kollagén

Számtalan tévhit kering a kollagén körül és sokakban felvetődik a kérdés, hogy előny vagy sem, ha egy arcápoló krém kollagént is tartalmaz.

Az alábbi cikkben igyekeztünk minden kollagénnel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Szánj pár percet a cikk elolvasására és tudj meg mindent a kollagénről és arról, hogy miért játszik olyan fontos szerepet az életünkben!

Mi a kollagén?

A kollagén szervezetünk legfontosabb fehérjéje. Egy rostos kötőszövet, amely megtalálható a csontjainkban, izmainkban, bőrünkben, szemünkben, hajunkban és még a körmünkben is.

Egy olyan anyag, amely lényegében együtt tartja egész testünket és egy „állványzatot” képezve, kohéziót, erős szerkezetet, rugalmasságot és regenerálódást biztosít számunkra.

Zselatinos fehérje, amely a testünkben előforduló fehérjéink 30%-át teszi ki.

Számos szerkezeti formája és öt fő fajtája létezik, amelyek mindegyike különböző szerepet tölt be.

Milyen szerepe van a kollagénnek?

A kollagént leginkább a betonhoz tudnánk hasonlítani. Hasonlóan fontos szerepet tölt be az emberi testben, mint a beton az épületek vázában. Biztosítja a megfelelő alapot. Nélküle minden összeomlana, mint egy kártyavár. Ezért is van az, hogy a kollagén leépülésével, minden porcikánk fájni kezd és bőrünk szottyanttá válik.

Kollagént főleg kötőszöveti sejtjeink tartalmaznak, amelyek a testünk szöveteinek fizikai tulajdonságait határozzák meg.

A bőrben, illetve a bőr középső rétegében elősegíti az új sejtek fejlődését, az elhalt hámsejtek cseréjét, a bőr rugalmasságának helyreállítását és regenerálódását.

Egyes kollagének pedig védőburkolatot képeznek a testünkben lévő érzékeny szerveknek, például a veséknek.

Mi történik a kollagénnel?

Az emberi szervezet ideig-óráig problémamentesen képes előállítani ezt az anyagot. De sajnos az idő múlásának és egyéb negatív hatásoknak köszönhetően termelődése fokozatosan csökken. Ez a csökkenés kb. 25 éves korunk után indul. 60 éves korunk környékére pedig teljesen leáll a szervezetünk kollagén termelése. Ennek is köszönhető, hogy öregkorunkra különböző ízületi betegségeink alakulnak ki.

Viszont ez egy természetes folyamat, amit nem lehet megakadályozni. Ezért szükséges valamilyen módon pótolnunk és segítenünk szervezetünket a kollagén termelésében. Leghatékonyabban ezt az étrendünk megváltoztatásával vagy kiegészítésével tudjuk megvalósítani.

Érdekesség

Egyes típusú kollagének, ha 1 az 1-ben nézzük, erősebbek, mint az acél.

Miért szükséges pótolni? Milyen tünetei lehetnek?

A kor előrehaladtával a szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel. Kutatások szerint évente legalább 1%-ot csökken a kollagénszintünk, ami a bőrünk szerkezeti integritásának csökkenésében, a ráncaink kialakulásában, és az ízületi betegségek kialakulásában mutatkozik meg.

Minden tevékenység, ami könnyen ment – futás, hajolás, lépcsőzés – egy idő után fájdalmassá válik. Ez pedig a szervezet kollagén hiányának köszönhető, legyengül a csontszerkezet, az izmok, az inak és az ízületi szövetek elernyednek.

A kollagén csökkenéséhez kapcsolható számos olyan belsőszervi probléma is, mint az ízületi fájdalom, magas vérnyomás, csontritkulás, emésztési zavarok, különböző immunrendszeri elváltozások és az agyunk ereinek elmeszesedése is. Ezért nem árt komolyan venni a kollagén pótlását, pontosabban a egészséges életmód kialakítását, mert ez adja meg a megfelelő alapot szervezetünknek a kollagén megfelelő mennyiségű termeléséhez.

Hogyan lehet pótolni a kollagént?

A kollagént leginkább természetes módon érdemes pótolni. De az ezzel kapcsolatos kutatások elég ellentmondásosak. Jelenleg még vita van arról, hogy a kollagénben gazdag élelmiszerek fogyasztása valóban növeli-e a szervezet kollagén szintjét.

Ettől függetlenül érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani vagy olyan készítményeket használni, amelyek a kollagén előállítását serkentik a szervezetünkben. Rosszat biztosan nem teszünk vele.

A legfontosabb, hogy minden kutatás egyetért abban, hogy az egészséges táplálék bevitel és az egészséges életmód segítheti a szervezetet a kollagén előállításában.

A természetes kollagén pótlás alapja az alábbi támogató tápanyagok fogyasztása:

  • Tojásfehérje, sajt, tejtermékek, szója és tofu.
  • Káposzta, kelkáposzta, spenót, dinnye, sárgarépa és citrus félék.
  • Szeder, áfonya, cseresznye, málna és eper.
  • Paprika, hüvelyesek és brokkoli.
  • Tenger gyümölcsei, kagyló, diófélék, vörös és fehér hús.
  • A-vitamin, C-vitamin és aminosavak.
  • Bizonyos típusú ásványvizek.

