hialuronsav

Sokan úgy vélik, hogy nincs olyan csodaszer, ami segíthet megőrizni bőrünk fiatalságát.

Mi ennek az ellenkezőjét gondoljuk. Hiszen pontosan tudjuk, hogy létezik. Sőt, csodás szervezetünk még termeli is számunkra ezt az anyagot, ami segít minket abban, hogy megőrizzük üde bőrünk pozitív kisugárzását. Csak sajnos nem termelődik az idők végezetéig ugyanabban a mennyiségben.

Miről is beszélünk?

Hát persze, hogy a nagy kedvencünkről, a hialuronsavról.

Arra szántuk el magunkat ebben a bejegyzésben, hogy bemutassuk neked, hogy miért is gondolunk úgy a hialuronsavra, mint egy igazi csodaszerre.

Ezt a napjainkra már nagyon elterjedt és sokoldalú összetevőt leginkább a szépségápolásból ismerheted, de rengeteg olyan tulajdonsága van, amitől felhasználhatóvá válik a gyógyászat egyéb területein is.

Kutatásaink alatt rengeteg érdekességre bukkantunk, amikről most lerántjuk a leplet.

Mi a hialuronsav?

Kezdjük az elején és ismerjük meg a hialuronsavat.

A hialuronsav egy kötőszöveti, tiszta anyag, amelyet képes a te tested is termelni.

A nevével ellentétben valójában egy poliszacharid, ami lényegében egy nagy cukor-molekula, egy természetes úton termelődő nagy molekulájú szénhidrát.

A kötőszöveti sejtjeidben, a bőrödben, az ízületeidben, az izmaidban, a szemedben és a szemgödrödben található meg. Térkitöltő szerepet tölt be a kollagén és elasztin rostok között, kenőanyagként biztosítja problémamentes mozgást és felelős a szöveteid rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegkötő képességéért.

Szervezeted egyik természetes építő eleme, ami hálószerűen szövi be egész testedet. Ha állagát akarjuk szemléltetni, akkor azt mondanánk, hogy olyan, mint a nyers tojásfehérjére.

Eloszlása a szervezetben a következőképpen néz ki:

  • 56%-a: bőr
  • 35%-a: izmok és csontok
  • 9%-a: máshol (ízületi folyadék, köldökzsinór, vér, nyirok).

A legnagyobb koncentrációban a szem üvegtestében, az ízületekben, a bőrben és a sejtközi állományban van jelen.

Tudtad?

A hialuronsav megismerésében kiemelkedő szerepe volt egy magyar kutatónak is, Balázs Endrének.

Ő az elsők között figyelt fel arra, hogy a hialuronsav milyen nagy mennyiségben van jelen a sejtek között. Felfigyelt arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a szervezetünk egészségében. Kutatásai alatt rájött, hogy ezt az anyagot lehet pótolni és különböző betegségeket még gyógyítani is lehet vele. Ezért kidolgozott egy speciális tisztítási módszert arra, hogy alapanyagként használható legyen és szemműtétekhez már el is kezdte használni. Aztán később szépen elterjedt az ízületi betegségek gyógyításában is és a szépségápolásban is.

Ekkor még ezt a könnyed és rugalmas anyagot szarvasmarhák ízületi nedvéből, köldökzsinórból és meglepő módon kakastaréjból izolálták. De mivel nagyon hamar rájöttek a hialuronsavban rejlő gyógyító és regeneráló lehetőségekre, kikísérleteztek egy olyan módszert, amivel szintetikus úton is előállíthatóvá válik. Ez a biológiai folyamat az úgynevezett fermentáció, az erjesztés egyik eljárása, ezzel még tisztább és hatékonyabb anyagot kapnak.

A mai kozmetikai és gyógyászati iparban már csak szintetikus úton előállított hialuronsavat használnak.

Hialuronsav a bőrápolásban

Bár a „sav” kifejezés félelmetesnek tűnhet, azt sugallhatja, hogy ez egy olyan cucc, amit ha az arcodra kensz, összeégethet. De ne aggódj, amint a fentiekből is megtudhattad, a hialuronsav használata egy csomó kímélő előnnyel jár, mert táplálja és hidratálja a bőrödet.

Ahogy öregszel, a bőröd már nem képes megtartani a nedvességet, ezért mindenképpen pótolnod kell a hiányt. Ezt legkönnyebben pedig úgy teheted meg, hogy olyan arcápolót használsz, ami tartalmaz hialuronsavat és természetesen megfelelő mennyiségű vizet fogyasztasz a mindennapjaid folyamán. Így hidratálhatod magad kívül és belül is.

Használatával látványos eredményt érhetsz el. Bőröd rugalmasabb, hidratáltabb, feszesebb, kevésbé sápadt és tónusosabb lesz tőle. Visszaállítja a bőr nedvességtartalmát, átmenetileg visszafordítja az idő kerekét és fiatalos megújulást biztosít.

Képzeld el, hogy bőröd olyan, mint egy szaftos szőlőszem, amit ha nem hidratálsz egyhamar mazsolává válik. Látod a szőlő simaságát a mazsoláéhoz képest? Na ez lehet a különbség. És persze nem érdeked, hogy megvárd a mazsola állapotot, mert akkor már nem biztos, hogy látványosan tud segíteni neked.

Ha időben, már 30 éves korod körül elkezded használni, jelentősen csökkentheted a negatív következményeket, de ha később kapsz észbe, akkor sincs nagy baj, csak akkor több türelemre lesz szükséged, míg a pozitív változás megérkezik.

A hialuronsav javítja a bőröd természetes védekező képességét és támogatja a gyógyulásban. Ha száraz a bőröd, akkor a felülete sebezhetőbbé válik, könnyebben begyullad és fertőzéseknek van kitéve. Bőröd külső rétegein alkalmazva, gazdag nedvességgel biztosítja és erősíti a „védőburkolatát”, így ellenállóbbá és egészségesebbé varázsol.

Gyakorlatilag olyan, mint egy páncél a bőr számára.

Antioxidáns tartalma miatt védelmet nyújt a káros UV sugarakkal és a szabad gyökökkel szemben, így nem engedi a kollagén és elasztin lebomlását.

Napjainkban különböző krémekben, szérumokban és kiegészítő öregedésgátló szépségápolási és egészségügyi termékekben találhatjuk meg.

Ha a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a hialurosav használatából, mi azt javasolnánk, hogy szérumot válassz, különösen akkor, ha száraz bőröd van. A szérumok jellemzően erősebb összetevők koncentrációját tartalmazzák, ami nagyszerű eredményeket produkál. C-vitaminnal felturbózva, pedig nagyszerű kombó az öregedésgátláshoz.

Használatakor várj legalább 15 percet, hogy a szérum teljesen felszívódjon a bőrben, mielőtt a következő arcápolót felvinnéd vagy elkezdenél sminkelni.

Olyan lesz bőrödnek, mint egy friss pohár víz a testednek.

A legismertebb hialuronsav típusok

A két legsűrűbben alkalmazott hialuron típus, amit a szépségápolásban használnak a következők:

  1. Sodium Hyaluronate, magyarul nátrium-hialuronát, a hialuronsav só formája, ami stabilabb, kevésbé képes oxidálódni és szélesebb körben elterjedt. Vízben oldódik és képes a víz akár 1000-szeresét is megkötni.
  2. Sodium Hyaluronate Crosspolymer a hialuron innovatív formája, ami a sima hialuronsavnál 5x hatékonyabb. Segíti a víz és a vízben oldódó aktív anyagok felszívódását.

Felszívódásának hatékonyságát a hialurosav molekula mérete folyásólja be. A nagyobb a felszínen marad, míg a kisebb a mélyre hatol. Szervezetednek és bőrödnek mindkettőre szüksége van.

Az egyik nem feltétlenül jobb a másiknál. Úgy képzeld el, mintha testvérek lennének, például nővérek, akik kiegészítik egymást. Ezért már rengeteg olyan arcápoló készítmény van a piacon, amely mindkét típust tartalmazza, így nyújtva a legmegfelelőbb hidratációt.

Hogyan működik a hialuronsav?

Bizonyos értelemben a hialuronsav úgy viselkedik, mint egy szivacs vagy egy mágnes, amely hatalmas mennyiségű vizet képes megkötni a bőrben, hatékonyan hidratálja, és ezzel csökkenti a mimikai ráncok megjelenését, javítja a bőr textúráját. Bőröd puha, rugalmas, kisimult lesz tőle.

Hiánya pedig kellemetlen érzések kíséretében száraz, hámló, lassan regenerálódó bőrt, fájó ízületeket eredményez.

A tested egyéb részein a hialuronsav kenőanyagként és az ízületek „lengéscsillapítójaként” működik.

Milyen előnyei vannak a hialuronsavnak?

Egy nagyon sokoldalú és elterjedt aktív összetevőről beszélünk, ami segíti szervezetünket a sejtgyógyulásban, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik.

Képes a bőr természetes nedvesség megőrző képességét fokozni és egyben erősíteni a bőr legkülső rétegének védekezőképességét. Képes harcolni a bőröregedést okozó szabad-gyökök ellen és a gyulladásokkal szemben.

A saját tömegének megfelelően 1000-szeres víz mennyiséget tud megkötni a bőrben, ezért nyújtja a legkiválóbb hidratációt számodra.

A természetes termelési folyamat a kor előrehaladtával csökken, 40 éves korunkra a képződése felére csökken, 60 éves korunkra már akár 10%-a az eredetileg termelt mennyiségnek.

Ezért neked is az idő előrehaladtával használnod kell, hogy fenntartsd bőröd és tested megfelelő hidratációját, ezáltal pedig megőrizd egészségedet és fiatalságodat, amíg csak lehet.

Hogyan használhatom a hialuronsavat?

A hialuronsav helyileg alkalmazható, számos szérum és krém fontos összetevője. Gyógyszerészeti és kozmetikai termékek alapanyaga.

Helyileg, krémként alkalmazva, segíti a finom ráncok halványulását, simábbá teszi a bőrt, miközben segíti a száraz foltok kiegyenlítését.

Egyéb gyógyászati területeken, mint például a reumatológiában, az ortopédiában vagy a sportorvoslásban, leginkább az ízületi kopásos megbetegedések esetében mozgásjavítóként szolgál. Az urológiában a hólyagfal nyálkájának helyreállításában tölt be fontos szerepet. Mindemellett a bőrgyógyászati és esztétikai kezelések esetén is kiváló segítség. Az allergiás panaszok enyhítésében, a fül-orr-gégészetben a fájdalom csökkentésében, a nyálkahártya nedvesen tartásában, a fogászati kezelésekben a gyulladások megszüntetésében tesz jó szolgálatot.

Milyen egyéb alkalmazásai vannak a hialuronsavnak?

A hialuronsav töltőanyag jellege miatt az injektálható anyagok egyik legkedveltebb formája.

Például az arcbőrbe fecskendezve feltölti a ráncokat, javítja a hegeket, a kontúrokat és sima egységes arcbőrt eredményez. Sajnos ez csak egy ideiglenes megoldás, mert a szervezet végül elnyeli őket, ezért egy bizonyos idő elteltével újra feltöltést kell alkalmazni. Épp ezért érdemesebb naponta alkalmazni krémek vagy szérumok formájában, ezzel nem teszed ki magad és szervezetedet akkora stressznek és a tűszúrásokat sem kell elviselned.

Hialuronsav injekciókat használnak még az egészségügyben is, például az osteoarthritis által okozott térdfájdalom kezelésére. Sőt, még a szemműtétek során is fecskendeznek hialuronsavat, hogy segítsen a természetes folyadékok pótlásában.

Ma már rengeteg olyan készítmény létezik, amellyel orálisan, táplálékkiegészítők formájában feltuningolhatod a szervezeted hialuronsav készletét.

Van-e mellékhatása a hialuronsav használatának?

Mivel egy olyan anyagról beszélünk, amit szervezetünk a fogantatásunk pillanatától természetes módon termel, igen alacsony az allergiás reakció vagy irritáció kockázata.

Vannak, akik arról számolnak be, hogy használatával még jobban kiszáradt a bőrük.

Ez előfordulhat, mert nem megfelelően használták és ezzel még rontottak is a helyzetükön. Ha simán hidratáló nélkül használsz hialuronsavat, akkor még szárazabb lesz a bőröd. Ha a környezeted levegő nedvességtartalma sem megfelelő, akkor kénytelen lesz a bőröd mélyén lévő nedvességet megkötni, ezért válhat bőröd még szárazabbá, vörösebbé illetve irritálttá. Ezért hialuronsav-formula használatával kövesd a termék használati útmutatását, de ha bizonytalan vagy, akkor konzultálj egy szakértő kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal.

Összefoglaló

Fontos, hogy tudd a szárazság nem egyenlő a vízhiányossággal és a zsíros bőr is lehet vízhiányos. Éppen ezért hialuront tartalmazó hidratáló arcápoló mellett dönts.

Ne feledkezz meg a bőséges víz fogyasztásról sem, hiszen így tud megfelelő mennyiségű vizet megkötni a hialuronsav a szervezeted számára.

A hialuronsav egy igazi jollyjoker, ami hidratál, meggátolja az öregedést és egészséget kölcsönöz Neked.

Injekciókkal lokálisan, kapszulákkal és tablettákkal orálisan illetve krémekkel bőrön át tudod pótolni. Érdemes már fiatalon, legkorábban 20 évesen, elkezdeni a pótlását. De 30 éves korodtól már kifejezetten ajánlott, ha hosszú ideig szeretnéd megőrizni bőröd rugalmasságát, üde kisugárzását és ezzel együtt önbizalmadat is.

Gyengéd és kiváló minden bőrtípusra, beleértve a zsíros vagy érzékeny bőrt is. Még akkor is, ha nem kifejezetten törődsz a ráncokkal és az öregedés jeleivel, érdemes kihasználnod a hialuronsavat a hidratáló és bőrvédő képessége miatt. Mivel csodálatosan helyreállítja és regenerálja az egész testedet az év minden napján.

Tetszett amit olvastál? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre erre a linkre kattintva!