elasztin

Írtunk már a kollagénről, a hialuronsavról és most elérkezett az idő, hogy górcső alá vegyük az elasztint is.

Hogy miért?

Mert, ez a fehérje felelős a bőrünk rugalmasságáért és ahogy idősebbek leszünk, egyre inkább nagyobb szerepe van szervezetünk egészségességében.

Még a csapból is a kollagén illetve a hialuronsav folyik, így sajnos az elasztinra kevés figyelem irányul, pedig legalább annyira fontos a fiatalos, üde és rugalmas bőr megőrzésében, mint társai.

Mi most előtérbe helyeztük és fülétől-farkáig megvizsgáltuk.

Mi az elasztin?

Az elasztin egy „szálas” fehérje, amely körülveszi, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a szöveteknek, például az artériáknak, a tüdőnek, az inaknak, a bőrnek és az ínszalagoknak.

Tehát az elasztin a rugalmas rostokban található nagyon fontos protein, ami hidrofób aminosavakból: gliconból, valinból, alaninból, leucinból és prolinból áll.

Úgy tekinthetsz rá, mint egy gumiszalagra, ami segít a bőrnek és más szerveknek megtartani az alakjukat.

Tudtad? A bőr 2,5% -a elasztinból áll.

Az elasztin egy igazán kemény és stabil fehérje, ami erősen rugalmas. Lehetővé teszi, hogy a szervezetben sok szövet újraformálódjon a kitágulás vagy összehúzódás után.

Hogyan jön létre az elasztin?

Az elasztin egy természetes anyag, amit szervezetünk állít elő aminosavakból, így testünk szerves része is egyben. Gyermekkorunkban termeljük a legtöbbet, de ahogy telik az idő, úgy egyre kevesebbet. Felnőttként sajnos az előállítási folyamat hatékonysága egyre csökken és idős korunkra már a szervezetünk teljes elasztin tartalmának kb. a 10%-át el is veszítjük. Ez csekélynek tűnhet, pedig nem az, hiszen ez a veszteség éppen elegendő ahhoz, hogy komoly elváltozások alakuljanak ki a szervezetünkben.

Milyen kapcsolat van az elasztin és a bőr között?

Az elasztin kulcsfontosságú építőeleme testünknek. Lehetővé teszi, hogy a bőr rugalmas legyen, hogy az erek kitáguljanak és visszahúzódjanak minden szívverésnél, valamint hogy a tüdő is dagadjon és összehúzódjon minden egyes lélegzetvétellel.

Az elasztin a bőr egyik fő strukturális fehérjéje, a kollagén mellett. Amint már fentebb kiderült, az elasztin az a fehérje, amely a bőrt is nyújthatóvá teszi a molekuláris tulajdonságainak köszönhetően.

Tudtad? Az elasztin hasonló a kollagénhez, de körülbelül ezerszer rugalmasabb, ezért sokkal nagyobb rugalmasságot tud kölcsönözni a bőrnek. 

Az elasztin működése a kötőszövetekben szoros kapcsolatban áll a kollagén működésével. Mindkettő fontos szerepet játszik az öregedési folyamatban.

A bőr legmélyebb rétegében, a dermisben található. Ettől válik a bőrünk nyújthatóvá, „gyurmázhatóvá”, és ettől nyeri vissza az eredeti alakját.

Tudtad? Ez az anyag a rugalmasság és a tartósság figyelemre méltó kombinációjával rendelkezik: az elasztin a test egyik leginkább tartós összetevője, amelynek átlagos „túlélési” ideje az emberi élettartamhoz hasonlítható. Ez alatt az idő alatt a véredényben lévő elasztin például becslések szerint körülbelül kétmilliárd pulzációs cikluson megy keresztül.

Azt már tudjuk, hogy a kor előrehaladtával elveszítjük az elasztin termelés képességét. Ez részben genetikai tényező, de nagyban hozzájárulunk mi magunk is ehhez a folyamathoz.

Szerinted visszafordítható ez a folyamat? Részben igen!

Ugyanaz a jelenség megy végbe a bőrön az elasztin elvesztésének következtében, mint például egy régi bőrülés elhasználódása során, amit évek óta használnak és nyúznak. A kezdetekben a bőr még tömött és puha volt, de az idő múlásával elhomályosodik, ráncosodik és kivásik.

Az elasztin feszes és fiatalos megjelenést biztosít. De mivel öregszünk, a bőrünk is elkezd fakulni és löttyedté válni, az izmaink kigyengülnek és megjelennek a finom ráncaink, különösen olyan területeken, ahol ismétlődő arckifejezéseink miatt könnyebben kialakulhatnak az elváltozások.

Miért veszítjük el az elasztint a bőrünkből?

Jól ismert, hogy az idő előrehaladtával testünk bizonyos változásokon megy át. Ezek közé az elváltozások közé tartozik a létfontosságú természetes anyagok mennyiségének csökkenése a szervezetben.

A test egyre kevesebb és kevesebb mennyiségű fehérjét termel. Ennek következtében a bőr elveszíti rugalmasságát, és elkezdenek kialakulni a különböző elváltozások.

Mivel az elasztin leépülése is egy természetes folyamat, sajnos nem állítható meg teljesen, de a megelőzésre koncentrálva nagyon sokat tehetünk a csökkentés érdekében.

A bőrünket stimulálhatjuk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az elasztin rohamos leépülését. Vitaminokkal, antioxidánsokkal és aminosavakkal újból be tudjuk indítani az előállítási folyamatot. Nagyon fontos lenne ebben az esetben is a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód, hiszen ennek a fontos fehérjéknek köszönhetően csökkenthetjük a meglévő ráncok megjelenését, miközben megakadályozhatjuk az újak kialakulását.

Külsőleg a legjobb módja a ráncok megelőzésének, ha napi arcápolási rutinunkban alkalmazunk anti-aging és anti-wrinkle kezeléseket. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a ráncok kialakuljanak és védhetjük a bőrt a környezet negatív hatásaitól.

Léteznek olyan kiváló termékek a piacon, amelyek segíthetnek a szervezet elasztin termelésének ösztönzésében. Ezek jellemzően olyan termékek, amelyek C vitamint, retinoidokat és peptideket tartalmaznak.

Mit tehetünk az elasztin leépülése ellen?

Alapvetően a génjeink határozzák meg, hogy milyen gyorsan kezdjük elveszíteni az elasztint, de a napból származó ultraibolya sugárzás és az egészségtelen életmód is szintén okai a veszteségnek. A toxinok, a vegyi anyagok és a szennyezőanyagok szintén azon környezeti tényezők közé tartoznak, amelyektől idősebbnek tűnhetünk. Ezek nem csak rosszak és egészségtelenek, hanem még visszafordíthatatlan károkat is tudnak okozni, mivel ösztönzik a szabad gyökök kialakulását.

De szerencsére nem kell teljesen beletörődnünk ebbe a veszteségbe, mert vannak bizonyos lépések, amelyeket megtehetünk annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű elasztint termeljen szervezetünk a fiatalos megjelenés biztosításához.

A legfontosabbakat az alábbiakban gyűjtöttük össze.

Vigyázzunk a napfénnyel és fektessünk kiemelt hangsúlyt a fényvédelemre!

Tekintettel arra, hogy az ultraibolya sugárzás kíméletlen velünk (óriási károsodásokat idéz elő és felgyorsítja a bőröregedést), kiemelten fontos, hogy olyan készítményeket használjunk, amik tartalmaznak fényvédőt.

Az UVA/UVB sugarak a bőrbe hatolva tönkre teszik az elasztin rostokat és lebontják azokat. De nem csak az elasztint, hanem még a kollagént is. Ezért ajánlott kevesebb időt tölteni a napsütésben.

