SPF, fényvédő faktor

Ismert dolog, hogy a Naptól nem csak meleget kapunk.

Sajnos az éltető erőt adó sugarak által ki vagyunk téve olyan ultraibolya sugaraknak is, amelyek elérve bőrünket, véglegesen károsíthatják annak szöveteit, felgyorsítják a természetes öregedési folyamatot, sőt még bőrrákot is okozhatnak. Azért tehát, hogy ezeket mind megelőzzük, védenünk kell magunkat ezektől a káros sugaraktól.

A kutatások eredményei szerint mindannyian tisztában vagyunk a fényvédelem fontosságával, de ennek ellenére mégis csak kevesen figyelünk tudatosan arra, hogy védjük magunkat.

Jogosan reagálhatod, hogy oké, de mit is tehetnék, hisz nem tudom teljesen elkerülni a Napot.

Ezzel mi is tisztában vagyunk és nem is arra akarunk ösztönözni, hogy teljes mértékben kerüld a Napot, hiszen azt is tudjuk, hogy nagyon fontos szerepe van életünkben és egészségünkben is egyaránt.

Csak arra szeretnénk ösztönözni Téged, hogy megfelelő figyelemmel járj el, hogyha tűző napra mész és használj valamilyen fényvédőt.

Milyen fényvédőt használjak?

Fényvédő lehet minden olyan tárgy vagy készítmény, amely védi a bőrt az UV sugárzástól. Lehet krém, gél, permet, amelyet alkalmazhatsz az arcodon, a dekoltázsodon és az egész testeden.

De védheted magadat más praktikus eszközökkel is, például UV fóliákkal láthatod el az ablakaidat, védheted szemedet napszemüveggel és testedet természetesen ruhával és kalappal.

Ezek közül mégis a legpraktikusabb és pénztárca barátabb, ha a számos hidratáló kozmetikai termék kínálatából választasz, amelyek tartalmaznak némi fokú fényvédelmet.

Az alábbiakban a fényvédő kozmetikai készítményeket vettük górcső alá. Megnézzük, hogy hogyan működnek, mit tartalmaznak, mire kell figyelni velük kapcsolatban és mi is az az SPF.

Hogyan működnek a fényvédők?

A fényvédők között eltérő tulajdonságú készítmények találhatóak.

Megkülönböztetünk fizikai és kémiai fényvédőket, amik különböző módon védik bőrünket. Vannak olyanok, amik visszaverik és olyanok, amik elnyelik a káros UVA és UVB sugarakat, amik negatívan hatnak ránk.

Az alábbi klassz animáció azt szemlélteti, hogy hogyan működnek ezek a sugarak. Kattints és nézd meg!

Mit tartalmaznak a fényvédők?

Az UVB és UVA sugárzás ellen védelmet nyújtó fizikai fényvédők cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak. A legelőnyösebb, ha olyant használsz, ami cink-oxidot tartalmaz, mert ez több UV sugárzást blokkol, mint a titán-dioxid.

Léteznek kémiai fényvédők is, amik blokkolják az UVA sugarakat. Ilyen például az octocrylene, amely elnyeli mind az UVA, mind az UVB sugarakat.

Az octocrylene-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek még a benzofenonok is, mint például az avobenzon.

Ha bizonytalan vagy egy-egy készítmény fényvédelmében, akkor az összetevők között keresd a fentiek valamelyikét.

A fényvédők teljesen megvédenek az UV sugárzással szemben?

Fontos tudni, hogy az SPF minősítés az UVB elleni védettséget jelzi, míg a „széles spektrum” a címkén azt jelzi, hogy az adott termék véd az UVA ellen is. Azzal is jó tisztában lenni, hogy a különböző környezeti feltételek, évszakok, napszakok és földrajzi hely is befolyásolják a sugárzás intenzitását.

Amennyiben ezek alapján minőségi terméket választasz, akkor nagy valószínűséggel elég védelmet tudsz nyújtani bőrödnek az őt ért, károsodásáért felelős, UV sugárzással szemben.

Ebben a témában készült egy másik bejegyzés is, ahol a fényvédelem és a káros sugárzás hatásait bővebben kiveséztük. Kattints ide és olvasd el azt is!

Honnan tudom, hogy az általam választott krém tartalmaz-e fényvédőt?

Európában az „UVA” jelöli a széles spektrumú védelmet, amely a címkén egy körön belül jelenik meg, máshol jelölik még PA+, PA++ vagy PA+++ jelekkel is.

Az UVB védelmet pedig a SPF+szám jelöli. Csak olyant szabad választani, amelyeken szerepelnek ezek a jelölések. Ezen jelek hiányában nézd meg az összetevők listáját. De, ha ott sem találsz fényvédő összetevőt, akkor semmiképpen se válaszd azt a készítményt, mert nem fog fényvédelmet nyújtani.

Mi az SPF?

Az SPF rövidítés a Sun Protection Factor kifejezés, magyar megfelelője Fényvédő Faktor, amit a fényvédelem mértékének meghatározására használnak.

Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen védelmet nyújt a fény káros hatásaival szemben, hogy mennyire szűri meg vagy blokkolja az UV sugarakat.

Mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy ha például te 10 perc tűző napon való tartózkodás alatt leégsz, akkor egy SPF 15 fényvédő használatával ezt az időt kitolhatod kb. 150 percig. Így anélkül maradhatsz a napon, hogy leégnél. Ez természetesen egy durva becslés, mert egyéb tényezőktől is függ ez a védelem, például a bőröd típusától, a napfény intenzitásától, a felhasznált fényvédő mennyiségtől illetve minőségétől.

Az SPF valójában az UVB sugárzás mértékétől való védelmet jelenti, és nem a lehetséges sugárzásnak kitettség időtartamát határozza meg.

A legjobb védelem érdekében a szakértők azt javasolják, hogy a legalább SPF 15-ös fényvédőt használj megfelelő mennyiségben és szükség esetén alkalmazd újra.

Jöjjenek a számok is!

Jó ha tudod, hogy a Fényvédő Faktor SPF skála nem lineáris. Nézzünk egy pár példát:

  • az SPF 15 blokkolja az UVB sugarak 93%-át
  • az SPF 30 blokkolja az UVB sugarak 97%-át
  • az SPF 50 blokkolja az UVB sugarak 98%-át

Tehát ha így nézzük akkor az SPF 30 fényvédő csak 4%-kal nagyobb védelmet nyújt, mint az SPF 15 fényvédő. De egy másik megközelítésből nézve:

  • az SPF 15-ös fényvédő 100 fotonból 7 foton behatolását teszi lehetővé
  • az SPF 30-as pedig a 100 fotonból 3-at enged át.

Ebből pedig az következik, hogy egy SPF 30-as fényvédő blokkolja annak a sugárzásnak a felét, amelyet egy SPF 15-ös fényvédő átadna a bőrünknek.

Ezt minden alkalommal elég körülményes lenne kiszámolni, ezért elég annyit tudnod, hogy ha erős napsütés ellen akarod védeni magadat, akkor használj legalább 30-as fényvédő faktort tartalmazó készítményt.

Ne feledd!

A választásnál inkább az legyen fontosabb számodra, hogy a készítmény ami mellett leteszed a voksod, legyen széles spektrumú védelemmel is ellátva az SPF 30 mellett. Így nagyobb védelmet tudsz biztosítani magadnak.

Ha még olvasnál erről a témáról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, mert még készülünk hasznos tartalmakkal.

Ha szeretnél felkészülni a nap káros sugarai ellen, akkor gyere és válassz a fényvédő termékeink közül!