hajápolás télen

Itt van az ünnepi szezon és itt van már a tél is! Ez az az időszak, amikor a hajunknak a hideg időjárás ellenére is a legjobbnak kell lennie, a legszebbnek kell kinéznie.

A téli száraz és hideg időjárás nemcsak a bőrünkre van negatív hatással, hanem a hajunkra is. Ezért itt az ideje, hogy beszéljünk a téli hajápolásról is.

Hajunk és bőrünk érzékenysége nem csak nyári nyűg, sajnos télen is ugyanúgy meggyűjti bajunkat.

A hideg, az eső, a hó, a szél, a fűtés következtében szárazzá váló levegő, valamint a hőmérsékleti ingadozások, mind roncsolják a haj állapotát, dehidratálják és kiszárítják. Ez egy általános jelenség, ami minden hajtípust egyformán érint.

Télen, ha nem fordítunk kellő figyelmet a hajunk ápolására, akkor búcsút inthetünk a fényesen csillogó, lágy esésű, ápolt fürtjeinknek. Ráadásul nem csak a hajszálaink szenvednek, hanem a fejbőrünk is. Kiszáradhat, korpásodhat és kellemetlenül viszkethet a dehidratáció miatt.

Ebben a bejegyzésben a kedvenc téli hajápoló tippjeinket és trükkjeinket állítottuk össze, amelyek biztosítják, hogy egészségesen tündöklő hajkoronával várjuk az ünnepeket és az új évet.

Fogadd meg az „időjárás-védelmi” tanácsainkat annak érdekében, hogy megfelelő törődést nyújts hajadnak, és minimalizáld a tél viszontagságaival járó károkat!

1. Megfelelő hőmérsékletű vízzel moss hajat

BRRRR … Hideg van, tudjuk! És ilyenkor a fél karunkat odaadnánk egy forró fürdőért, vagy zuhanyért. De ez nagy hiba, hiszen sem a hajnak, sem a bőrnek nem tesz jót a forró víz.

Ha törődsz magaddal, a fejbőröddel és a hajaddal, akkor alacsonyabbra kell venned a víz hőmérsékletét.

A forró víz dehidratálja a bőrt és a hajat, így hozzájárul, hogy hamarabb száradjon ki. A fejbőröd korpásodni, a hajszálaid pedig töredezni fognak tőle.

Kerüld el tehát a forró vizes hajmosást! Használj helyette langyos vizet, és a végén hidegebbel öblíts. Ezzel eléred, hogy a hajvégek összezáródjanak és több nedvességet raktározzanak magukba.

A legegyszerűbb az, ha egész évben ugyanolyan pozícióban hagyod a víz hőmérsékletének szabályzóját. Így nem kell az évszakok váltakozásával folyamatosan a hőmérséklet szabályzóval babrálnod.

2. Hidratálj, hidratálj és hidratálj

Télen feltétlenül hozzá kell adnod egy hidratáló készítményt a hajápolási rutinodhoz. Még akkor is, ha általában nem használsz ilyent.

Legyen az hajmaszk, szérum, esszencia vagy olaj, mind segítenek több nedvességet juttatni a haj és a fejbőr mélyebb rétegeibe, revitalizálják és javítják azt. Továbbá mélyen táplálják a hajhagymákat és megóvják a meleg – hideg, hőingadozás okozta károktól.

3. Korlátozd a hajmosások számát

Ha Te is „bűnös” vagy és naponta mosod a hajadat, akkor ez lesz a legnehezebb feladat. De itt az ideje, hogy változtass rajta!

A hajmosás során nemcsak a szennyeződéseket távolítod el, hanem azokat a létfontosságú természetes olajokat is, amelyek megtartják a haj hidratáltságát és természetes védőréteget vonnak köré. Ezért a téli hónapokban fontosabb, mint máskor bármikor, hogy minimalizáld a hajmosások számát.

Próbáld meg meghosszabbítani a hajmosások közti időszakot, amennyire csak lehetséges. Ha eddig naponta mostad, akkor vezesd be, hogy kétnaponta mosod, aztán három.

A heti kétszeri hajmosás bőségesen elég ahhoz, hogy tisztán tartsd a hajad.

Ha nagyon nem bírod az átmeneti időszakot a mosások között, akkor használj száraz sampont, hogy elkerüld a kellemetlenségeket. Így felfrissül a hajad. De ezt se vidd túlzásba, mert a sok száraz sampon is száríthatja a hajad.

4. Válassz természetes alapanyagú sampont

A samponok esetében is fontos, hogy természetesen alapanyagból készüljenek, amik mindamellett, hogy tisztítják, még táplálják is a hajat.

Kerüld a szilikont, a szulfátot és az alkoholt tartalmazó termékeket, mert ezek gátolják a természetes faggyútermelést. Ezáltal kiszárítják a fejbőrt, ami korpásodáshoz vezet.

A legjobb, ha olyan sampont választasz, amely biotint és tápláló vitaminokat tartalmaz. Ilyen sampon például a Wonder Hair Biotin hajnövesztő sampon, hajerősítő és dúsító hatással.

5. Használj kondicionáló hajápolót

Jeppp, a hajkondicionáló egy kötelező dolog télen! Mélyen táplálja és hidratálja a hajat, ezért kihagyhatatlan.

Legjobb kondicionálók a szójafehérje és a panthenol. Segítenek megtartani a nedvességet és hidratálják a hajat.

6. Rendszeresen használj hajápoló olajat is

A téli szezonban a fejbőr egyre szárazabb lesz, és amint már említettük, ez a korpásodás valamint az irritált fejbőr oka. Sőt, a legrosszabb esetben, még a hajhullásért is ez okolható.

Hajmosásonként néhány csepp tápláló hajolaj használata csodákra képes. A tél folyamán a hajápoló olajjal feltöltheted a hajad a szükséges nedvességgel. Ezzel megakadályozhatod azt is, hogy a hajvégeid kitöredezzenek.

Kedvenc hajolajunk közé tartozik az argán– és a boabab olaj. Ezek minden fontos tápanyagot tartalmaznak, ami ahhoz szükséges, hogy lágy esésű és fényes maradjon a hajad télen is.

7. Hajszárítás a megfelelő módon

A hőkezelt hajformázás eltávolítása a napi rutinodból igazán fontos lenne. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a legfontosabb!

Amikor amúgy is elég sok sokkoló hatás éri hajadat és szinte minden kiszárítja, a legjobb az lenne, ha természetes módon szárítanád meg a hajad.

Természetesen emellett korlátozd az olyan eszközök használatát is, mint a hajvasaló vagy hajgöndörítő. Nem újdonság, hogy a hővel történő hajformázás a legfőbb ellensége a hajunknak. Ez a sérült haj egyik leggyakoribb okozója.

Ha mindenképp használnod kell ezeket a készülékeket, akkor használj hővédő sray-t. Ez a legjobb módja annak, hogy védőréteget képezz a hajadnak és a legjobb formát hozd ki belőle.

De létezik számtalan hőmentes hajformázó módszer is, amelyekkel elérheted az áhított formát anélkül, hogy roncsolnád a hajad.

8. Egészséges étrend

A vitaminokkal teli egészséges táplálkozás a legalapvetőbb és legjobb módja annak, hogy a hajad és a fejbőröd egészséges legyen.

Hiszed vagy sem, a gyönyörű haj is a kiegyensúlyozott étrendből indul ki. Az egészséges ételek biztosítják a hajad alapvető tápanyagait, amitől szép és egészséges lesz.

A természetes olajokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek nem csak az általános jóllétnek, hanem a hajnak és a bőrnek is jót tesznek.

Az A-, C-, E-vitaminokban, a vasban és a szelénben gazdag ételek, a friss gyümölcsök, a zöldségek, a húsok, a halak, a diófélék és a gabonafélék télen is elérhetőek, ezért könnyen beépíthetőek az étrendbe.

Figyelj arra is, hogy télen is sok vizet fogyassz annak érdekében, hogy a hajad és a fejbőröd így is hidratálódjon.

9. Hajfixálásra használj inkább krémesebb állagú készítményt

Mellőzd a zselé, lakk vagy egyéb szárító hatású készítmények használatát. Amikor fixálni akarod a hajad, akkor a wax jó választás lehet.

Extra tippek

Mindig más pozícióba kösd fel a hajad, vagy télen kerüld a lófarkat!

Viselj sapkát, hogy megvédd hajad a hidegtől!

Vágasd a hajad rendszeresen és szabadulj meg a száraz hajvégektől!

Télen kerüld a „platina” hajfestéket, inkább fesd sötétebbre, mert a szőkítéstől roncsolódik a hajad.

Te mivel ápolod és véded a hajad télen? Van valami, amit te másképp teszel télen, mint nyáron?

Ha nem szeretnél lemaradni a hajápolási tippjeinkről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!