hogy a jó bőrápolási rutin és az egészséges életmód a legjobb módja az öregedés jeleinek lassítására.

Összegzés

Most, hogy tudod, hogy miért és hogyan kell különválasztani a nappali és az éjszakai bőrápolási rutint, próbáld ki, vezesd be a mindennapi a gyakorlatba és figyeld a bőröd reakcióját.

Mi meg vagyunk győződve arról, hogy szeretni fogod, és a kezdeti nehézségekért kárpótolni fog a tükörben látott megújulás.

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hasznosnak találod? Oszd meg barátaiddal is, hogy ők is szépülhessenek!