Afrika kincse, a Shea vaj

Itt jársz: ReBella Webshop » ReBella Magazin » Afrika kincse, a Shea vaj

Olvasási idő: 4 perc

A shea vajat méltán nevezik Afrika kincsének, hiszen számos olyan hatása van, ami felbecsülhetetlen értékkel bír.

Az afrikai sivatagok és szavannák vidékein élő népek már évezredek óta használják, hogy megvédjék bőrüket és hajukat az időjárás viszontagságaitól, a forró száraz levegő okozta károktól és a heves napsütés okozta leégéstől.

De, kezdjük az elejétől. A következőkben bemutatjuk, hogy "mi fán terem", hogy mire használják még a szépségápoláson kívül, illetve hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

shea vaj

Shea vaj, a forró távoli vidékről

A shea vaj a shea fa gyümölcsének csonthéjas magvának ajándéka.

A shea fa ligetek kb. 19 országban, a Nyugat-afrikai kontinensen fordulnak elő, Szenegáltól egészen Szudánig.

A shea fa természetes módon fordul elő ezen a vidéken, mivel ez a száraz, ám de számára kedvező környezeti feltétel elegendő ahhoz, hogy gondozás nélkül, vadon nőjön. Átlagosan 50 évig él egy shea fa, de vannak egyedek, amik akár 200-300 évig elélnek, ezért is tekintenek rá az afrikai törzsek áldásként.

A shea fa kb. 15 éves kora körül kezd teremni, de ettől kezdve meghálálja a türelmet, hiszen folyamatosan hozza a termést, ami 4-6 hónap alatt érik be. Az egész évben termő fát évente egy-két alkalommal szüretelik le, a hagyományoknak megfelelően. Termése nagyobb szilva méretű gyümölcs, amit előszeretettel fogyasztanak az afrikai gyerekek, hiszen nagyon tápláló, egészséges és finom is.

A fa minden részét felhasználják. A már említett gyümölcshús élelemként szolgál, a levelét, a gyökerét és a kérgét gyógyító hatású készítményekként orvoslás céljából használják. A shea diómag héja és a fa fűtőanyagként, míg a shea magból kinyert zsiradék főzésre szolgál. Kozmetikai termékek alapanyagaként, világításra, sőt még a házak vízhatlanításának céljából is felhasználják.

Nem csoda tehát, hogy szentként tisztelik ezt a növényt, hiszen az élet számos területén felhasználható és nem utolsó sorban a környéken élők elsődleges jövedelem forrása is.

Hol található meg a shea vaj és hogyan vonják ki?

Az évente egy-két alkalommal begyűjtött érett gyümölcs magjából vonják ki a shea vajat, különböző módszerekkel. Ezek a módszerek évezredes hagyományokon alapszanak, anyáról lányára szálló titkok és mítoszok övezik.

Egy biztos, hogy ez a munka nem leányálom, hiszen nagyon időigényes, fizikai megterhelést, pontos, precíz, tapasztalaton alapuló kemény munkát jelent. Mégis ez jelenti az afrikai nők egyetlen megélhetési, pénzszerzési lehetőségét és ezért szívből, odaadással végzik minden egyes szegmensét.

Kutatásaim során két bizonyos ponton eltérő módszerre találtam rá. Mindkettő alapja az, hogy az érett gyümölcsöt begyűjtik, eltávolítják róla a gyümölcshúst, megtisztítják, majd a magokat hosszú napokon át a napon, természetes úton megszárítják. A szárítást követően feltörik a diószerű magokat, amit felhasználnak a további lépéseknél.

Ezen a ponton válik szét a két módszer.

Az egyik szerint különböző eszközökkel apró kis szemcsés porrá zúzzák a mag tartalmát, amit hatalmas kerámia edényekben pörkölni kezdenek, figyelve minden pillanatban, hogy ne égjen el az értékes alapanyag. Fokozatos kevergetés közben felhígítják vízzel és tovább forralják, egészen addig, amíg a zsír állagú anyag ki nem csapódik a víz felszínén. Az így kapott zsírt, vagyis vajat összegyűjtik és lehűtik. Ezután feldolgozhatóvá válik.

A másik módszer szerint a vajat hidegen sajtolják ki, ami azt jelenti, hogy a magot miután megtisztították, különböző malomszerű eszközökkel sajtolni kezdik, az így keletkezett masszát vízzel hígítják, és kézzel addig dolgozzák össze, amíg kicsapódik belőle a vaj.

Az így kapott vaj, egy krémszínű, puha, vaj állagú anyag, ami képes megőrizni minőségét és vitamin tartalmát hosszú időn keresztül.

Mit tartalmaz a shea vaj?

A shea vaj lényegében összetett zsír, amely olaj-, sztearin-, linol-, palmitin-, linolén- és arachido-savat tartalmaz. Mindemellett tartalmaz még A-, E- és F-vitamint is.

A fenti esszenciális savak és vitamin tartalmának köszönhetően kiváló adalékanyaga a kozmetikai termékeknek, mint például: arckrémek, testápolók, szemránckrémek, ajakápolók, szappanok, masszázsolajak, hajbalzsamok, hajvégápolók.

Megóvja a bőrt és a hajat a szabad gyökök és a környezet káros, negatív hatásaitól. Könnyen felszívódik a bőrben és megőrzi a bőr nedvességtartalmát, rugalmasságát.

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz.

Tápláló, nyugtató hatása van, enyhíti az allergiás tüneteket, puhítja és segíti a kirepedezett, száraz bőr gyógyulását.

Gyógyír lehet az ekcémától, a hegektől, az égési sérülésektől, a pikkelysömörtől, a striáktól, a leégésektől, a csípésektől és a bőrgyulladásoktól szenvedő bőrre, mivel gyorsítja a bőrsejtek megújulását. Maximálisan gazdagítja a bőr vitamin és tápanyag tartalmát.

A webshopunkban található kozmetikai terméket többségében megtalálható ez az értékes vaj, ami hozzájárul a bőr öregedésének csökkentéséhez és a ráncok kezeléséhez.

Látogass el Webshopunkba, ismerd meg termékeinket! Válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt és rendeld házhoz a legegyszerűbb módon!

Ne várj arra, hogy az idő majd megoldja a bőrproblémáidat, mert sajnos a bőrünk állapota és öregedése idővel csak rosszabb lesz.

Vedd fel a harcot az idővel és győzelmed garantált!

Shea vajat tartalmazó termékeink: