ajakápolás

Mi lányok szinte mindannyian szeretjük ajkunk szépségét kiemelni, legyen szó akár élénk, fényes, matt vagy pasztell színárnyalatokról. De a rúzs nem mutat jól, ha ajkaink nincsenek megfelelően ápolva.

Mint a teljes szépségápolás esetében, az ajakápolásban is azt kell szem előtt tartanunk, hogy a megelőzés sokkal könnyebb és hatékonyabb feladat, mint a már fennálló problémák kezelése.

Az ajkainkon lévő bőr sokkal vékonyabb, mint egyéb testrészeinken. Ezért sokkal érzékenyebb, sokkal könnyebben sérül a külső negatív hatásoknak köszönhetően.

Kevesebb faggyúmirigyet tartalmaz, mint a testünk egyéb részeit borító bőr réteg, és nem képes melanin termelésre, ezért kifejezetten érzékeny az UV sugárzásra, a hidegre és a szélre.

Lényegében nem képes az „önvédelemre”. Ezért tehát különös gondot kell fordítanunk rá!

Kiszáradásra, kisebesedésre leggyakrabban télen szoktunk panaszkodni, mivel a száraz, hideg levegő dehidratálja a bőrt. De nem csak ez az egyetlen szezon, ami bajba sodorja ajkaink épségét. A napnak, a száraz levegőnek és a szélnek egész évben ki vannak téve.

Azért, hogy ne legyen problémás az ajakápolás, egy hihetetlen egyszerű „receptet” állítottunk össze, amely minden évszakban megállja a helyét és biztosítja az ajkaid megfelelő ápolását, hogy magabiztosan ragyoghass.

Voilà!

Íme hát a gyönyörű ajkak receptje:

  • 1 micellás víz vagy sminkeltávolító
  • 1 ajakradír vagy ajakhámlasztó
  • 1 hidratáló ajakbalzsam vagy tápláló olaj
  • 1 fényvédő rúzs
  • víz, vitaminok, aminosavak, esszenciális zsírsavak, vagyis teljes értékű, egészséges táplálkozás.

Elkészítés:

Távolítsd el a rúzsodat minden este!

Az ajkunknak nagy szüksége van arra, hogy tisztán lélegezhessen a pórusain keresztül. Ehhez arra van szüksége, hogy alaposan meg legyen tisztítva.

Győződj meg róla, hogy eltávolítottad az összes rúzs maradékot, mielőtt lefeküdnél aludni. Használj ehhez micellás vízbe áztatott vatta korongot, majd alaposan öblítsd le langyos vízzel és kíméletesen töröld szárazra.

Ajkaidra is használj egy kis bőrradírt!

Az ajkak rendszeres hámlasztása fontos annak biztosítására, hogy egészségesek és puhák maradjanak. Az elhalt hámsejtek eltávolítása elengedhetetlen annak biztosításához, hogy az ajkaid megtisztuljanak és ne alakulhasson ki semmilyen gyulladás. Ehhez használj olyan ajakradírt, ami finom, apró szemcséket tartalmaz, és kíméletesen távolítja el a száraz, elhalt hámréteget.

Alternatív megoldásként te is készíthetsz otthon ilyen radírt, csupán egy kis méz és cukor kell hozzá, amit összekeversz és bekened vele a szádat, majd hagyod hatni egy kis időt és végül eltávolítod.

Mindig használj hidratáló ajakbalzsamot!

Még a rúzs használata előtt is érdemes hidratálnod ajkaid. Ennek legjobb módja, ha olyan ajakbalzsamot választasz, amely aloe verát vagy shea vajat tartalmaz. Ezekkel a hatóanyagokkal nem lőhetsz mellé.

Ezután jöhet a rúzs, amivel egy plusz réteget adhatsz hozzá az ajkaid védelmének megerősítéséhez.

Így védheted meg legjobban ajkaid a naptól, a száraz levegőtől, a szennyeződésektől és egyéb külső tényezőktől.

A megfelelő ajakbalzsam kiválasztásához tartsd szem előtt, hogy a számodra leginkább megfelelő, krémes állagú, hidratáló ajakbalzsamot válassz!

Figyelj arra, hogy az ajakbalzsamod mindig veled legyen. Még utazás közben is, hiszen soha nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged egy kis hidratálásra.

Védd ajkaidat a környezet okozta károktól és az UVA-tól!

Ahogy már fentebb is említettük, az ajakápolás alapja a megfelelő védelem biztosítása. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha olyan készítményeket használsz, amelyek fényvédelemmel vannak ellátva. Legalább SPF 15-öt tartalmazó ajakbalzsam vagy rúzs mellett voksolj.

Figyeld a címkén az összetevők listáját. UVA védő összetevők az avobenzon, a titán-dioxid és a cink-oxid, ha ezek valamelyikét tartalmazza, akkor nagy valószínűséggel védelmet fog neked nyújtani.  

Ne nyalogasd a száraz ajkaidat!

Az, ha folyamatosan nyalogatod ajkaid, átmeneti megkönnyebbülést eredményezhet, de végtére többet árt, mint használ. A nedvesség gyorsan elpárolog az ajkakról és még szárazabbá teszi őket. Segíthetsz ezt megelőzni, ha megpróbálsz nem nyitott szájjal lélegezni. Orron be, orron ki, így kontrollálni tudod, hogy nyelved még véletlenül se kalandozzon el.

Nézd meg az összetevők listáját! A nem azonosítható összetevőket kerüld!

Legjobb, ha olyan készítményt választasz, ami természetes olajokat vagy zsírokat tartalmaz. Jó választás lehet bármelyik aloé verát, shea vajat vagy valamilyen allantoint tartalmazó készítmény.

Az égő, csípő érzés megszüntetése érdekében válassz olyan készítményt, ami borsmentát, mentolt vagy kámfort is tartalmaz.

Tartsd szem előtt, hogy csakis természetes összetevőket és illóolajakat tartalmazó készítményeket válassz.

Kövess egy egészséges táplálkozási tervet!

A jó étrend elengedhetetlen nem csak az egészséged megőrzéséhez, a bőröd táplálásához, hanem az ajkaid ápolásához is.

Az egészséges étrend, a vitaminok és egyéb tápanyagok elengedhetetlenek, hogy egészséges, szép és telt ajkaid legyenek.

Tartsd hidratáltan ajkaid megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával!

A hidratálás az egyik legfontosabb dolog, amikor az egészséges ajkakról beszélünk. Ehhez pedig hozzájárul a napi rendszeres vízfogyasztás is. Ahogy a tested egyéb területén lévő bőr esetében, úgy az ajkaid esetében is a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával járulhatsz hozzá a dehidratáció elkerüléséhez.

Alkalomadtán masszírozd ajkaidat egy kis kényeztető olajjal!

A tápláló olajjal történő, alig 5 percig tartó masszázs csodára képes. Javítja az ajkak vérkeringését és biztosítja, hogy az olajban lévő tápanyagok, vitaminok és hidratálók bejussanak a mélyebb rétegekbe is.

Ha a fentiek szerint, tudatosan és következetesen figyelsz az ajkaid ápolására, mi garantáljuk, hogy hálás lesz érte, és szép, derűs mosollyal fog megajándékozni.

Tetszett, amit olvastál? Hasznosnak találtad? Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és mi folyamatosan értesítünk, ha új cikket teszünk közzé!