a víz mint öregedésgátló

Azt már bizonyára te is számtalanszor hallottad, hogy a napi megfelelő mennyiségű víz fogyasztása nagyon fontos az általános egészségi állapotunk szempontjából.

A víz fontos szerepet tölt be az emésztésben, a keringésben, a felszívódásban és még a kiválasztódásban is.

De arról is hallottál, hogy a bőrünk egészsége és a vízfogyasztásunk között milyen kapcsolat van?

Még nem?

Akkor olvass tovább, hisz most erre derítünk fényt!

Vannak, akik azt mondják, hogy a víz fogyasztásának semmi hatása sincs a bőr megjelenésére. De mi azt mondjuk, ők nagyon nagyot tévednek! Hiszen a tiszta, egészséges ásványvíz vagy ivóvíz alapfeltétele a sugárzó, egészséges, fiatalos kisugárzású bőr megőrzésének.

Emlékezz vissza az általános iskola biológia óráira.

Ott megtanultuk, hogy a bőr egy szerv. Csakúgy, mint más belső szervünk vagy testrészünk, a bőr is sejtekből áll. A bőrsejtek, akárcsak a testünk bármely más sejtje, vízből állnak. És azt is jól megtanultuk, hogy víz nélkül a szervek nem működnek megfelelően és egy idő után le is épülnek. Ez pedig nincs másképp a bőrrel sem.

Néhány érdekes tény a vízről és a szerveinkről:

Mi történik a bőrünkkel, ha nem iszunk eleget?

Ha a bőrünk nem kap elegendő mennyiségű vizet, akkor a hidratáltság hiánya miatt kialakulnak olyan kellemetlen tünetek, mint a száraz bőr, az ebből adódó húzódó, feszítő és pikkelyes bőrfelszín, a fakó és élettelen bőrtónus, és hozzátársul az égető, fájdalmas érzés is.

Ráadásul a száraz bőr kevésbé rugalmas és sokkal hajlamosabb a ráncosodásra. De a víz hiány okozhat egészségtelen zsírosodást is, ami megint nagyon kellemetlen lehet.

Mivel szervezetünk és bőrünk is minden nap nagy mennyiségű vizet veszít, nem szabadna elfeledkeznünk a hiány pótlásáról.

Az élet fintora, hogy az elfogyasztott vizet először az összes többi szervünk használja fel és csak a maradék jut el a bőrhöz.

Mi a megoldás?

Tehát nagyon fontos lenne, hogy kiemelt figyelmet fordítsuk a bőrünk hidratáltságának megőrzésére.

Tudtad? Egy átlagos napon, amikor nincs nagy meleg az emberi szervezet 2-3 liter vizet veszít el. Természetesen, ha rendben működik a folyadék-háztartásunk. Nagy hőségeben pedig ennek a sokszorosát!

Fogyasszunk naponta legalább 3 liter tiszta vizet!

Itt kihangsúlyozzuk, hogy nem folyadékot! A kávé, a tea, a leves, a különböző gyümölcslevek és löttyök nem számítanak.

Tipp: Ha nem szereted a sima vizet, akkor ízesítheted citrusfélékkel vagy uborkával, azok nagyon jót tesznek a bőrödnek.

Ezen kívül még számos más eszköz is áll a rendelkezésünkre, amelyekkel kívülről is tudjuk hidratálni bőrünket, nem csak belülről.

Miért szárad ki a bőrünk?

Egészséges állapotában a bőrünk természetes lipid-gáttal rendelkezik, így védi magát a külső környezeti károsodásoktól és a vízveszteségtől illetve befolyásolja a faggyúmirigyek működését is.

Ha bőrünk hajlamosabb a szárazságra, akkor az jel lehet arra, hogy a bőrünk nem termel elegendő lipidsejtet, ami védő gátat képezne és megakadályozná a kiszáradást.

Ennek kezelésére dolgozták ki a kozmetikai cégek a különböző hidratáló készítményeket, amelyek segítenek a természetes zsír és lipid arányt fenntartani a bőr felszínén, és meggátolják a víz elpárolgását, valamint fenntartják az egészséges nedvességtartalmat.

Hogyan hidratáljunk?

Általában a bőrünk típusának megfelelően kell választanunk hidratáló módszert, mert teljesen másra van szüksége például a zsíros bőrnek, mint a száraznak.

Igen, még a zsíros bőr is lehet dehidratált. Sőt! A túlzott faggyútermelés is a dehidratáció jele.

A legegyszerűbb módja annak, hogy hidratáljuk a bőrünket, ahogy már fentebb is kiderült, az az, ha sok vizet iszunk.

Nagyon száraz bőr esetén hidratáljuk bőrünket hialuronsavas készítményekkel, valamint nagyon jó választás lehet gyümölcskivonatokkal, shea vajjal, argánolajjal vagy boababolajjal ellátott, tápanyagban gazdag krémek és szérumok használata, amelyek segítenek megőrizni a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiben is.

Ha érzékeny vagy érett a bőrünk, akkor az olyan természetes hidratálók bizonyulnak hasznosnak, mint az aloe, a méz és a tengeri kivonatok, mint a hínár és az algák. Ezek az összetevők nemcsak enyhébbek, hanem számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyet az egészséges szervezet is igényel.

Hidratáló tápanyagok fogyasztása is segíthet, mint például az édes mandula, a kajszibarack és a kókuszdió, amelyeknek nemcsak hidratáló és tápláló tulajdonságaik vannak, hanem az öregedés és a szabad-gyökök okozta károsodások ellen is hasznosnak bizonyulnak.

Mit csinálnak a hidratáló készítmények?

Lényegében a hidratálóknak segíteniük kell a lipid gát korrekcióját, hogy a bőr képes legyen újra visszanyerni az egészséges nedvességtartalmát.

A hidratálók fő feladata, hogy csökkentsék a vízveszteséget.

A hidratáló termékek képesek megtartani a nedvességet a bőrben, a bőr felületén védőréteget képezve pedig csökkentik a napi nedvesség elpárolgásának kockázatát.

Kétfajta hidratálót különböztetünk meg.

  1. Vannak amelyeket úgy terveztek, hogy a bőr nedvességét bezárják, az elpárolgást megakadályozzák.
  2. És vannak a hidratáló termékek, amelyeket úgy terveztek, hogy növeljék a bőr víztartalmát vagyis a környezetből, a levegőből megkössék azt.

Az utóbbira kiváló példa a glicerin, a méz és a hialuronsav.

Összegzés

A dehidratáció egyenlően hat a férfiakra és a nőkre is, valamint nagyon gyakori az idősebb embereknél, mivel a kor előrehaladtával egyre hajlamosabbak leszünk rá.

Ahogy öregszünk, a bőrünk általában kevesebb mennyiségű természetes „kenőanyagot” termel, ami az egész testünket érinti. Ezért az egészséges életmód és az öregedésgátlás alapja, hogy segítsük testünket a megfelelő működésben és a hidratációban. Igazán nincs nehéz dolgunk ha figyelmesek vagyunk és észrevesszük a testünk és bőrünk üzeneteit.

A megfelelő mennyiségű (napi 2-3 liter) víz fogyasztása mellett, a megfelelő termékek kiválasztása és a tápanyagokban gazdag, vízalapú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet a hidratálásában és megelőzheti a problémát!

Ne feledkezz meg a fényvédelemről sem, hiszen tudod, hogy a napsütötte bőr könnyebben elveszítheti a nedvesség tartalmát és a bőröd száraz, hámló és ráncos lesz!

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel hírlevelünkre és ha a barátaid is szenvednek a dehidratációtól, akkor oszd meg velük ezt a bejegyzést!