téli bőrápolási tippek

Lassan vége az ősznek és érkezik a fahéjas alma édes illatával fűszerezett, kellemes téli időszak a sajátos szépségeivel.

A szemünket gyönyörködtető hófödte táj magával hozza a hideg és száraz levegőt, ami bőrünkre negatív hatással van.

De aggodalomra semmi ok, mert mint mindig, a megelőzés ebben az időszakban is a legjobb barátunk lesz!

Ebben a bejegyzésben 13 tippet olvashatsz, ami segít megelőzni a téllel járó fakó, száraz, viszkető és irritált bőr kialakulását.

Miért szárazabb a bőrünk télen, mint nyáron?

arcbor

A hideg levegő a bőr nedvességtartalmára negatív hatással van. Mégpedig azért, mert ahogy csökken a levegő hőmérséklete, úgy csökken a levegő páratartalma is. Ez pedig befolyásolja a faggyúmirigyek működését és csökken a bőr zsírtermelése.

A szélsőséges hőmérséklet ingadozás – a kinti hideg, a benti meleg – megviseli a bőrt és sokkal érzékenyebbé teszi. Erre még rá tesz egy lapáttal a szél és a napsütés okozta kiszáradás, ami egészen súlyos is lehet. Akár ekcéma vagy pikkelysömör kialakulásához is vezethet.

Kövesd az utasításainkat és szabadulj meg a kellemetlenül feszítő, repedezett és kipirosodott bőrtől!

1. Tilos a forró fürdő!

forro-furdo

Nagyon csábítóan hangzik a téli hideg enyhítésére egy-egy forró fürdő. Tudjuk, hogy ez tőr a szívben, de ettől szigorúan meg kell válnod.

Sajnos a forró víz kifejezetten érzékenyé teszi az amúgy is irritált bőrt. Ezért, ha szereted a bőröd, akkor meghozod érte az áldozatot és lemondasz a forró fürdő adta örömökről.

Helyette válaszd inkább a langyos vizes, gyors zuhanyzást.

Közvetlenül fürdés után használj hidratáló, bőrvédő krémet, így több nedvességet zárhatsz a bőrödbe. Érdemes egy olajosabb hidratálót használnod, amely megőrzi a bőröd nedvességtartalmát és megakadályozza, hogy kiszáradjon.

Arctisztításhoz is a langyos vizet válaszd, így elkerülheted, hogy a gyors kiszáradás megviselje az arcod.

Ami még fontos, hogy télen bőven elegendő naponta kétszer tisztítani az arcot. Ennél többször már nem ajánlott. Arra is figyelj, hogy ne használj erőteljes dörzsölő eszközöket vagy mozdulatokat arctisztítás közben.

2. Maradj hidratált kívül és belül is!

hidratalas

Legyen szó akár a benti vagy a kinti levegőről, télen a levegő sokkal szárazabb, ezért a víz könnyebben elpárolog a testünkből. Tehát az egyik hatalmas feladatod télen, hogy megtartsd a bőröd hidratáltságát.

A hidratálás első és legegyszerűbb módja az, ha sok vizet fogyasztasz. Bár a téli időszakban ez nehezedre eshet, mert nem érzed magad annyira szomjasnak, mint a többi évszakban. De mindenképp meg kell őrizned a rendszeres vízbevitel rutinját. Ebben segítségedre lehet akár egy klassz kis applikáció, ami figyelmeztet a vízivásra.

A nedvességszintet otthonodban vagy a munkahelyeden egy párásítóval is növelheted, ami szintén segít, hogy ne száradjon ki a bőröd.

Mindemellett használj reggel és este hidratáló krémeket vagy szérumokat. A téli időszakban ajánlott zsírosabb, olajosabb hidratálókat választani, amelyek védőréteget képeznek a bőr felszínén és megakadályozzák a dehidratációt, lehetővé teszik, hogy a lehető legkevesebb víz párologjon el a bőrből a nap folyamán.

3. Bölcsen válassz bőr- és arctisztító termékeket!

Ami a nyáron a bőrödet boldoggá tette, az télen szomorúvá teheti. Ezért az évszaknak megfelelően át kell gondolnod, hogy milyen bőrápolási termékeket használsz, és a bőröd megváltozott igényeinek megfelelően módosítanod.

