parabének

Ez a téma egy napjainkban nagyon aktuális és vitatott téma. Újabb és újabb teóriák születnek a parabének hatásairól, de konkrét, egyértelmű bizonyítékot alig találni.

Mindenkinek van valamilyen véleménye vagy esetleg tapasztalata a parabénekkel kapcsolatban, éppen ezért nehéz eligazodni a káoszban.

Mi nekiveselkedtünk és összeszedtünk minden olyan információt, ami segíthet abban, hogy eloszlassuk a parabén paránkat vagy épp igazolja, hogy van félni valónk. Ez koránt sem volt egy egyszerű feladat, mert számos olyan adattal és információval lehet találkozni, amelyek tele vannak ellentmondásokkal.

Ha téged is bosszant ez a káosz, ami a parabént veszi körül, akkor görgess tovább, tedd tisztába a dolgot és a végén oszd meg velünk véleményedet!

Miért lehetnek ránk nézve veszélyesek a parabének?

Csak az utóbbi 15-20 évben kezdték el komolyabban tanulmányozni, hogy milyen hatásuk lehet a parabéneknek. Mivel ezen a téren történő kutatások még gyerekcipőben járnak, 100%-os bizonyossággal nem állíthatunk semmit, mert ezek az eredmények nem mindig szolgálnak egyértelmű bizonyítékokkal.

Egyes kutatások arra találtak bizonyítékot, hogy az egyébként kozmetikumokban, egyes gyógyszerekben, de még élelmiszerekben és italokban is megtalálható parabének összefüggésbe hozhatóak néhány igen komoly betegséggel. Ilyen például a nőknél a mellrák kialakulásának fokozódása, a férfiaknál a terméketlenség növekedése, illetve egyes kutatások szerint pedig pozitívan befolyásolják az UVB káros hatását is.

Ezzel szemben vannak olyan globális kutatási eredmények, amelyek szerint a parabén lebomlik, kiválasztódik és ártalmatlanul távozik a szervezetből.

Tény, hogy a parabén vegyületek az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, viszont az, hogy az egyes megbetegedésekért mennyire okolhatóak, finoman szólva is kérdésesek.

Ami viszont biztos, hogy a hatályos EU szabályozás szerint a parabének aránya a készítményekben nem lehet több 0.4%-nál, ami lényegében annyira kevés, hogy nincs hatással a szervezetre.

Mit vettünk alapul a parabének kutatása során?

Azért, hogy ne csak légből kapott szövegelésnek tűnjön ez a bejegyzés, és hogy mondandónkat alátámasszuk, tanulmányoztuk a USA hivatalos egészségügyi szervezetének (Food and Drug Administration), a Nemzetközi Rák Intézet (National Cancer Institue), a Jurnal of Applied Toxicology és a Harvard Egyetem orvosi karának (Harvard Health Publishing) nyilatkozatait ebben a témában.

Mindannyian egyetértenek abban, hogy az ösztrogén szerepet játszik az emlőrák kialakulásában, de konkrét bizonyíték és mérés nincs arra vonatkozóan, hogy erre a szervezetbe jutó parabének milyen hatással vannak.

Olyan előfordulhat, hogy valaki érzékeny a parabénre vagy esetleg allergiás rá. Ebben az esetben neki kifejezetten tilos használnia olyan készítményeket, amik tartalmazzák ezt a színtelen anyagot.

Azok az állítások, amelyek a parabének veszélyességét hangsúlyozzák, arra a 2004-ben végzett kutasára alapoznak, amelyben megvizsgáltak 20 különböző személytől érkező tumormintát. A 20 szövetmintából 18-ban találtak kis mennyiségű parabént, viszont azt nem vizsgálták, hogy az egyének egyéb szöveteiben is található-e parabén. Ebből kifolyólag nem bizonyított, hogy a parabének nem csak a tumor mintákban fordulnak elő.

Az ösztrogén szint ezzel szemben bármitől változhat, ami befolyásolhatja szerveztünk egészségi állapotát. Azt állítani, hogy ezt csak a parabéneknek köszönhetjük, nem kis túlzás lenne.

A fenti szervezetek egyértelmű és egybehangzó véleménye, hogy a fogyasztóknak jelenleg nincs oka arra, hogy aggódjanak a parabéneket tartalmazó készítmények használatával kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatos kutatások folyamatosan zajlanak, és folyamatosan vizsgálják és értékelik az új adatokat.

Ennek ellenére, mára már a nagy kozmetikai gyártók mind készítenek parabénmentes termékeket, így lehetőséged van választani. Abban az esetben, ha tartasz a parabénektől és nem szeretnél olyan kozmetikumokat használni, amelyek parabént tartalmaznak, akkor sem kell lemondanod az arc- és testápoló készítmények használatáról, hiszen bőven találsz mentes terméket is.

