egészséges táplálkozás

Már számtalan alkalommal emeltük ki, hogy mennyire fontosnak tartjuk a tudatos szépségápolást, amelynek alapja szerintünk az egészséges táplálkozás.

Mindenkinek van valamilyen kedvenc arcápoló készítménye vagy valamilyen szépségápolási kezelés, amire esküszik. De azt sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a gyönyörű bőr nem csak kívülről táplálkozik hanem belülről is. Az egyik legnagyobb hiba amit elkövethetünk, hogy ezt elfelejtjük és felelőtlen, habzsi-dőzsi életmódot folytatunk. Ami nem csak a bőrünkön hagy kitörölhetetlen nyomot, hanem különböző betegségek formájában a belső szerveinket is károsítja.

Ezért a megfelelő egyensúly fenntartása nagyon fontos a betegségek megelőzése és az egészség megőrzése szempontjából. Az egészséges élelmiszerek, a vitaminok és a létfontosságú tápanyagok segítenek megújítani, regenerálni és megőrizni a bőr hibátlan állapotát is.

A megfelelő táplálkozással harcba szállhatunk a természetes öregedési folyamat, a napfény és a dehidratáció okozta elváltozásokkal és makacs ráncokkal.

A legkíméletesebb kényeztetés az egész testünknek, nemcsak a bőrünknek, ha optimalizáljuk táplálkozásunkat.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani most Neked, azzal, hogy összegyűjtöttük a legjobb tippeket. Tarts velünk és újítsd meg táplálkozási szokásaidat, hogy új bőrben ragyoghass!

Igyekezz követni a következő tippeket.

1. A napi ötszöri étkezést egészítsd ki friss zöldségekkel és gyümölcsökkel

A gyümölcsök és a zöldségek magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól. A szabad gyökök kialakulásához általában a dohányzás, a levegő szennyezettsége és a napfény UV sugárzása vezethet, ami végül a makacs ráncok kialakulását okozza.

A sárgarépa, az édesburgonya, a sütőtök, a káposzta, a papaya és a spenót is bővelkedik béta-karotinban, amely egy nagyon hatékony antioxidáns. A béta-karotin fontos szerepet játszik a normál bőrsejtek fejlődésében és az egészséges bőrszín megőrzésében.

2. Egyél naponta C-vitamint

A C-vitamin szintén szuper antioxidáns. Szükséges az immunrendszer támogatásához, a sugárzó bőr megőrzéséhez és a felszíni sérülések megfelelő gyógyulásához. Ugyancsak erre a vitaminra van szüksége a szervezetünknek a természetes kollagén termeléshez, amely erősíti és rugalmassá teszi a bőrt.

A legjobb C-vitamin források a fekete ribizli, az áfonya, a brokkoli, a kiwi, a narancs, az eper és az édesburgonya.

3. Nagyon figyelj a fogyókúrára

Az ismétlődő súlycsökkenés és súlygyarapodás végzetes problémákat okozhat a bőröd megjelenésében. Ráncok és striák jelenhetnek meg rajta.

A drasztikus étrend általában alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban hiányos. Ennek azonban a bőröd látja kárát és a nem megfelelő táplálék bevitelt rövid időn belül tükrözni is fogja. A legjobb döntés, ha olyan diétát választasz, ami az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre ösztönöz.

Ha fontolóra vetted a fogyókúra lehetőségét, először érdemes lehet egy szakértő tanácsát kikérned, mielőtt belevágnál egy olyan diétába, ami többet árt, mint használ.

4. Növeld a szelén készletedet

A szelén szintén egy antioxidáns, ami más antioxidánsokkal együtt (pl. az E- és C-vitaminnal) hihetetlenül jól működik és elengedhetetlen az immunrendszer támogatásához.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a szelénben gazdag étrend segíthet a bőrrák, a leégés és egyéb bőrkárosodások ellen.

Az egyik módja annak, hogy növeld a szelén bevitelt, ha kiegészíted étrended brazil dióval. Már mindössze négy szem dió is biztosítani tudja az ajánlott napi mennyiséget. De összekeverve más E-vitaminban gazdag magokkal vagy salátával még köretnek is kiváló. További jó szelén források a halak, a kagylók, a tojás, a búzacsíra, a paradicsom és a brokkoli.

5. Egyél elegendő E-vitamint

Az E-vitamin védi a bőrt a mélyebb sérülésektől, a sejteket a károsodástól és támogatja az egészséges bőrnövekedést valamint a bőrregenerációt.

E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a különböző magvak, a mandula, az avokádó, a mogyoró, a fenyőmag, a napraforgó és kukoricaolaj is.

6. Fogyassz legkevesebb napi 6-8 pohár vizet

A bőrnek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy rugalmas maradjon. Naponta minimum 6-8 pohár tiszta víz elfogyasztása már elegendő lehet a dehidratáció elkerülésére. Gyógynövényes vagy koffeinmentes teák fogyasztásával is kiegészítheted napi vízszükségletedet.

Ne felejtsd el, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek, mint például a görögdinnye, a cukkini és az uborka, szintén hozzájárulnak a szervezeted folyadék háztartásának és a bőröd hidratáltságának fenntartásához.

A víz fontosságáról is rengeteget beszéltünk már, a legátfogóbb cikkünket itt tudod majd elolvasni: A víz szerepe a bőrápolásban.

7. Egyél egészséges zsírokat

Igen! Egészséges zsírok is léteznek. Olyanok mint az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. De szerintünk nem mondtunk ezzel újat neked.

Az avokádóban, a halakban, a diófélékben és a magvakban találhatóak meg ezek az esszenciális zsírsavak, amelyek biztosítják a bőr természetes hidratáltságát, rugalmasságát és regenerációját.

8. Fogyassz omega-3-at

Az omega-3 egy nagyon fontos zsírsav, amelyet sajnos szerveztünk nem képes előállítani, csak táplálékkal tudjuk bejuttatni szervezetünkbe. Ezért kiemelten fontos, hogy omega-3-at tartalmazó halakból és növényi eredetű olajokból (lenmag, lenmag olaj, chia mag, dió és repceolaj) pótoljuk.

Az omega-3 serkenti a szervezet önvédekező mechanizmusait és a természetes gyulladásgátló vegyületek előállítását, amelyek segíthetnek a bőrnek, különösen a gyulladásos bőrbetegségek esetén, mint például az ekcéma és a pikkelysömör.

9. Egyél több fito-ösztrogén tartalmú növényt

Hogy micsodáááát?

A fito-ösztrogén egy növényi eredetű élelmiszerekben található, természetes szabályozó vegyület. Hasonló szerkezettel rendelkeznek, mint a női nemi hormon, az ösztrogén. A természetes hormonok egyensúlyban tartásáért felelős.

Emellett lassítja a bőr öregedését, javítja a bőr vízmegkötő képességét, nyugtatja a sérült bőrt, aktiválja a bőrsejtek működését és a kollagén termelést.

Olyan növényekben található meg, mint a szója, a búza, a rozs, az árpa, a napraforgó, a szezámmag, a mogyoró, a bab, a lencse és a borsó.

10. Fogyassz lassan felszívódó szénhidrátokat

A vércukorszinted szabályozása és az egészséged megtartása érdekében, ha szénhidrátot fogyasztasz, akkor figyelj arra, hogy az lassan felszívódó legyen.

Próbálj meg teljes kiőrlésű kenyeret, babot, zabkását, hüvelyeseket, édesburgonyát, csicseriborsót, mogyorót és tejet fogyasztani. Ezek szabályozzák a vércukorszintedet és biztosítják a szervezet energiaszintjét is.

Kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, például a cukros kekszeket és italokat, mivel ezek növelik az inzulin termelést, ami károsítja a bőr kollagén és elasztin termelését, így elveszti rugalmasságát és könnyebben alakulnak ki a ráncok rajta.

11. Egyél cink tartalmú ételeket

A cink részt vesz a bőrön lévő faggyúmirigyek normál működésében és segíti a bőrt az elszenvedett károsodások javításában. Habár cinkre csak kis mennyiségben van szüksége szervezetünknek, mégis elengedhetetlen nyomelem, amit táplálékkal kell kiegészítenünk.

Cinkben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a halak, a sovány vörös hús, a teljes értékű szarvasmarhahús, a baromfi, a diófélék, a magvak és a kagylók is.

Ha a fentieknek megfelelően megváltoztatod az étrendedet, máris nagy lépést tettél az egészséged és szépséged megőrzése érdekében.

De ne várj azonnal csodát!

Legalább 6 hetet vesz igénybe, míg a táplálkozási módodból fakadó változások előnye szemmel látható jeleket ölt és megújul a bőröd.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Ha igen, akkor további tippekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Oszd meg barátaiddal, hogy ők is szépülhessenek az egészséges ételek által!