propolisz

A méhek áldásos tevékenységéről már született egy bejegyzés, akkor a méhméregről és hatásairól írtunk, most viszont elérkezett az idő, hogy egy másik, méhek által előállított „csodaszerről”, a propoliszról is beszéljünk.

Szerintünk nincs a Földön olyan ember, aki nem hallott volna már a propoliszról.

Az orvostudomány és szépségápolási ipar egyenesen áradozik róla. Nem is csoda, hiszen számos olyan tulajdonsága van, ami kiválóvá teszi az ember egészségének és szépségének támogatásában.

Erre már több ezer éve, elődeink is rájöttek, ezért alakult ki, hogy a méhek által előállított propolisz ennyire az egészség kultúránk részévé vált. A külsőleg és belsőleg egyaránt használható propolisz sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő összetevőinek köszönhetően, alapja a természetgyógyászatnak.

Egy kis történelem

A propoliszt gyógyászati célokra már Kr.e. 350 környékén is használták.

Az ókori kultúrák különböző tevékenységekben és betegségek kezelésében használták. A görögök például tályog kezelésre, az asszírok sebek és daganatok gyógyításában, az egyiptomiak pedig propoliszt használtak a mumifikációhoz.

A legendáról mindannyian hallottunk már, mely szerint Kleopátra szépségét a méz és tejfürdőnek köszönhette, amit a feljegyzések szerint propolisszal is kiegészített. Az elsők között volt, aki felismerte, hogy ha a mumifikálásra jó a propolisz, akkor a fiatalság megőrzésére is tökéletes lehet. És nem tévedett.

Ókori görög feljegyzésekből az is kiderül, hogy Hippokratész, az orvostudomány történelmének legismertebb alakja a propolisz használatával gyógyította a különböző fertőzéseket és sebeket.

A propolisz már évezredek óta ismert megőrző képességéről és hatékonyságáról, ezért nem csoda, hogy a 21. századi szépségápolás is hamar felfedezte magának.

A propolisz lényegében a legerősebb természetes antioxidánsnak számít.

A propolisz keletkezése

A sok éven át élő növények, mint például a fák, olyan összetett vegyületeket termelnek, amelyek a kórokozók, baktériumok, fertőzések vagy különböző mikrobiális „támadások” elleni küzdelmükben segítségükre vannak. Így alakulnak ki a védekezést és megelőzést szolgáló gyanták, viaszok és egyéb nedvek.

A méhek szépen körbejárják ezeket a különböző fákat és összegyűjtik az immunitással teli gyantákat. Hozzáadnak különböző enzimeket és méhviaszt, hogy könnyebben lehessen vele „dolgozni” és a kaptár belsejét illetve külsejét is bevonják vele, védőburkot képezve maguknak. Ezzel az anyaggal tömítik be a kaptáron képződő repedéseket, sérüléseket, sőt ha valamilyen idegen vendég tévedne a kaptárba szépen bevonják őt is propolisszal, ami így elpusztul, de nem bomlik le és nem okoz fertőzéseket vagy károkat a méhek otthonában. Sőt, minden új felületet ezzel sterilizálnak.

Ez a méhszuroknak is nevezett gyantás, ragacsos anyag, amelynek illata rendkívül kellemes, növénytől függően lehet sárgásbarna, zöld, piros, fekete, de akár fehér színű is.

Leginkább a fekete nyárfáról és a nyírfáról gyűjtik be a méhek, de ezek mellett az éger, a tölgy, a fenyő, a bükk, a szilfa, a vadgesztenye és a napraforgó is biztosít számukra „méhszurkot”.

Okosak ezek a dolgozó méhecskék, mert kihasználnak minden időt arra, hogy a leghatékonyabbak legyenek. Olyankor gyűjtik a propolisz alapját adó gyantákat, amikor nincs nektárgyűjtő időszak, ez általában dél körülre szokott esni, amikor 20 foknál melegebb van. A legtöbbet pedig ősszel gyűjtik, valószínűleg ők így készülnek a télre.

A propolisz összetétele

Összetétele és hatóanyagaink aránya változó kaptáronként, területeként és időszakonként, attól függően, hogy a méhek milyen gyantát találnak és hol.

A propolisz 200 féle hatékony, természetes anyag keveréke, amelyekben megtalálhatóak a különböző gyanták, balzsamok, viaszok, illóolajok, nyomelemek, vitaminok és virágporok. Legfontosabb hatóanyaga a flavonoidok és ferulasav, amik a növényvilágban előforduló leghatékonyabb gyógyhatású és antioxidáns vegyületek. Továbbá tartalmaz B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokat, aminosavakat, enzimeket, ásványi elemeket, fenolokat, poliszacharidokat is.

A propolisz hatása

A propolisz számos tudományos kutatási projekt középpontjában áll, amelyekben a gyógyító tulajdonságait veszik górcső alá.

Ezek a vizsgálatok kimutatják, hogy külsőleg alkalmazva antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkezik, ezért nagyon hatékony a különböző bőrbetegségek elleni küzdelmünk során.

A propoliszt gyakran alkalmazzák gyógyító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és helyreállító tevékenységekben. Segít kiegyensúlyozni, nyugtatni és gyógyítani a problémás bőrt. Felgyorsítja a sejtnövekedést, helyre állítja a hámréteget, és védelmet nyújt a baktériumos, gombás fertőzések ellen. Továbbá tisztító, fájdalomcsillapító és regenerációs hatással rendelkezik, sőt képes még bizonyos mérgeket is semlegesíteni, illetve képes növelni az erek rugalmasságát.

Belsőleg használva is számos egészségügyi problémára jelent megoldást. Légúti megbetegedések, belsőszervi betegségek, gyomor- és bélbetegségek, húgyúti betegségek, fertőzések valamint gyulladások kezelésében kitűnő segítséget nyújt.

Rendszeres fogyasztással növelhető a szervezet ellenálló képessége és szabályozható a vérnyomás.

A legjobb benne, hogy fogyasztásával rezisztencia nem alakul ki és nincs mellékhatása sem.

Propolisz a szépségápolásban

Aktiválja a csecsemőmirigy működését, a sejtek anyagcseréjét és a sejtosztódás sebességét, ettől válik a kozmetika ipar igazi kincsévé.

Ez az erőteljes természetes összetevő segít csökkenteni a bőr pigmentációs hibáit, a gyulladásos kipirosodást, stimulálja a kollagén termelést és védelmet nyújt a környezeti károkkal szemben, mint például a napfény és az UV sugárzás.

Propoliszt tartalmazó készítmények használatával a bőr fényesebbé válik és a gyulladásos piros aknék jelei gyorsabban elhalványulnak. Azonban a legjobb benne, hogy kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket így világosabb, fiatalosabb arcbőrt eredményez.

A propolisz a bőrápolási termékeket felturbózza, hogy nagyobb védelmet tudjanak nyújtani számunkra, azzal, hogy fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatást kölcsönöz nekik. Ettől lesz a legjobb választás a horzsolások és égési sérülésektől szenvedő bőr kezelésében valamint a mitesszerek  és pattanások elleni küzdelemben.

Csodával határos módon képes egy védőburkot alkotni a kezelt felületen, ezért azontúl, hogy segíti a gyorsabb gyógyulást, semlegesíti a szabad-gyököket, kiegyensúlyozza a faggyútermelést és csökkenti a természetes öregedési folyamat okozta elváltozások jeleit. Tápláló összetevői azontúl, hogy megnyugtatják az irritált bőrt, megtartják a bőr természetes, egységes színét, mélyen hidratálnak és csökkentik a ráncok megjelenését. Ezért gyakorlatilag minden korosztálynak, bőrtípustól függetlenül határozottan jót tesz.

Láttad a propoliszt tartalmazó termékeinket? Kattint ide és ismerkedj meg velük!

Tetszett, amit olvastál? Iratkozz fel hírlevelünkre és oszd meg ezt a cikket a barátaiddal is!