fényvédelem

Közeledik a nyár és szerintünk Téged is egyre jobban foglalkoztat a bőröd fénytől való megóvása.

Sajnos ez egy nagyon nagy probléma!

Mármint nem az, hogy foglalkozol magaddal és a fényvédelmével, hanem az, hogy ez csak tavasszal, a nyár közeledtével merül fel benned. Pedig jó, ha tudod, a fényvédelem minden évszakban egyaránt nagyon fontos, mert ahogy a neve is sugallja nem csak a naptól kell megvédened magad, hanem úgy általában a fénytől is!

A káros sugárzások veszélye épp úgy érint télen is, mint nyáron, mert az UV sugarak a felhőkön keresztül is eljutnak hozzád.

Na de mit tehetnék, kérdezed? Elbújjak a föld alá? Nem! Erről szó sincs!

Csak olvass tovább és tanuld meg a helyes fényvédelem alapjait!

Ha ezeket beülteted a szépségápolásod napi rutinjába, akkor még élvezheted is a nap melegítő sugarait.

Szeretnénk leszögezni, hogy nekünk alapvetően a napsütéssel nincsen semmi gondunk. Tudjuk azt, hogy szervezetünknek igen is nagy szüksége van rá, sőt még lelkünknek is.

Azt bizonyára Te is érzékeled, hogy a tavasz közeledtével, amikor kisüt a nap, jobb lesz a közérzeted, pörgősebb, motiváltabb vagy, ez pedig annak a pozitív „valaminek” köszönhető, ami tavasztól őszig beragyogja mindennapjainkat, fentről a magasból.

Ennek ellenére sajnos, ez az éltető erő bőrünket nem kíméli és komoly károsodásokat okozhat neki. De, mint mindenre, erre is van egy klassz megoldás!

A már jól ismert barátunk, a MEGELŐZÉS, ebben az esetben is nagyon nagy segítségünkre lesz. Ahhoz, hogy te is nap mint nap élvezhesd a Nap nyújtotta áldott energiát, tudatosan figyelned kell arra, hogy bőrödet ellásd a megfelelő fényvédelemmel.

És akkor vágjunk is bele!

Mitől és miért kell megóvnod bőrödet?

Kezdjük egy kis tudományos kutatással. Azt bizonyára te is tudod, hogy a Földünket körülvevő ózon réteg az, ami megvéd bennünket a Nap nagyon káros sugaraitól. De sajnos ez a természetes napernyő már nem tud 100%-ban megóvni mindentől.

A több kilométer magasságban lévő védelem egyre több sérüléstől szenved. Az elmúlt években foszladozni kezdett, elvékonyodott és néhol még ki is lyukadt. Persze mindezért mi magunk, az emberek vagyunk a felelősek, de az egy másik történet.

Az ózonlyukaknak köszönhetően megváltozott a Földre jutó sugarak aránya, ezért a Napnak más biológiai hatásai lettek a mi életünkre és szervezetünkre.

A ránk legveszélyesebb sugarak az UVB és UVA sugarak, amik elérik a Föld felszínét. Bőrünk egészségének szempontjából pedig ezeknek van a legfontosabb szerepe, ezért ezek ellen kell védekeznünk. És Neked is!

UVB? UVA? UV mi?

Nézzük meg, hogy mit is takarnak ezek a rövidítések!

Az UV az ultraviola sugárzást jelöli, nevezzük még ultraibolya vagy ibolyántúli sugárzásnak is. Ezen belül több tartományt különböztetünk meg, de számunkra az ibolyántúli A-nak, az UVA-nak, ami nagy hullámhosszú és az ibolyántúli B-nek, vagyis az UVB-nek, ami közepes hullámhosszú, van jelentősége.

Az UVB sugaraknak köszönhetjük azt, hogy rákvörösre égünk a napon, ami nyáron jellemzőbb, de volt már biztos olyan tapasztalatod is, hogy a téli sízés közepette is leégtél. Na nem a sízéstől, hanem a fénytől, ami a hóról verődött vissza. Továbbá ez a sugár felelős szervezetünk DNS láncaink módosulásáért, a különböző bőrbetegségek kialakulásáért és az immunrendszerünk gyengüléséért is.

Az UVA sugaraknak pedig a szabad-gyökök kialakulását, a bőrünk rohamos állapotromlását, a dehidratációt, a rácokat és egyéb visszafordíthatatlan károsodást is köszönhetjük.

Az UVA sugarak bejutnak az irha rétegeibe és roncsolják a kollagént és elasztint termelő sejteket is. Ha megfigyeled, akkor általában az arc, a nyak és a kézfejeken mutatkozik meg először az öregedés jele, a mélyebb ráncok. Ez azért van, mert ezeket éri legtöbbet a nap, jellemzően mindennap. Sajnos pont ezekre a területekre nem fordítunk megfelelő figyelmet.

Tehát láthatod, hogy sajnos a Nap sokkal több kárt tud okozni, mint egy egyszerű fájdalmas leégés.

Míg az UVB sugarak intenzitása évszakonként, helyenként és napszakonként változhat, addig az UVA sugarak egész évben egyformán, egyenletesen vannak jelen.

