csipkebogyó

A csipkebogyó a Perzsiából származó, gyógyhatású vadrózsa áltermése. Igen népszerű növény, mára már az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Nem nevezhető ritka növénynek, szinte bárhol hozzájuthatunk: erdőszéleken, a cserjés domboldalakon, az elvadult kertekben, és akár a kerítések mellett is.

Az emberek többsége leginkább teaként és lekvárként fogyasztja, ennél azonban jóval sokoldalúbb. A csipkebogyó bővelkedik C-vitaminban, gyógyító hatásait pedig már évezredekkel ezelőtt felismerték: az egyiptomiak, a maják és az indián törzsek is használták különböző orvoslási folyamatokban. A népi hiedelmekben kiemelt szerepe volt a gonosz elűzésében a tüskés ágai miatt, amit kiraktak az ajtókra rontáselhárítás céljából.

Megítélése mindezek ellenére kettős volt: amíg egyes vidéken áldott növénynek, addig más vidéken átkozottnak tartották. Ez a kettősség jellemzi magát a növényt is. A néha igazán szúrós cserje virága például nagyon törékenynek tűnik, termése is gyönyörűen olvad bele a környezetbe.

Mit tartalmaz és mire jó a csipkebogyó?

A csipkebogyó tavasszal fehér-rózsaszín virágaival, ősszel égőpiros áltermésével örvendezteti meg az emberiséget. A termésének begyűjtését az első őszi fagyok idején kezdik el, amikor a bogyók ráncosodni és puhulni kezdenek. Leszedés után pedig különböző módon felhasználják. Tápértéke ekkor a legmagasabb. Készítenek belőle gyógyteát, szörpöket, lekvárt, gyümölcsbort és különböző étrend kiegészítőket.

A cserje egyéb részeit is felhasználják, különböző részeit más-más módon:

  • virágának illatos szirmait salátákban, pitékben illetve rózsavízként
  • levelének forrázatából frissítő hatású gyógytea készíthető
  • magjából csipkebogyó olajat készítenek, amit a különböző kozmetikumokban használnak fel.

A csipkebogyó kiváló vitaminforrás, a nagy mennyiségű C-vitamin mellett, A-, B-, P- és K-vitamint valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Tele van értékes cukorral, pektinnel, szerves savakkal, antioxidánsokkal, zsírsavakkal és ásványi sókkal.

Teája kellemes ízű, meghűlés és influenza elleni ital, ami segít vese-és hólyagbántalmakban. Erősítő és enyhén hashajtó hatású, valamint emésztést javító tulajdonságokkal bír. Fokozza a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel és betegségekkel szemben, segíti a csontképződést és a csontok erősödését.

A csipkebogyó olaj, mint kozmetikumok kiegészítő alapanyaga

A csipkebogyó a hidegen sajtolt olajból készített kozmetikumok hatását erősíti, mivel részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszöveteket.

Hidratálja a száraz bőrt, csökkenti a pigmentációt, gyorsítja a sebek gyógyulását és csökkenti az apró ráncokat.

A modellvilág gyakorlatilag rajong a csipkebogyó olajért, Miranda Kerr például így alkalmazza: „Főként este szoktam felvinni csipkebogyó olajat az arcomra. Rengeteg antioxidáns van benne, és valóban megfiatalítja a bőrt. Este felteszem és reggelre már üde és friss vagyok.”

Tesztelnéd magadon? Itt az alkalom!

Tedd próbára az alábbi csipkebogyóolaj tartalmú termékeinket: