arcápolás zsíros arcbőr esetén

Eljött az ideje sorozatunk folytatásának. Ezúttal a zsíros bőrt vesszük szemügyre.

A cikkből közelebbről is megismerheted a zsíros bőrt és tulajdonságait, a cikk végén pedig tanácsokat kapsz arra, hogy hogyan előzd meg a zsírosság kialakulását, hogyan tisztítsd és hidratáld, ha zsíros a bőröd.

Ebben a cikkben:

  1. Általánosan a zsíros bőrről
  2. Mit takar pontosan a „zsíros” jelző?
  3. Mitől alakul ki a zsíros bőr?
  4. Mik a zsíros bőr jellemzői?
  5. Hogyan kezeld a zsíros bőrt?
  6. Így előzd meg a zsíros bőr kialakulását!
  7. Hogyan tisztítsd a zsíros bőrt?
  8. Hogyan hidratáld a zsíros bőrt?

Mindannyiunk bőrében termelődik faggyú. Ez egy természetes folyamat, amely nélkül eléggé ramatyul néznénk ki, hiszen a pórusok alatt elhelyezkedő faggyúmirigyek „munkája” adja a bőrünk egészséges és hidratált kinézetét.

Ez a természetes folyamat némelyikünknél eltér a normálistól és túlpörög, vagyis több faggyú termelődik, mint amennyire szükségünk lenne, ettől pedig bőrünk kellemetlenül csúszóssá, csillogóvá és mitesszerekkel, pattanásokkal tarkítottá, azaz zsírossá válik.

Ebben a bejegyzésben azokhoz a társainkhoz szólunk, akiknek életét a zsíros bőr nehezíti meg. A cikk végén tippeket is kaptok arra, hogy hogyan ápoljátok a bőrötöket, hogy az megkönnyebbüljön a túl sok faggyútól.

Mit takar pontosan a „zsíros” jelző?

A zsíros bőr, csakúgy mint a száraz, a faggyúmirigyek normálistól eltérő működéséből adódik. De ebben az esetben a faggyúmirigyek sokkal nagyobb mennyiségben állítják elő a bőr zsírosságát adó faggyút és ez okozza a problémát.

Mitől alakul ki a zsíros bőr?

A zsíros bőr kezelésénél viszonylag könnyű dolgod lesz, a nehézség ott kezdődik, hogy meg kell állapítanod, mitől zsírosodik be a bőröd.

Az alábbi tényezők a leggyakrabbak:

  1. A genetika: a zsírosodásra való hajlamot örökölhetjük a szüleinktől, vagy a többi felmenőnktől.
  2. A kor: ahogy öregszünk, úgy változik meg szervezetünk működése és idővel bőrünk faggyútermelése is lelassul, ezért egyre szárazabbá válik.
  3. A környezeti hatások: A hely, ahol élsz és az évszak is nagyban befolyásolja a bőr működését és állapotát. Nagy különbségek lehetnek bizonyos helyek éghajlati viszonyai között, ami megmutatkozik a bőrön is. Például meleg és párás levegőben zsírosabb a bőr, nyáron hajlamosabb a zsírosodásra, míg ősszel vagy télen a kiszáradásra.
  4. A megnagyobbodott pórusok: Néha a pórusok az életkor előrehaladtával, a testsúly ingadozásával, változásával megnyúlhatnak. A nagyobb pórusok pedig több faggyút termelnek.
  5. A komedogén kozmetikumok használata: Nagyon nagy problémát jelenthet, ha nem a bőrtípusodnak megfelelő arcápoló kozmetikumot használod, hiszen a bőröd negatívan reagálhat és rosszabb állapotba kerülhet.
  6. A túl sokszori és túl nagy mennyiségben történő arcápoló készítmény használata: Például a nem megfelelő és túl gyakori arcmosás, a radírozás és a maszkok használata is előidézheti a bőr zsírosodását. Ha túl sok faggyút távolítasz el a bőröd felszínéről, akkor arra sarkallod a bőrödet, hogy még többet termeljen belőle. Így még zsírosabbá válik.
  7. A hidratálás elmulasztása: Az egy nagyon nagy tévhit, hogy a zsíros bőrt nem kell hidratálni és, hogy a hidratálás idézi elő a bőr zsírosodását. A valóság az, hogy a zsíros bőr is lehet dehidratált és vízhiányos, így ahelyett, hogy teljesen kihagyod a hidratálást, inkább keress zsíros bőrhöz illő hidratáló krémet.
  8. A hormonális változások: A szervezetünkben történő változások képesek felborítani a teljes hormon-háztartásunkat, így nem csak a belső szerveink megbetegedését idézhetik elő, hanem a bőrünk működését is.
  9. A különböző gyógyszeres kezelések: Egyes gyógyszerek mellékhatása, hogy felpörög tőlük a faggyúmirigy működése, és ezáltal megnő a faggyú termelése.
  10. A magas stressz-szint: A mindennapos stressz hatása, nemcsak a közérzetünkben, hanem a bőrünkön is meglátszik és képes teljesen megváltoztatni azt.

A zsíros bőr kialakulásának számos, bonyolult oka lehet. Bizonyos esetben az is előfordul, hogy egyszerre több kiváltó ok is érvényesül.

Ha megtaláltad a kiváltó okot és sikerül orvosolni, akkor is kell adnod egy kis időt, hogy a „gyógymód” kifejtse hatását. Sok esetben eltelhet 1-2 hónap is, amíg hosszan tartó eredményt érsz el.

Mik a zsíros bőr jellemzői?

A bőrünk állapota és típusa befolyásolja a megjelenésünket és kisugárzásunkat.

Az olajos bőr tünetei:

  • fényes és zsíros bőrfelszín az arc teljes területén
  • „vastag” bőr és durva tapintás
  • alkalmi vagy tartós pattanások
  • eltömődött pórusok és mitesszerek
  • fokozott faggyútermelés
  • egyenetlen és halvány bőrtónus
  • jól látható, tág pórusok
  • gyulladt, aknés és vörös foltokkal tarkított

A legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsd te zsíros bőrrel rendelkezel-e, az, ha reggel megmosod az arcod egy könnyed, kíméletes arctisztítóval. Utána nem használsz semmilyen krémet vagy arcápoló készítményt, hanem vársz 1-2 órát és megvizsgálod a tükörben a bőröd. Ha fényes és olajos érzetet nyújt, akkor minden bizonnyal zsíros bőrrel rendelkezel. Ha húzódó, száraz érzést tapasztalsz, netán apró hámló foltok is jelennek meg arcodon, akkor valószínűleg száraz bőrrel rendelkezel. Ha száraz bőrrel rendelkezel, akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

Hogyan kezeld a zsíros bőrt?

Ha a bőröd zsíros, elsősorban arra kell figyelned, hogy kerüld a zsíros, olajos, nehéz krémek használatát. Ezek ugyanis csak fokozni fogják a problémát.

A bőröd nem tudja őket megfelelően beszívni, így „ráülnek” az arcodra, eltömítik az egyébként is gyakran tág pórusokat, aminek következtében még több mitesszer és pattanás alakul ki.

Sokan nem tudják, hogy hidratálni a zsíros bőrt is kell, de csak könnyed, gyorsan felszívódó, kifejezetten erre a típusra való krémekkel.

Amire fokozottan ügyelned kell az az arctisztítás: ez egyik nap sem maradhat el, mert ennél a bőrtípusnál gyakorlatilag azonnal láthatóak lesznek a következmények.

Hetente javasolt a bőrradír használata, és napi szinten a bőrtípusnak megfelelő arclemosóé.

A legfontosabb, hogy lehetőleg antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bíró készítményeket válassz, így csökken az esély a pattanások kialakulására.

A tág pórusok miatt a tonik használata is sokat segít.

Mindenképpen olyan kozmetikumokat válassz, amik frissítő hatásúak, és semmiképpen sem fokozzák a zsírtermelést.

Így előzd meg a zsíros bőr kialakulását!

A genetikához és hormonális rendellenességhez kapcsolódó zsíros bőr kialakulását elég nehéz megelőzni. Ilyen esetben a kezelés a megfelelő eszköz. Egy egyénre szabott, következetes bőrápoló rutint kialakítása a feladat, amely működik és hosszútávon is eredményes.

A többi esetben nagy segítség lehet, ha rendszeresen tisztítod és hidratálod a bőröd. Illetve a megelőzésben fontos szerepet játszik az egészséges étrend és életmód is.

Hogyan tisztítsd a zsíros bőrt?

A rendszeres arcmosás csökkentheti a bőrön lévő faggyú mennyiségét, de nagyon vigyázz, hogy kíméletes arclemosót használj, mert ha túlzásba esel, akkor még nagyobb kárt is okozol magadnak, mintha egyáltalán nem csinálnál semmit.

A zsíros bőr tisztításához az alábbiakat ajánljuk:

  • Langyos vízzel mosakodj és kíméletes arclemosó gélt használj.
  • Kerüld a szappanokat, a mesterséges illatanyagokat és minden olyan összetevőt, amelyek irritálhatják a bőröd.
  • Kerüld a durva radírozókat, mert a mértéktelen súrolás/dörzsölés ösztönözheti a bőr faggyúmirigyeit, hogy több faggyút termeljenek.
  • Arcmosás után kíméletesen töröld meg az arcodat puha törölközővel, pontosabban inkább itasd fel a nedvet a törölközővel.

Hogyan hidratáld a zsíros bőrt?

Gyorsan felejtsd el azt a tévhitet, hogy a zsíros bőrt nem kell hidratálni. Már fentebb is említettük: a zsíros bőr is lehet dehidratált. Sokan, akik zsíros bőrrel rendelkeznek, teljesen eltávolítják a hidratálókat a bőrápolási rutinjukból. De ezzel nagy hibát követnek el.

Természetesen a nagyon zsíros bőr hidratálására a bőrtípusnak megfelelő készítményt kell kiválasztanod, ami olajmentes. Az ilyen krémek segíthetnek a bőr nedvességtartalmának megőrzésében és megfelelő védelmet nyújtanak a környezeti károkkal szemben anélkül, hogy zsíros érzést nyújtanának.

Az aloe vera például egy ilyen természetes nyugtató hatású hidratáló.

Elengedhetetlen, hogy minden terméket vagy módszert először egy kis felületen tesztelj, hogy észrevehesd a bőröd reakcióit. Ha a bőr rosszul reagál egy adott termékre, azt nem szabad újra használni, és más lehetőségek után kell nézni vagy bőrgyógyász segítségét kell kérni.

Bőrtípusokkal foglalkozó cikksorozat

A bőrtípusokkal foglalkozó sorozatunk további cikkei:

Ha tetszett, amit olvastál és még szívesen kapnál arcápolási tanácsokat, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!