aloe vera

Az aloe a köztudatban valamiféle csodaszerként van jelen, ami csak részben fedi a valóságot: az aloénak ugyanis körülbelül 300 fajtája ismert szerte a világon, de ezek közül csupán 5 típus rendelkezik gyógyító hatással. Az alábbi cikkben az egyik legelterjedtebb, és gyógyászati célokra legalkalmasabb aloét mutatjuk be, az aloe verát, más néven az orvosi aloét vagy a barbadosi aloét, ami a kozmetikaiparban is igen népszerű alapanyag.

Egy kis történelem…

Az aloe vera kedvező hatásai már évszázadokkal ezelőtt is ismertek voltak, amire abból következtetünk, hogy már időszámításunk előtt a 15. századból, a sumér agyagtáblákon is maradtak fent olyan írásos emlékek, melyek említik az aloe verát, mint gyógynövényt. A történelem során még számos nép, illetve híres személy kapcsán találhattunk róla emlékeket:
– az indiánok szent növénynek, a beduinok az élet elixírjének, az egyiptomiak az örök élet növényének tartották,
– a fáma szerint Kleopátra világhírű szépségének titka többek között az volt, hogy aloé verát használt a fiatalsága megőrzésére,
– az egyiptomiak ezt használták a mumifikálás során a balzsamozás alapjaként,
– Nagy Sándor és katonái sebeik gyógyítására használták,
– Kolumbusz Kristóf szerint „négy növény van, mely az ember számára elengedhetetlen: a búza, a szőlő, az olíva és az aloé. Az első táplál, a második megörvendeztet, a harmadik harmóniát szerez, a negyedik egészségessé tesz.”
– Mahatma Gandhi pedig Romain Rollandhoz írt levelében a következőként vélekedik: „Kérdezted, melyek voltak azok a titokzatos erők, amelyek életben tartottak böjtölésem hosszú ideje alatt. Nos, ezek, megingathatatlan hitem Istenben, egyszerű és mértékletes életmódom, valamint az aloé voltak, amelyek áldását Afrikába való érkezésemkor a XIX. század végén fedeztem fel.”

Az aloe vera eredete és használata

Az aloé vera őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidéke, de napjainkra már annyira elterjedt, hogy szinte mindenhol megterem, ahol a feltételek egy kicsit is kedveznek neki a szabadföldben való nevelésre. Hosszú, vaskos, húsos levelein tüskés szélű védőréteg található. Az 50 centis levelek belseje tartalmazza a sárgás színű, keserű, sűrűn folyó, kocsonyás nedvet. A gyógyászatban kizárólag leveleit használják, egyes részeit más-más célra. A leveleket a növény 4-5 éves korától lehet használni, korábban akár mérgezőek is lehetnek! Ha a leveleket letörjük, újakat növeszt.

Mire és hogyan használják?

Ahogy említettük, az aloe verának csak a levelét, illetve a benne lévő kocsonyás nedvet használjuk. Érdekesség, hogy az aloé vera 99 százaléka víz, és csak 1 százaléka hatóanyag, de ez is elég ahhoz, hogy csodaként hasson a szervezetre.

Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint 20 féle ásványi anyagot és nyomelemet. Mono- és poliszacharidokat, aminósavakat és enzimeket tartalmaz, amik elengedhetetlenek a szervezet számára, ugyanis fontos szerepet játszanak a tápanyag-felszívódási és méregtelenítési folyamatokban.

Az aloe vera hatásai a szervezetre:

  • erősíti az immunrendszert
  • segítik a szervezetet a méreganyagok kiürítésében
  • gátolja a fertőzések kialakulását
  • fertőtlenít
  • gyulladáscsökkentő, antibiotikus, regeneráló, idegnyugtató, fájdalomcsillapító hatása van
  • serkenti a sejtnövekedést
  • javítja a fizikai állóképességet

Hogyan használják még?

Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt készítenek belőle különböző energizáló italokat, táplálék kiegészítő tablettákat, aloé kapszulákat és ampullákat, illetve teákat is. Fogyasztásával javítható a pszichés állapot, a fizikai állóképesség, aktiválható a vér- és nyirokkeringés, a vese, a máj és az epehólyag funkciói. Belsőleg és külsőleg egyaránt sikeresen alkalmazható.

Az aloe vera levél belsejében található gélszerű anyagot közvetlenül is használhatjuk a problémás területeken.

Különböző krémeket készítenek belőle, például ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére, allergiás panaszok kezelésére, különböző égési sérülésekre. Komolyabb bőrsérülések, mint a műtéti hegek, a terhességi csíkok, az aknék esetén is hasznos. Vérzéscsillapítóként és fertőtlenítőként hat, ezzel gyorsítja a sebgyógyulást.

Hogyan hat az aloe vera a bőrre?

A kozmetikai termékekben előszeretettel használják gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása miatt, illetve mert elősegíti a bőr regenerálódását és a hámosodást.

Az arcbőrre kenve nyugtató hatást fejt ki, fokozza a kollagén és az elasztin képződést, ezáltal gátolja a ráncosodást, és késlelteti a bőr öregedését. Sérülések esetén csillapítja a viszkető, kényelmetlen érzést. Horzsolás, csípés, napégés, bőrpír ellen azonnal kifejti hatását.

Kíváncsi vagy, hogyan hat rád az aloe vera?

Tedd próbára aloé vera tartalmú termékeinket: