bőrtípus

A megfelelő kozmetikumok kiválasztásához alapvető fontosságú, hogy tudd, milyen a bőrtípusod. A hatékony ápoláshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy olyan kozmetikumokkal kezeld a bőrödet, amik kifejezetten az adott bőr sajátosságaira, problémáira tudnak hatékony választ nyújtani.

Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, milyen a bőrtípusod, azt a kérdést kell megválaszolnod, hogy mi jellemző a bőrödre:

  • Pattanásos, mitesszeres. Ha gyakran jelennek meg az arcodon pattanások, mitesszerek, emellett még fénylik is, akkor bizony problémás, zsíros bőröd van. Az olajos krémek ebben az esetben nem lesznek megfelelőek számodra, sokkal inkább a fertőtlenítő, mattító, frissítő készítmények, amik esetleg antibakteriális hatással is rendelkeznek.
  • Feszül, hámlásra hajlamos. Az előző ellentéte a feszülő, hámlásra hajlamos bőr, ami egyértelműen száraz. Pattanások, mitesszerek ritkán jelennek meg rajta, de sok gondot okoz, hogy folyton viszket, kellemetlenül feszül. Ebben az esetben az olajosabb, intenzívebb hidratáló termékek jelenthetnek számodra ideális megoldást.
  • Picit megereszkedett, apróbb szarkalábak, esetleg mélyebb ráncok is látszanak rajta. Ezek már bizony a bőr öregedésének jelei, ami előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Ha még időben (a húszas éveid második felében, legkésőbb a harmincas éveid elején) figyelmet fordítasz a megelőzésre, akkor később kell ezzel számolnod. Egyértelmű, hogy ebben az esetben ránctalanító készítményeket kell beszerezned, az alap bőrtípusodat is figyelembe véve.
  • A T-vonalban problémás. Ez az úgynevezett vegyes vagy kevert bőrtípus. Alapvetően normál, vagy inkább száraz, a T-vonalban viszont zsírosan fénylik, és pattanásos, mitesszeres. Szerencsére erre a bőrtípusra is kiváló készítmények kaphatók, de használhatsz külön-külön kozmetikumokat az egyes területekre.

Abban bízunk, hogy sikerült megállapítani, hogy az arcbőröd jelenleg milyen típusnak felel meg.

Ha ezzel megvagy, akkor már csak egy lépés választ el attól, hogy a bőrödnek megfelelő arcápolót kiválaszd.

Olvasd el kapcsolódó cikkeink közül a rád vonatkozót, és ismerd meg a számodra legideálisabb arcápolási technikákat és készítményeket: