mona lisa

Most sokaknál kiverhetjük a biztosítékot, de nincs mit szépíteni a dolgon, legyünk teljesen őszinték magunkkal!

Először a szemünkkel és a látásunkkal érzékeljük a körülöttünk lévő dolgokat, így az embertársainkat is. Ezáltal alakulhatott ki, hogy a kinézet és megjelenésünk ennyire meghatározó lett életünkben.

Az ember valahogy kódolva van arra a belső igényre, hogy megkedveltesse önmagát, hogy társai szépnek és vonzónak lássák.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a jó megjelenésű emberek sokkal népszerűbbek, sikeresebbek. Akik szépnek érzik magukat, sokkal magabiztosabbak és tele vannak önbizalommal, ez pedig elragadóvá teszi őket, amitől népszerűvé válnak.

Nos, hogy ez mennyire korrekt vagy sem, azt döntse el mindenki saját maga. Attól ez még egy létező jelenség.

Nézzük meg, hogy mióta játszik fontos szerepet az ember életében a szépségápolás.

Kőkorszak

Azt gondolhatnád, hogy ezt a túlzott szépségidealizmust napjaink felszínes és rohanó világának köszönhetjük, de valójában ez nem így van. Az, hogy vonzónak és tetszetősnek akarunk tűnni, már a kőkorszaki embernek is legalább annyira fontos volt, mint napjainkban nekünk.

Akkoriban leginkább a férfiak akartak imponálni a karakteresebb női társaiknak, de a cél akkor is az volt, hogy hódítsanak. Színes arc- és testfestéseket alkalmaztak a figyelem felkeltése érdekében.

Éppen ezért teljes nyugalommal állíthatjuk, hogy az emberi kultúra kialakulásával és fejlődésével egyidejűleg alakult ki és fejlődött a szépségápolás kultusza is.

A cél mindig is az volt, hogy a különböző kencékkel kiemeljék a szépséget illetve elfedjék azt, ami előnytelen.

Bizonyítékok rá olyan ókori papirusz tekercsek, amelyek orvosi tanácsok mellett szépségápolási leírásokat és szépítőszerek receptjeit is tartalmazzák.

Ókor

Az ókori Egyiptomban már higiéniai célokra és öregedésgátlásra is használták a különböző kencéket. A nők és férfiak egyaránt használtak hennát körömfestésre, olajat a hajuk ápolására, fehér és piros festéket arcuk szépítésére, sőt még szempilla és szemhéj festéket is.

Hogy miért? Azért, hogy az isteni tökéletességre jobban hasonlítsanak, hogy vonzóbb megjelenésükkel tekintélyt parancsoljanak.

Azt is láthatjuk, hogy a görögök is nagy hangsúlyt fektettek a szépségápolásra és az egészséges életmódra, nem hiába ered tőlük az ép testben ép lélek életfilozófia is. Fontosnak tartották az egészséges táplálkozást, a testmozgást és a higiéniai tevékenységeket.

A rómaiak már a szépítő szerek előállítására is áldoztak. Kutatták az örök ifjúság forrását és az egészség megtartásának módjait. Szerintük a minőségi életet tükrözi a fejlett test és szépségkultúra.

Az ókori kultúráknak köszönhetjük többek között a szépségápolás alapjait, a fürdőzés és a masszázs elterjedését, a testápolás és kencék receptjeit, a sminkelés alapjait és a tetoválást is.

Középkor

A sötét-középkorban kifejezetten tiltott tevékenység volt a szépségápolás. Hiszen, ez nem fért össze a keresztény eszmékkel, melyek szerint hiúnak lenni bűn. Azt hirdették, hogy a földi élet alatt a túlvilágra lelkileg, nem pedig testileg kell felkészülni. Így az emberek egyre kevésbé figyeltek a higiéniára.

Ebben az időben, amíg Európa elutasította a szépségápolást, addig a keleti kultúrákban elég magas szinten művelték. Ők abban hittek, hogy a minőségi élet az Isten dicsőségére van és az Ő felmagasztalásának tekintették az egészség- és a szépségápolást. Lelki és szellemi kifejeződésnek tekintették.

Reneszánsz

A középkori Európa újjászületésével megszületett a reneszánsz szépségideál is. Ez pedig a test, a lélek és a szellem együttes pozitív kisugárzását hangsúlyozta.

Újra Európa lett a szépségápolási és higiéniai termékek bölcsője. A 16. század Franciaországában feltalálják a parfümöt és ezzel elindítanak egy fokozatos fejlődést. Ezáltal egy egész iparág alakult ki a szépségápolás köré.

Érdekes módon a kozmetikai termékek tömeges használata még ennek ellenére is váratott magára egészen a 20. századig.

Az elterjedést végül a magazinok és a filmek népszerűségének köszönhetjük, amelyek következtében kialakultak a modern kor szépségideáljai.

Modern kor

Napjainkban az a tendencia figyelhető meg, hogy egyre inkább fordulunk vissza a természethez. Természetes alapanyagokat és természetesebbnek ható sminket használunk.

Ennek oka a harmónia és az egyensúly megtartása, az ápoltság és a kifinomultság tükrözése a megjelenésünkben.

Mi a ReBellánál abban hiszünk, hogy a szépség belülről fakad, de hozzátartozik a helyes életmód és a megfelelő kozmetikumok használata is. Ezért arra buzdítunk kedves Olvasónk, hogy figyelj az egészségedre, kíméld magad a stressztől, sportolj rendszeresen, táplálkozz egészségesen és használd a neked való bőrápolót.

Ha szeretnél még többet megtudni a szépségápolásról, iratkozz fel a ReBella Magazin értesítőjére! Feliratkozni az alábbi linken tudsz: feliratkozás.