igazgyöngy

Az igazgyöngy féldrágakőként van jelen a köztudatban, ha azonban a keletkezését nézzük, teljesen mást láthatunk benne: egy védekező folyamat végtermékét.

Úgy alakul ki ugyanis, hogy a kagylók a szervezetükbe kerülő idegen anyagokat betokozzák a nyálkahártyájuk által kiválasztott meszes anyaggal, így koncentrikus körök alakulnak ki a szennyeződés körül. Hosszú idő után ebből lesz a gyöngy, melynek fő alkotóanyaga az aragonit és a kalcit. Egy gyöngyszem kialakulásához akár 7-8 év is szükséges.

Az igazgyöngy mérete változó lehet a pár milliméterestől a több centiméteresig. Többnyire gömb alakú, de akadnak ettől eltérőek is. Leginkább tengeri és édesvízi kagylókból nyerik ki, mint például az osztriga, a gyöngykagyló, a kékkagyló, a sonkakagyló, a pinctada.

Hogyan jutunk igazgyöngyhöz?

Az igazgyöngy beszerzésének alapvetően két módja van: a gyöngyhalászat vagy a gyöngytenyészet. Utóbbi egyre nagyobb teret nyer, míg a halászat háttérbe szorul.

A gyöngytenyészet alapjait a japán Mikimoto Kökichi fejlesztette ki 1893-ban. Ő ugyanis felfedezte, hogy ha szándékosan juttat idegen anyagot a kagylóba, azzal ő maga tudja gyöngy létrehozására késztetni.

A gyöngytenyészetekben ezt a módszert azóta is sikerrel alkalmazzák, ennek hála ma már tudjuk közvetlenül befolyásolni az igazgyöngyök termelődését.

Mit jelent az igazgyöngy az emberek számára?

Az emberiség, mint oly sok mindent, az igazgyöngyöt is különleges jelentésekkel ruházta fel. A szerelmet, a boldogságot és a jó szerencsét jelképezi.

Az igazgyöngy több kultúrában jelenik meg, mint szimbolikus erővel bíró jelkép. A kereszténységben a tisztaság és Isten szeretete, a hinduizmusban a szerelem és a szűziesség, az arab-iszlám kultúrában a tökéletes szépség, a kínai és japán kultúrákban a tisztaság, az érték és a jó szerencse jelképe.

Ékszerekhez és kozmetikumokhoz használják

Már az ókorban is használták az igazgyöngyöt ékkőként különleges szépsége, csillogása miatt. A kozmetikaipari hasznosítása Japánhoz köthető, ahol zúzott formában, arcápolóként használták, hogy a nők megőrizzék bőrük fiatalságát és szépséget.

A gyöngyport mikronizációval készítik. Ezzel a folyamattal a gyöngy hatékony molekulái kisebbek lesznek, így eredményesebben fel tudják használni a kozmetikai iparban. A mikronizált gyöngypor hatékonysága abban rejlik, hogy 17 féle aminosavat, nagy mennyiségű kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, vasat, szelént és titániumot tartalmaz.

Hogyan hat az igazgyöngypor a bőrre?

  • növeli a bőr elasztikusságát
  • hidratáltabbá teszi
  • elősegíti a bőr regenerálódását
  • gyulladásgátló hatása van
  • hatékonyan kezeli a puffadtságot és az allergiás tüneteket
  • javítja az arc tónusát
  • segít a bőr fiatalos kinézeték megőrzésében és visszaállításában
  • a kalcium révén segíti a toxinok kivonását, javítja a szövetek anyagcseréjét, blokkolja a szabadgyökök hatását.

Ezen jótékony hatásoknak köszönhető, hogy napjainkban egyre elterjedtebbé vált az igazgyöngy felhasználása a kozmetikai arcápoló termékekben.

A ReBella Webshopban is megtalálható a piacon lévő egyik legjobb termékcsalád, a mikronizált igazgyöngyöt tartalmazó ráncfeltöltő szérum és öregedés gátló arckrém. Tökéletesen egészítik ki egymás tulajdonságait, amivel hozzájárulnak a bőr öregedésének késleltetésében.