A télen is egészséges és ragyogó bőr titka az enyhe bőrápolási termékekben rejlik.

Míg nyáron nagyobb szükségünk lehet a „keményebb” és vízalapú készítményekre, addig télen a „lágyabb” és olajalapúakra van szükségünk.

Válassz hidratálókat tartalmazó arctisztító készítményeket, amelyekkel elkerülheted a bőr természetes faggyúrétegének eltávolítását. Továbbá olyan összetevőket, mint a ceramidok, a hialuroansav, a glicerin vagy más hidratáló kivonatok, amelyek segítenek a bőr hidratációjának javításában.

Lehetőség szerint kerüld azokat a termékeket, amelyek alkoholt tartalmaznak, mivel az alkohol alapból szárítja a bőrt.

4. Télen is védd a bőröd az UV-től!

napfeny-vedelem

Igen! Még télen is ki vagyunk téve az UV sugárzásnak, bármennyire is tűnik badarságnak. Ebben a témában készült már egy cikk, ide kattintva azt is olvasd el.

Tehát hiába tűnik úgy, hogy a meleg napsugarak kellemessé teszik a hideg téli napokat, sajnos a nap sugaraival érkező UV-sugarak nagyon károsíthatják a bőrt. Sajnos ezek lebontják a bőrünkben található kollagén és elasztin sejteket, amik nélkül sokkal gyorsabban öregszünk. Ezért válassz fényvédő nappali arckrémet, olyant ami titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz.

5. Télen ritkábban használj hámlasztót, mint nyáron!

A bőr hámlasztása segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől. De télen óvatosnak kell lenned vele, mert a bőr felső rétege így is elég száraz a hideg időjárás miatt. A fizikai hámlasztók túlzott használata negatívan befolyásolja a faggyúmirigyek működését, ez pedig felborítja a bőr nedvesség háztartását.

Bőven elég, ha hetente vagy még ritkábban, kéthetente használsz arcradírt. Ez pontosan elégséges ahhoz, hogy elősegítse a bőr regenerálódását és az arcápolók jobb felszívódását.

6. Ne feledkezz el a kezeidről sem!

kezek

A kezünkön lévő bőrt sokkal több külső negatív hatásnak tesszük ki.

A sűrű kézmosás, a szappan, az UV sugárzás, a szél és a hideg egyáltalán nem kíméli a kezünket. Ezért vész el olyan gyorsan a nedvesség a te kezedből is, illetve ettől válik hajlamosabbá a repedésekre és viszketésre.

Nagyon fontos, hogy minden kézmosás után használj hidratáló kézkrémet, és ha a szabadban tartózkodsz, akkor viselj kesztyűt.

7. Ápold a lábad télen is!

Télen hajlamosak vagyunk elfeledkezni a lábunkról. Talán azért, mert nem hordunk szandált vagy papucsot, és folyamatosan zokni van a lábunkon. De aztán eljön a tavasz és amikor megtekintjük a lábunkat, akkor nem értjük, hogy ez hogy történhetett.

Azért, hogy a tavaszi szandi használat ne legyen kellemetlen érzés, ápold a lábad télen is.

Válassz glicerin vagy vazelin alapú lábápoló krémet, amivel mélyen hidratálhatod a lábad is. Emellett hetente radírozd le az elhalt hámsejteket a talpadról, annak érdekében, hogy a berepedezett, száraz bőr megújuljon.

8. Kerüld a bőrirritáló ruházatot!

kotott-ruha

A bőr rendkívül érzékeny a téli időszakban, ezért ha valamire allergiás vagy, akkor olyanná válik, mint egy hisztis kamasz. Ezért az allergéneknek való kitettséget csökkentened kell, hogy megelőzd a katasztrófát.

A téli ruháid anyagának összetétele, a kötött anyag minősége, sőt még a mosópor és öblítő összetétele is negatívan hathat a bőrödre.

Sokan allergiásak például a gyapjúra, de nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy viseljék a téli, meleg kardigánjukat. Főleg, ha egy saját készítésű darabról van szó. Ha ugyanez a helyzet áll fenn nálad is, akkor igyekezz mindig magas minőségű gyapjúból vagy pamutból készült téli ruházatot választani.

9. Tartózkodj a túlzott koffein és alkohol fogyasztástól!

kave

Ki ne szeretné a meleg, illatos kávét egy hideg téli reggelen? Vagy egy pohár forralt bort, esetleg valami erősebb rövidet egy hideg estén?
Ez rendben is van, amennyiben mértékkel fogyasztod. Ha pedig egy-egy este vagy különleges alkalommal nem tudsz ellenállni, akkor másnap figyelj arra, hogy sok vizet fogyassz!

Jó ha tudod, hogy a koffein és az alkohol dehidratálják a szervezetet, ami a bőrön is megmutatkozik.

10. Télen még figyelmesebben kövesd a jól bevált bőrápolási rutinodat!

arcapolas

Arról már számtalanszor írtunk, hogy egy jó arcápolási rutin a kulcs a „bőr-mennyországhoz”.

A lényeg, hogy nem kell túlbonyolítanod, de legyél következetes és rendszeresen végezd el.

Tisztítsd meg a bőröd kíméletesen, lehetőleg reggel, felkelés után, és este, lefekvés előtt.

Krémes lemosót használj a smink eltávolítására. Tisztítás után nappal használj könnyebb, fényvédő hidratálót, hogy bezárd bőrödbe a nedvességet. Éjszaka pedig használj tápláló, öregedésgátló, hidratáló szérumot.

Hetente alkalmazz arcpakolásos vagy arcmaszkos szépítő kúrát, amivel plusz hidratáltságot adhatsz a bőrödnek.

Kéthetente pedig egy gyengéd arcradír segítségével távolítsd el az elhalt hámsejteket a bőröd felszínéről.

Ne feledkezz meg a szemkörnyék ápolásáról sem, hogy tekinteted mindig üde és vidám legyen. Kerüld el a táskák és karikák kialakulását egy extra, tápláló szemkörnyékápolóval.

11. Kiemelten figyelj a táplálkozásodra!

vitamin

A bőr ápolásának és egészségesen tartásának legegyszerűbb módja, ha belülről is tápláljuk őt.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek, az olajos magvak és bogyók kivételes vitamin és antioxidáns források, amelyek segítenek bőrünknek, hogy hideg időben is egészséges maradjon.

Ha úgy érzed, hogy bőröd nem elég hidratált, akkor fogyassz rengeteg gyümölcsöt, zöldséget vagy egyéb magas víztartalmú élelmiszereket, mint például leveseket, salátákat, gyümölcsleveket és tejet. Ily módon a szervezeted meg fogja kapni a napi tápanyagokat, vitaminokat és vízigénye is kielégítődik.

12. A hideg ellenére is mozogj rendszeresen!

Igen! Tudom, hogy nehéz elhagyni a takaró melegét és elindulni egy hideg téli reggelen, vagy egy nehéz nap végén, sötétedés után rávenni magad a sportra. De erőt kell venned magadon, ha szereted a bőröd.

Télen a testben lévő faggyú- és verejtékmirigyek, valamint az erek összehúzódnak, ami megnehezíti, hogy a bőr természetes módon végezze el a kiválasztást. Szüksége lesz egy kis ösztönzésre. Ezt pedig a legegyszerűbben sportolással teheted meg.

A különböző sporttevékenységek és gyakorlatok alatt megnövekszik a pulzusszámod, amitől több vér pumpálódik a szerveidhez és bőrödhöz. Elkezdesz izzadni, ami beindítja a szervezeted természetes kiválasztódási folyamatát. Ettől a méreganyagok könnyebben kiürülhetnek a szervezetedből és távoznak a bőrödön keresztül.

Megtisztul és megújul a teljes tested és a bőröd. Ráadásul energikusabb is leszel!

13. Extra tipp!

teli-ruhazat

Az erős, hideg széltől, az alacsony hőmérséklettől, az esőtől, a hótól és a napsugárzástól mind-mind védened kell magad. Ha sokat tartózkodsz a szabadban, akkor ruházatoddal óvhatod magad a leghatékonyabban.
És soha ne feledkezz meg a fényvédőről sem!

Neked vannak extra téli praktikáid?
Szívesen vesszük, ha megosztod velünk!

Ha tetszett amit olvastál, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Jah, és oszd meg barátaiddal, hogy télen ők is virulhassanak és örömüket lelhessék a nagy pelyhes hóesésben!