selymes bőr

Az ember meglehetősen hiú lény, így nem csoda, hogy az egyik legfőbb célja a szépség és a fiatalság megőrzése. Ennek alapja természetesen az, hogy a bőrünk puha, feszes, valamint selymes maradjon. Ezt azonban nem könnyű elérni, ugyanis a kor előrehaladtával mindhárom tulajdonság kezd megkopni.

De ott az örök kérdés: miért veszíti el bőrünk rugalmasságát, és hogyan állíthatjuk meg ezt a folyamatot? Erre a kérdésre igyekeztünk megtalálni a választ.

A legfontosabb tudnivaló: minek köszönhető a fiatalos bőr?

Ahhoz, hogy rájöjjünk, hogyan őrizhető meg bőrünk fiatalsága, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi felelős a rugalmasságért és a puhaságért. A reklámoknak köszönhetően legtöbben itt rá is vágják, hogy a kollagén, ami valóban a bőr alapvető alkotóeleme, de önmagában nem elég. Van még egy másik nagyon fontos fehérje is, amiről kevesebb szó esik ugyan, de nélküle bőrünk nem lenne olyan, amilyennek most ismerjük: az elasztin.

Mit kell tudni az elasztinról?

Az elasztin olyan fehérje, amely lehetővé teszi, hogy a test különböző szövetei megnyúlás vagy összehúzódás után vissza tudják nyerni eredeti formájukat, valamint rendkívül jó a teherbírása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha megcsípjük, vagy szúrjuk valamivel a bőrünket, az elasztinnak köszönhetően képes legyen eredeti alakját felvenni.

Az öregedés során az elasztin mennyisége a bőrben csökkenhet, a meglévők minősége pedig romolhat. Mennyisége tinédzserkorban és korai felnőttkorban a legmagasabb, utána csökkenni kezd.

A bőrünkben lévő elasztin mennyiségét és minőségét egy nagyon egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük: ha megcsípjük a bőrünket például a kézfejünkön, a fiatal bőr szinte azonnal visszaugrik eredeti állapotába, míg az idősödő bőrnél ez a folyamat akár néhány másodpercig is eltarthat.

Idős korban a szervezetünk már nem képes olyan sok elasztint termelni, mint korábban, aminek biokémiai okai vannak. Jó hír azonban, hogy elméletileg az elasztin termelése visszaállítható az eredeti szintre, ha a sejtnek megfelelő jeleket küldünk.

Mit kell tudni a kollagénről?

Természetesen fontos, hogy a kollagénről is ejtsünk néhány szót, hiszen nem véletlenül kap olyan nagy szerepet a kozmetikai iparban. A bőr vonatkozásában a kollagén fő feladata, hogy fenntartsa annak szerkezeti integritását (épségét, sértetlenségét), szilárdságát és rugalmasságát.

A kor előrehaladtával az elasztinhoz hasonlóan a kollagén termelése is csökken, aminek következtében bőrünk simasága, puhasága alábbhagy, a jól ismert öregségfoltokból egyre több jelenik meg arcunkon és testünk más részein. Elkezdenek kialakulni az első szarkalábak, majd a mélyebb ráncok.

Ez azonban mind megakadályozható, ha a test összkollagén szintjét növeljük. Erre pedig a kozmetikai ipar már remek lehetőségeket nyújt. A tudomány jelenlegi állása szerint 29 kollagén típus ismert, de a bőr szerkezetének fenntartásában a kozmetikai ipar leggyakrabban az 1-es típusú kollagént használja. Az anti-aging, azaz az öregedésgátló kezelések ezt a kollagén fokozott bomlásának következményeit igyekeznek gátolni, megakadályozni.

Nem csak az öregedés jelei fokozódnak ugyanakkor a kollagénszint csökkenésével. Az aknék után maradt hegek is egyre gyakoribbá válnak, mélyebbek és kifejezettebbek lesznek. A kollagént injekció formájában adva azonban ezek a hegek eltüntethetőek. A folyamat viszont ugyanúgy működik, mint a ráncfeltöltésnél: a látható hatás mindössze néhány hónapig tart, utána a terápia ismétlése válik szükségessé.

Nem csak az idő az ellenség

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni azt a tényt, hogy az idő múlása mellett számos olyan tényező van, amely szintén nagymértékben befolyásolja bőrünk állapotát. Ilyen tényezők például a stressz vagy a helytelen életmód, de olyan apróságnak tűnő részletek is számítanak, hogy esténként milyen párnán hajtjuk fejünket álomra.

A rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, a huzamosabb ideig tartó kevés alvás, éjszakázás mind-mind nyomot hagynak a bőrünkön.

Az öregedés elleni harcban a legfontosabb és leghatékonyabb fegyver a megelőzés. Ha még azelőtt elkezdjük a bőrünket a megfelelő kozmetikumokkal ápolni, hogy az első ráncok, szarkalábak megjelennének rajta, jó eséllyel jelentősen késleltethetjük ezt a folyamatot.