A természetes kollagént az állati eredetű élelmiszerek kötőszövetében találhatjuk meg a legnagyobb mennyiségben. Például a csirke- és sertésbőrben.

Az egyik különösen fontos forrása a csontos húsleves, amelyet a csirke és más állatok csontjaiból mi is készítünk például egy-egy nagyobb ünnepkor.

Mi tartalmaz még kollagént?

A természetes élelmiszerforrások mellett számos táplálék kiegészítő és bőrápoló kozmetikum is segíthet a kollagén előállításában. Ezen készítmények használatának is rengeteg előnye lehet.

A hidrolizált kollagén és a zselatin a két legnépszerűbb és leggyakrabban felhasznált kollagén fajta ezekben a készítményekben. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy ezek már könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetünkben.

A hidrolizált kollagént szabályozott enzim hidrolízissel állítják elő, ami lényegében a nagy molekulájú kollagén fehérje kisebb peptiddé történő átalakítását jelenti. Így sokkal kisebb kollagén molekula jön létre, ami könnyen emészthetővé és jobban felszívódóvá válik.

Milyen problémák kezelésére használható?

Felhasználása a sokoldalúságának köszönhetően különböző gyógyászati, orvosi és kozmetikai iparágakban is elterjedt.

Az orvosi használatra szánt kollagént általában emberi vagy állati – tehén, sertés, juh –  szövetekből nyerik ki. A kozmetikumokban leginkább hidrolizált kollagént használnak a hatékonyság érdekében.

A kollagén segíthet a sebek gyógyításában, új bőrsejteket hoz létre a sebhelyben, elősegíti a gyógyulást és megfelelő alapot biztosít az új szövetek és sejtek növekedéséhez.

Továbbá felhasználják irányított szöveti regenerációhoz, érfal protézisek előállításához, porckopások kezeléséhez és a bőr revitalizációjához.

Bőrápolás és kozmetikaipar

Előszeretettel használják különböző öregedésgátló krémekben, készítményekben és kezelésekben.

A kollagén injekciókkal például javíthatják az arc kontúrját, a különböző hegeket és ráncokat feltölthetik.

Számos kollagént tartalmazó termék született meg az utóbbi időben, beleértve a krémeket, porokat és italokat, amelyek a szervezeten belüli kollagénszint növekedését és a bőr újjáélesztését ígérik.

Azonban a kérdés még mindig nyitott: Vajon tényleg be tudnak épülni a szervezetünkbe?

Szerintünk az a valószínű, hogy ezen készítmények előnyei a termékek hidratáló, tápláló és a kollagén előállítását serkentő hatásuknak tudható be, nem pedig a kollagén tartalomnak.

Miért épül le a kollagén szintünk? Mi károsítja a kollagént?

Először is, ahogy már fentebb említettük a kollagén leépülése valamelyest egy természetes folyamat. De sajnos, mi is nagyon sokat teszünk annak érdekében, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk.

Napjaink embere túlságosan elhanyagolja önmagát, egészségtelen életet él, de még azok is akik egészségesen próbálnak élni, vétenek el olyan hibákat, amellyel a szervezet természetes kollagén előállítását befolyásolják.

Nézzünk tehát néhány fontos hibát, amit valószínűleg te is elkövetsz!

1. Magas cukorfogyasztás

A magas cukortartalmú táplálék növeli a glikáció sebességét. Ennek köszönhetően új molekulák jönnek létre, úgynevezett fejlett glikációs végtermékek. Ez a folyamat az egyik legfontosabb molekuláris elváltozás, amely a kollagént szárazzá, törékennyé és gyengévé alakítja, valamint gyorsítja az öregedést és növeli a gyulladásszintet.

2. Dohányzás

A dohányfüstben jelen lévő vegyi anyagok károsítják a kollagént és az elasztint is.

A nikotin a bőr külső rétegeiben is szűkíti a vérereket és véredényeket, ami negatívan befolyásolja a bőr egészségét, a tápanyagok felszívódását és az oxigén kiszállításának csökkenésével jár.

3. Napozás és szolárium

Az ultraibolya sugárzás következtében a kollagén gyorsabban lebomlik, a napfény és a szolárium károsítja a kollagénrostokat és visszafordíthatatlan változásokat okoz.

És még sorolhatnánk!

A sok kávé és alkohol fogyasztás, a helytelen táplálkozás, a stressz, a fizikai megterhelés, a környezetszennyezés és az éghajlati feltételek változásai, valamint a gyógyszeres kezelések is mind-mind képesek csökkenteni a kollagénszintünket.

Ezért tudatosan kellene élnünk!

Összegzés

A dohányzás és a napsütés elkerülése, valamint az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregedés látható jeleit és megvédi szerveztünk kollagén szintjét, így a bőrünk, a csontjaink, az izmaink és az ízületeink egészségét hosszabb ideig megőrizhetjük.

Hasznos volt, amit olvastál? Maradt benned még kérdés a kollagénnel kapcsolatban? Akkor ne habozz kommentben megkérdezni! Mi igyekszünk rá választ találni.

Ha szeretnél személyre szabott e-mailben értesülni az új cikkekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Jah, és oszd meg barátaiddal is a cikket!