Parabén vagy parabének? Melyik a helyes elnevezés?

Lényegében a „parabének” a helyes változat, mivel egyszerre több parabén típusról beszélünk. Rendszerint több típus is megtalálható az egyes készítményekben. Ennek az az oka, hogy nagyon jól kiegészítik egymást és erősítik a hatást.

A legismertebb típusai az etilparabén (E214), a propilparabén (E216), a metilparabén (E218) és a butilparabén. Ezekkel gyakran találkozhatsz a boltok polcain heverésző készítményekben. Kevésbé gyakori típusai az izobutilparabén, az izopropilparabén és a benzilparabén.

Mire használják a parabéneket?

Körülbelül az 1920-as évektől alkalmazzák a kozmetikai készítmények tartósítására. Erre nagyon nagy szükség van, hisz enélkül 1-2 héten belül tönkre mennek a készítmények. A termékekben potenciálisan elszaporodó gombák, penészek és baktériumok kialakulásának megelőzése érdekében alkalmazzák őket, ezáltal a készítmények és a fogyasztók védelmét hivatott szolgálni.

Mivel antibakteriális és gombaölő hatása van, kiváló a tartósításra. Hatékonyan őrzi meg a termékek szavatosságát, nem engedi a baktériumok és gombák elszaporodását, ezért lényegében jó szolgálatot is tehet.

Előállítása viszonylag olcsó és az emberi szervezet is jól tolerálja egy bizonyos szintig. Könnyen oldódik és könnyen lép kölcsönhatásba, ezért a probléma forrása leginkább a túladagolásban rejlik. Mivel élelmiszerekben, italokban, gyógyszerekben, samponokban, tusfürdőkben, testápolókban, dezodorokban és még sok más készítményben is megtalálható, amiket értelemszerűen sokszor és nagy mennyiségben használunk, ezért fennáll az esélye annak, hogy felhalmozódik a szervezetünkben, aminek hatására bizony megbetegedhetünk.

Tudtad?

Parabének a természetben is előfordulnak számos növényben, rovarban és élelmiszerben is. Például a szederben, a zabban, az eperben, a fekete áfonyában,  a vaníliában, a répában, a hagymában, sőt még a szőlőlében, a borecetben, egyes sajtokban és a propoliszban is. Viszont ennek ellenére, amiket a kozmetikumokban használnak fel, szintetikus úton előállított parabének. Ezért is válhatnak károsabbá az emberi szervezet számára.

Alternatívák a kiváltásra

Mivel vitatott az emberi szervezetre gyakorolt hatása és egy csomó kérdés van e körül, a kozmetikai és élelmiszer ipari kutatók elkezdtek dolgozni azon, hogy olyan egészségesebb alternatívákat dolgozzanak ki, amelyekkel a készítményeket biztoságasabbá és egészségesebbé tehetik, mivel tartósítószerre mindenképp szükség van.

A tartósítás érdekében a tejtermékek világából ismert UHT (Ultra High Temperature – Ultra Magas Hőfok) hőkezelési módszert próbálják alkalmazni a kozmetikumok előállításában is. Próbálkoznak még a grapefruit mag kivonattal, az E-vitaminnal (tokoferol), az A-vitaminnal (retinol), a C-vitaminnal (aszkorbinsav) a kálium-szorbáttal, illetve a szorbinsavval is. Ezeken felül egyes természetes illóolajok is megfelelőek lehetnek erre a célra.

A fentiek esetében is felmerült néhány kifogás, mivel ezek is kiválthatnak allergiás reakciókat vagy egyéb problémákat, de tény, hogy általánosságban véve az egészségre való hatásuk és kockázatuk kisebb lehet, mint a mesterséges tartósítószereké. A kérdés, hogy biztonságosabbak-e mint a parabének, ebben az esetben is nyitott marad.

Összegzés

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a parabének károsak lennének a szervezetünkre, de ennek az ellenkezőjét sem tudták igazolni a tudósok. Ezért, ha nem akarod kockára tenni az egészséged, válassz olyan készítményt, ami nem tartalmaz parabéneket. Nézd meg az összetevők listáját és csak azt válaszd, ami teljesen meggyőzött.

Számos ilyen terméket találsz a kozmetikai piac kínálatában. Mi például kifejezetten olyan termékek mellett tettük le a voksunkat, amelyek nem tartalmaznak parabéneket.

Ha tetszett, amit olvastál, akkor iratkozz fel hírlevelünkre! És ha úgy gondolod valakinek segíthet ez a bejegyzés a parabén para leküzdésében, oszd meg vele bátran!