arctisztítás

Nincs ebben semmi túlzás, hiszen a gyönyörű, tiszta bőr egy igazi műalkotás, mint például Mona Lisa. Ez viszont minden nő számára elérhető, csak nem fektetünk rá kellő hangsúlyt.

Az gondolhatod, hogy az arctisztítás a világ legegyszerűbb, legunalmasabb szépségápolási tevékenysége, és minden nő ismeri az összes fortélyát annak, hogy hogyan kell helyesen megtisztítani az arcát.

De sajnos tévedsz. Mert rengetegen vannak, akik úgy gondolják, hogy mindegy, hogy hogyan csináljuk vagy milyen készítményt használunk közben.

Lehet, hogy ezzel eddig te is így voltál. De most itt vagy, mert érdekel a téma. Olvass tovább, és sajátítsd el az arctisztítás művészetét.

Már számtalanszor kiemeltük, hogy az egészségesen, fiatalosan és egységes színben tündöklő arcbőr alapja a tiszta és hidratált bőr, aminek titka az arctisztításban rejlik.

Azzal valószínűleg te is tisztában vagy, hogy az arcunk bőre különbözik a testünkön lévő más bőrterületektől. Éppen ezért, teljesen másképp kell tisztítani és más készítményeket kell használni mindkét területen.

Az arctisztítóknak határtalan választéka van, ezért nagyon fontos, hogy megtaláld azt, ami számodra a legjobb.

Ennek kiválasztására nem árt kis időt szánni és néhány kérdésre választ találni, például: milyen típusú az arcbőröd, mennyire érzékeny, mennyire hajlamos a pattanásokra, mennyire száraz ki stb.

Ez azért nagyon fontos, mert például ha rendkívül száraz a bőröd vagy rosaceara hajlamos, akkor a legártalmatlanabbnak tűnő tisztítószer is, mint a meleg víz, irritálhatja az arcodat. Ha számodra irritáló hatású készítményeket választasz, akkor még nagyobb lehet a baj.

Ellenben ha a megfelelő, kifejezetten a te bőrtípusodhoz illeszkedő, minőségi, arctisztításra alkalmas készítményt használod, akkor kitisztíthatod a pórusaidat, eltávolíthatod a piszkot, a sminket, a felesleges olajat valamint az elhalt hámsejteket is. Így minden reggel és este megalkothatod a saját műalkotásod.

Garantáljuk, hogy ha kipróbálod az alábbiakat és bevezeted a napi rutinodba, akkor az arctisztítás nemhogy nem lesz unalmas és nyűgös, hanem kész művészeti élménnyé avanzsál majd elő, és alig fogod várni a reggelt vagy az estét, hogy újra kényeztethesd magad.

Ha azt szeretnéd, hogy a természetes szépség, frissesség és fiatalság sokáig megmaradjon az arcodon, az alábbi lépéseket kell követned!

1. Távolítsd el a hajad az arcodból!

Mielőtt elkezded tisztítani az arcod, gondoskodj arról, hogy a hajad nem lóg az arcodba. Használj valamilyen hajpántot, fejpántot, csatot vagy hajhálót, bármit ami megakadályozza, hogy a hajad önálló életre keljen és belekontárkodjon a folyamatba.

2. Alaposan mosd meg a kezed!

A következő lépésben a legfontosabb a kezed.

A nap folyamán a kezeiddel érinted meg a legtöbb dolgot, így rengeteg baktérium és szennyeződés van rajtuk. Mielőtt az arcodat kezdenéd tisztítani, mosd meg alaposan a kezeidet. Szappannal és bő meleg vízzel. Így megelőzheted, hogy az arcodra is felvidd a kezeden lévő szennyeződéseket.

3. Távolítsd el a sminket!

Fontos, hogy a sminket csak sima vízzel nem lehet megfelelően eltávolítani, és az sem elég, ha az arctisztítódra bízod a feladatot.

Ahhoz, hogy a smink 100%-ban eltűnjön az arcodról, használj speciális sminkeltávolító készítményeket, mint például micellás vizet vagy valamilyen olajos, krémes, tejes állagú sminklemosót.

Mindezt egy vattakorong segítségével vidd fel az arcodra. Belülről kifele haladva, határozott mozdulatokkal távolítsd el a sminked. Légy alapos, de gyengéd, és használj több vattakorongot, ha szükséges.

4. Langyos vízzel öblítsd le a sminkeltávolítót és a smink esetleges maradványait!

Alaposan öblítsd le az arcod, de ne dörzsöld!

Kerüld a forró víz használatát, mert az irritálhatja a bőrt, kipirosodást okozhat és a hajszálerek is sérülhetnek, elpattanhatnak.

Másrészt a hideg víz sem ajánlatos, mert az nem távolítja el a megmaradt szennyeződéseket, gyakorlatilag semmit sem ér.