Bőrgyógyászati vizsgálatok alapján állíthatjuk, hogy a napfény barna, piros, pikkelyes foltokat okoz a bőr felszínén, a bőr kiszáradásához vezet és a ráncok kialakulása mellett a legrosszabb esetben akár bőrrákot is okozhat. Ez pedig hatványozottan igaz, ha túlzottan sokat tartózkodunk erős napsütésben és nem használunk semmilyen fényvédőt.

Ez a folyamat nem egyik napról a másikra alakul ki. Éppen ezért, ha időben cselekszünk akkor megelőzhetjük a bajt, mert a bőrünk sejtjei képesek bizonyos fokú regenerálódásra.

A legjobb amit tehetsz, hogy mindennap használsz széles spektrumú fényvédőt a káros UV sugarak ellen, függetlenül az évszaktól, mert az meggátolja, hogy az UVA és UVB sugarak kárt tegyenek gyönyörű bőrödön.

Fényvédelem az év 365 napján? Miért?

Igen! Az igaz, hogy télen kevesebb UVB sugárzás ér bennünket, de UVA ugyanannyi, ami talán még veszélyesebb, mert nem is vesszük észre, hogy mikor és hogyan hat ránk.

Nézd meg az alábbi videót, mert ebben egy UV kamerával azt szemléltetik, hogy milyen elváltozás jöhet létre akár a te bőröd felszínén is, amit szabad szemmel még nem lehet látni. Az arcokon barna pigment foltok láthatóak, na azok azt jelzik, hogy ott már hatottak a fránya sugarak.

Mit tesz a fényvédő?

Aktív hatóanyagainak köszönhetően egyszerűen csak elnyeli vagy visszaveri és szétszórja az UV sugarakat.

Itt különbséget kell tenni fizikai és kémiai fényvédők között.

Az ásványi vagyis fizikai fényvédők titanium dioxide-ot, zinc oxide-ot tartalmaznak, ezzel szemben a kémiai fényvédők avobenzone-t, octinoxate-t, oxybenzone-t.

A kémiai fényvédőknek kb. 20 percre van szükségük, hogy szépen beépüljenek a helyükre, míg a fizikai fényvédők a felvitel után már rögtön védelmet nyújtanak.

Tehát, ha kémiai fényvédőt használsz, akkor várj legalább 20 percet, amíg kimennél a napra, ha viszont fizikait, akkor nem kell várnod. A nagyobb biztonság érdekében akár a kettőt együtt is használhatod, nem zárják ki egymást, de arra figyelj, hogy elnehezíthetik a bőrödet.

A jó fényvédő egyszerre véd az UVA és az UVB sugárzástól is. De, ezt a védelmet csak akkor kaphatod meg, ha megfelelő mennyiséget viszel fel belőle, ha keveset használsz akkor már sajnos nem.

A fényvédelemért felelős aktív összetevők akkor kezdenek felbomlani, ha közvetlenül érintkeznek a Nap sugaraival. Ezért nem kifejezetten szükséges óránként kenni magunkat, hatása csak úgy pikk-pakk nem tűnik el. Ebben az értelemben nem függ össze az idővel. A használat gyakorisága attól függjön, hogy mennyire teszed ki magad a sugárzásnak.

Mennyi az annyi? Mit jelent, hogy megfelelő mennyiség?

Sajnos a mennyiséget illetően egy kis kísérletezésre lesz szükséged, mert a fényvédő állagától és textúrájától függ a felkenendő mennyiség. Attól is függ, hogy mekkora területet akarsz védeni. Az arcod, nyakad és dekoltázsod teljes elfedéséhez elegendő lehet egy nagyobb babszemnyi mennyiség is. Előfordulhat az, hogy ez a mennyiség elnehezíti az arcbőrödet. Ha ilyent észlelsz, akkor csökkentsd nyugodtan, de egészítsd ki egyéb fényvédőt tartalmazó smink termékekkel, például alapozóval vagy púderrel.

Ha minimum SPF15-ös faktorú krémet választasz, akkor mellette nem kell használnod mást, mert az bőven megvédi bőrödet.

Fényvédő használata után a sminkeléssel érdemes 5 percet várnod. Fontos, hogy soha ne bízd csak az alapozódra a fényvédelmet, mert ebből nem tudsz felvinni elegendőt mennyiséget ahhoz, hogy megvédjen.

Ma már rengeteg olyan készítmény található a piacon, ami hidratál, táplál és még fényvédelmet is biztosít. Válaszd ezek közül azt, ami bőrtípusodnak is a legjobban megfelel.

Mi azt ajánljuk, hogy olyan arcápolót válassz, ami segíti bőrödet, hidratálja, táplálja, védi a fénytől és lassítja a természetes öregedési folyamatot.

Ha teljes testedet szeretnéd biztosítani a védelemről, akkor ajánlott nagyobb mennyiséget felvinni és jó vastagon bekenni azokat a felületeket, amit érhet a Nap sugara. Ebben az esetben nem igaz az a mondás, hogy a kevesebb néha több. Ebben az esetben inkább több legyen, mint kevesebb és akkor nem tévedhetünk.