Röviden: használjunk rendszeresen fényvédő készítményeket! Ajánlott olyan termék választása, amely legalább 35 SPF-et tartalmaz.

Fogyasszunk rendszeresen C-vitamint!

A szervezet C-vitamint használ a szövetek növekedéséhez és javításához. Ezért ez az antioxidáns központi szerepet játszik a kollagén és az elasztin építésének folyamatában.

A C-vitamin segíti szervezetünket az elasztin előállításában és segít megvédeni a bőr strukturális integritását, ugyanakkor óvja a szabad gyökök kialakulásától.

A C-vitamint tartalmazó krémek segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől és stimulálják a sejtek működését is, így mindig friss és üde lesz a bőrünk.

Azt valószínűleg mind tudjuk, hogy a tabletták és a helyi megoldások, mint krémek és egyéb készítmények, nem az egyetlen forrása ennek a vitaminnak. Élelmiszerek, különösen gyümölcsök és zöldségek is bővelkednek benne.

A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem csak a C-vitamin bevitel szempontjából fontos, mivel ezek bővelkednek más, a szervezetünk számára ugyancsak fontos vitaminokkal is. Rendszeres fogyasztásra javasoljuk a brokkolit, a kiwit, a citrusfélék és a bogyók minden típusát.

Jusson mindig eszünkbe, hogy a C-vitamin hiánya gyengíti a bőrben található elasztin szálakat, ezáltal hamarabb öregedhetünk meg.

Növeljük a napi sovány fehérje bevitelt

Amint korábban említettük, az elasztin aminosavakból áll. Ezek a vegyületek a természetes és sovány fehérjék építőkövei. Értelemszerűen ezeket az aminosavakat a sovány fehérjékben gazdag ételekből pótolhatod.

Jó példa a szójabab, mert gazdag glicin forrás, ami fontos eleme az elasztinnak. Mindemellett a szójabab tartalmaz prolint, valint és alanint, melyek szintén az elasztin alkotó elemei.

Túró, dió, magvak, csirkehús, tojás és tofu. Néhány példa, amelyek mind-mind nagyon jó sovány fehérje források.

Fogyasszunk elegendő Omega-3 zsírsavat

Az elasztin termeléséhez kedvező feltételeket teremthetsz azzal, ha elegendő mennyiségű Omega-3 zsírsavat építesz be a táplálkozásodba. Ezeket a többszörösen telítetlen zsírokat mind a növényi, mind az állati eredetű tápanyagokból beszerezheted. Ilyen ételek közé tartoznak a hering, a lazac, a szardínia, a lenmag, a kesudió, mandula és a pekándió.

Az omega-3 zsírsavban gazdag étrend megőrzi a bőr fiatalságát, mert ideális elasztin és kollagén termelésének serkentésében. Az esszenciális zsírsavak a bőrsejteket feltöltik, így csökkentik a ráncok megjelenését.

Rendszeres hámlasztás

A rendszeres hámlasztás egy bizonyos kor után  a szépségprogram szerves részévé kell váljon, mert ez segít eltávolítani az elhalt sejteket a bőr legkülső rétegeiről. A dörzsölő, súroló hatás serkenti vérkeringést, mélyen tisztítja a bőrt és megfelelő talajt biztosít a bőrápoló termékekben lévő összetevőknek, hogy mélyebben behatoljanak a bőrbe, amivel hatásuk megsokszorozódik.

Összegzés

Ahogy már számtalanszor leírtuk és elmondtuk, a lényeg a megelőzés, az egészséges életmód folytatása és a minőségi kozmetikumok használata.

Ha maradtak benned még kérdések, ne habozz kommentelni vagy üzenetet küldeni Nekünk!

Ha hasznosnak találod ezt a bejegyzést, akkor oszd meg barátaiddal és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az újabb hasznos témákról sem!