bőr szerkezete

A bőrödet akkor tudod hatékonyan ápolni, akkor tudod leginkább megadni, amire szüksége van, ha ismered a felépítését, a funkcióit, és hogy milyen hatások érik. A legtöbb hatás ugyanis, ami testünket éri, legelőször bőrünkkel találkozik, ezért sokkal inkább ki van téve a környezeti tényezőknek, mint bármely más szervünk.

Azon kívül azonban, hogy megküzd a külső ingerekkel, a bőrnek egyéb szerepe is van:

  • megvéd minket a vírusoktól és a baktériumoktól
  • szabályozza a test hőmérsékletét
  • szerepe van a tapintásban, a hideg és meleg érzésében.

A bőrünket három réteg alkotja, és minden funkciójáért más-más réteg felel elsősorban.

Egy kis biológia …

A felhám:

A felhám a bőr legkülső rétege, ezért ez az, ami közvetlenül találkozik a külvilággal. Így világos, hogy ennek a rétegnek van a legerősebb védelmi szerepe: szervezetünk védelme érdekében vízálló gátat képez, és biztosítja bőrünk tónusát.

A felhám fő alkotóelemei, a keratinociták egy keratinréteget képeznek a bőr felszínén, ami meghatározza annak keménységét, vastagságát. Azokon a területeken, ahol szervezetünknek erősebb védelemre van szüksége, a külső keratinréteg vastagabb – ilyen a tenyerek vagy a talpak területe.

A fertőzések elleni védelmet a Langerhans sejteknek köszönhetjük, amik segítenek a fertőzések bejutásának megakadályozásában, de szerepük van a bőr allergiás reakcióinak kialakulásában is.

Az irha:

Az irha a felhám alatt elhelyezkedő réteg, amelynek nagy részét laza rostos kötőszövet alkotja. Ez az a kötőszövet, ahol a sok-sok kollagén és az annál jóval kevesebb, viszont legalább ugyanannyira fontos szerepet betöltő elasztin helyezkedik el. Ezek biztosítják bőrünk rugalmasságát erősségét, fiatalságát.

A kor előrehaladtával a kollagén és az elasztin termelése egyre inkább lecsökken, így bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából és puhaságából. Ez ellen a jelenség ellen küzdünk elszántan különböző kozmetikumokkal. Szerencsére a kozmetika világa igen gyorsan fejlődik, így ezek a folyamatok egyre könnyebben és hatékonyabban lelassíthatók.

A bőrnek ezen rétegében találhatóak még idegvégződések, verejtékmirigyek, szőrtüszők és vérerek is.

A bőralja:

A bőr legalsó rétegének legfontosabb funkciói közé tartozik a helykitöltés, illetve az energiatárolás. A bőralját főképpen zsíros kötőszövet építi fel, fejlettsége pedig testtájékonként, testalkatonként, illetve nemek között is változik. Nem ugyanannyi zsír van például a hasunkon vagy a fenekünkön, mint a lábszárunkon, és egyénenként is lehetnek eltérések.

Mindent megtudtál, amit szerettél volna? Ha nem, küldd el kérdéseidet nekünk az alábbi linkre kattintva!

Üzenet küldése