Hasznos!

Egy átlagos napon, amikor például munkában, suliban vagy otthon tartózkodsz a négy fal között, teljesen jó, ha reggel használsz olyan nappali arcápolót, ami minimum SPF15-öt tartalmaz. Abban az esetben, ha kint a szabadban csinálsz valamit és nagyrészt a tűző napon vagy, akkor érdemes pár óránként felfrissítened a fényvédelmet, de ha például úszol vagy sokat izzadsz, akkor mindenképp. Ha ezeket szem előtt tartod és ennek megfelelően cselekszel, akkor máris többet tettél bőröd fiatalságának megőrzése érdekében, mint sokan mások.

Mikor sokat tartózkodsz a napon vagy éppen napozol, a bőr pigmentációjáért felelős melanin már nem termelődik olyan gyorsan, működése korlátozódik, ez pedig késlelteti a visszaállítást és ezért lesz bőröd barna. Ebből kifolyólag pedig érdemes megjegyezned, hogy minden elváltozás a bőrödön, ha csak egy picit barnult meg, azt jelzi, hogy ott károsodott a szövet.

Ne feledd, hogy sok esetben még az esernyők vagy az árnyékfák is csak mérsékelt védelmet tudnak nyújtani az ultraibolya fénytől és nem védenek meg a homokról, hóról, betonról vagy más felületekről visszaverődő sugaraktól. Az is tény, hogy az ultraibolya fény nem tükröződik a vízben, könnyen áthatol rajta, ezért a vízben való tartózkodás sem véd meg.

Mi az SPF?

Az SPF – Sun Protection Factor – azt mutatja, hogy mennyit maradhatsz napon. De mivel ez egy összetettebb és komolyabb téma, ezért erről egy egész bejegyzésben írtunk, amit ide kattintva olvashatsz el. Olvasd el azt is és értsd meg, hogy hogyan működik a SPF!

Fontos!

Azt gondolhatod, hogy az ablak mellett ülve a napsugarak nem okozhatnak károkat, de sajnos tévedsz. Az ablakon keresztül az UVA sugarak ugyanúgy elérik bőrödet. Az üveg csak az UVB sugarakat tudja megszűrni. És azt már te is tudod, hogy ez távolról sem elégséges.

Ha ablak mellett ülve, egész nap ér a Nap, akkor érdemes időnként napközben is felfrissítened bőröd fényvédelmét. Továbbá praktikus megoldás lehet, ha redőnyt vagy UV szűrő fóliát használsz az ablakon. De azért valljuk be, befektetni egy fényvédő-bőrápoló készítménybe sokkal költséghatékonyabb és ráadásul az mindenhol megvéd.

Egy kis motiváció!

Az alábbi képen egy 69 éves férfi látható, aki 28 évig vezetett kamiont és arcának egyik oldala jobban ki volt téve az UV sugárzásnak. Hát sajnos ez nagyon is meglátszik rajta.

A 69 éves kamionsofőr, akinek a bal oldalát folyamatosan érték a napsugarak

Hát ezért érdemes neked is figyelned! Ne feledd, a fiatal, friss, üde és feszes bőr legnagyobb ellensége a káros sugárzás!

Összegzés

Tehát az első és legfontosabb tudni valód, hogy a fényvédelem nem egyenlő a napvédelemmel. A fénytől és a káros sugaraktól évszaktól függetlenül óvnod kell magad!

A fényvédelem megfelelő alapja, mind úgy általában a helyes arcápolási rutin alapja is, a tiszta bőr. Ennek megfelelően soha ne felejtsd el használat előtt megtisztítani bőrödet és lehetőség szerint kerüld a túlzott sminkelést.

Az UV sugarak az egész testünket igénybe veszik, ezért nem csak az arcunkra kell figyelni, hanem a kezeinkre, nyakunkra, dekoltázsunkra, fülünkre, orrunkra, lábfejünkre, egyszóval az egész testünkre, amit érhet a napsugárzás!

Ha bizonytalan vagy fényvédő választásánál, a legjobb, amit tehetsz, hogy megnézed az összetevők listáját. Keresd a cink-oxid-ot, a titánium-dioxid-ot, az avobenzone-t, amit butyl metoxydibenzoylmethane-nak is neveznek, illetve az ecamsule mexoryl SX és tinosorv vegyületeket. Egy kicsit kínainak tűnik? Jobb, ha begyakorlod, hidd el, idővel rutin lesz ez is!

Tudatosítsd magadban, hogy a káros sugarak az első számú okozói a bőrbetegségeknek, amitől meg tudod óvni magad. Megfelelő minőségi fényvédő használatával jelentősen csökkentheted a kockázatot és még bőröd öregedését is késleltetheted!

Végezetül egy kis szórakoztató animációt hoztunk Neked. Azt mutatja be, hogy miért kell fényvédőt használni, illetve mitől és hogyan védhet meg egy fényvédő készítmény.

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Tetszett, amit láttál és olvastál? Akkor ne habozz és iratkozz fel hírlevelünkre, mert további érdekes tartalmakkal készülünk Neked!