Ellenben a langyos víz kíméletes a bőrhöz, megnyitja a pórusokat és hozzájárul a mélyebb tisztításhoz.

5. Vigyél fel a nedves bőrre egy krémes állagú, habzó, kímélő arctisztítót!

Tegyél egy kis adagot, kb. egy babszemnyit, a választott készítményből az ujjhegyeidre.

Dörzsöld össze őket, oszlasd el mindkét kezeden, majd gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozd be a bőrbe.

Kezdd az orrodnál, az orrod oldalánál folytasd, majd fokozatosan haladj az arcodon kifelé és lefelé.

A homlokodat és a nyakadat se feledd ki.

Az alaposabb tisztaság és a jobb eredmény érdekében ezt a lépést kiegészítheted egy kis steril géz, egy ecset vagy valamilyen gyengéd tisztító eszköz bevetésével.

Ezeket használd a tisztító alaposabb bedolgozására, mert segítségükkel jobban eltudod távolítani a maradék sminket és szennyeződést, sőt még az elhalt hámsejteket is.

Kiemelten figyelj az orrod és a nyakad részeinél valamint a hajvonaladnál is, mert ezeken a részeken bújnak meg a legmakacsabb szennyeződések.

6. Hámlasztás!

Ha éppen „hámlasztós” napod van, akkor ezután a lépés után iktasd be a hámlasztó, arcradír használatát. Erről már sokat beszéltünk. Az apró, szemcsés krém nagyon hatékony az elhalt hámsejtek eltávolításában, valamint az új sejtek növekedésének és a bőr vérkeringésének serkentésében is.

7. Alaposan öblítsd le az arcod!

Legalább négyszer-ötször ismételd meg az öblítést. Itt már használhatsz hidegebb vizet is.

8. Végül pedig töröld szárazra az arcod!

Nagyon figyelj arra, hogy a törölköző, amit arctörléshez használsz, mindig legyen tiszta és puha. Semmiképpen se légy durva, ne dörzsöld az arcod a tisztítás befejeztével sem, inkább szépen itasd fel a bőrödről a nedvességet.

9. Ezután pedig jöhet a smink vagy az éjszakai arcápoló.

És akkor jöjjön egy rövid tiltó lista is így a végére. Ezeket ne tedd soha, ha hálás és szép bőrt akarsz!

  • Ne hagyj semmilyen maradékot az arcodon, mindig légy alapos a sminkeltávolítással és az öblítéssel!
  • Ne ess túlzásba! A naponta kétszeri arcmosás is teljesen elegendő. Kivéve, ha sportolsz. Sportolás után semmiképp ne hagyd ki az arcmosást!
  • Ne dörzsöld a bőröd, még a törölközővel sem! Légy mindig kíméletes vele!
  • Ne használj parfümmel illatosított arctisztítót! Legfőképp, ha érzékeny vagy pattanásos a bőröd. Használj illatmentes, gyengéd arclemosót és tisztítót!
  • Ne használj testre kifejlesztett tisztítószereket az arcodra! Szappan, tusfürdő, habfürdő és egyéb hasonlók nem tesznek jót, kiszárítják az arcod. Csak és kizárólag olyan termékeket használj, amik kifejezetten az arcra lettek fejlesztve.
  • Ne hagyd fent a sminket éjszakára! Az arctisztítás első lépéseként mindig távolítsd el a sminked, különösen figyelj a szem és az orr környékére!
  • Ne használj alkoholt tartalmazó tonikot, mert az kiszárítja a bőröd, még akkor is ha alapvetően zsíros! A jó tonik pihenteti a bőrt, kiegyensúlyozza a bőr ph-értékét, miközben nem szárít.
  • Ne felejtsd el a éjszakára a hidratálót és nappalra a fényvédőt!

Fontos tudni, hogy azok a kozmetikumok, krémek, szérumok, olajok, esszenciák, amiket használsz, csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha előtte alaposan megágyaztál nekik azzal, hogy rendesen megtisztítottad az arcod.

Koszos, szennyezett arcbőrre fölösleges felkenni akár a legdrágább krémet is, semmit sem fog érni. Nem fogja tudni kifejteni hatását, mert hatóanyagai nem tudnak megbirkózni a szennyeződésekkel.

Meglehet, hogy túl bonyolultnak hangzanak a fentiek, de hidd el nekünk, ha ezeket az apró lépéseket beiktatod a mindennapi rutinodba, akkor arcod fiatalságát, szépségét és egészségét nagyon-nagyon sokáig élvezheted.

Ja és soha nincs késő elkezdeni! De ne halogasd, mert a mai a legjobb nap!

Szerinted hasznos volt a cikk?
Oszd meg barátaiddal, hogy ők is elsajátíthassák az arctisztítás művészetét!

Ha még nem tetted, akkor iratkozz fel hírlevelünkre az újabb érdekes és hasznos tartalmakért!