gyémánt

A gyémánt a legismertebb drágakövünk. Sokan úgy tartják, hogy a nők legjobb barátja, és ebben lehet is valami: a csodálatosan ragyogó gyémánt ékszerek viselésétől szebbnek érezzük magunkat, ami jót tesz az önbizalmunknak, így valóban vonzóbbak lehetünk. Ezt persze nem maga a gyémánt ékszer teszi, csak a hatás, amit belőlünk kivált.

A gyémánt használata ugyanakkor nemcsak az ékszerkészítésben elterjedt, hanem a kozmetikaiparban is. Ha gyémánt hozzáadásával készült kozmetikai termékeket használunk, akkor már valóban beszélhetünk arról, hogy a gyémánt az, ami megszépít.

Honnan jönnek a gyémántok?

Az első gyémántokat i.e. IX. században találták a mai India területén. Napjainkban a legjelentősebb gyémánttermelők Oroszország, Botswana, Ausztrália, Kongói Köztársaság, Dél-afrikai Köztársaság és Kanada. Leggyakrabban másodlagos lelőhelyeken találhatunk rájuk, leginkább folyami üledékekben.

Fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhetően a természetben előforduló ásványok közül a legkeményebb, de nem ez teszi annyira népszerűvé. Amiért a nők imádják, az magas fokú fénytörése és színszórása, tökéletes fénye és átlátszósága, ez adja ugyanis páratlan szépségét. Egy igazán szép példányt látva szinte hihetetlennek tűnik, hogy a gyémánt tulajdonképpen nem más, mint a szén egy módosulata. Leggyakrabban átlátszó verziójával találkozhatunk, de akár színes is lehet.

A gyémánt képződése speciális feltételeket igényel: széntartalmú anyagokból 900-1300 Celsius fokon, magas nyomáson keletkezik. Ezen feltételeket a földkéreg kontinentális lemezei alatt és a meteorit becsapódások helyén találhatjuk. Érdekesség, hogy a gyémántképződés nem csak a Földre jellemző. Szupernova robbanások során az Űrben is keletkeznek nano-gyémántok.

Hol és hogyan használják a gyémántot?

A gyémánt szó jelentése törhetetlenségére utal, amit nyilvánvalóan keménységével érdemelt ki. Pont ezen tulajdonságának köszönhető ugyanakkor az is, hogy az ékszergyártás mellett egyéb ipari ágazatokban is felhasználják, például csiszolóanyagokhoz, vágó-, fúró-, csiszoló szerszámokhoz.

Az ipar rohamos fejlődése miatt napjainkban sokkal több gyémántot használnak fel a különböző ipari területeken, mint amennyi a természetben rendelkezésre áll. Ezt a problémát azonban a modern ember már megoldotta: az egyensúly fenntartása érdekében úgynevezett „magas nyomás, magas hőmérséklet” technológiával, mesterséges úton állítanak elő gyémántokat.

Ezeket azonban nem az ékszergyártásban alkalmazzák, hanem egyéb területeken. Az ékszereknél még mindig a természetes gyémántok a befutók, ezzel biztosítva az exkluzivitást. Különböző csiszolási technikákkal hozzák felszínre a kő természetes, rejtett szépségeit. Értéke a minőségétől, nagyságától, színétől és tisztaságától függ.

A gyémántport a fogászatban is használják, mégpedig fogfehérítési eljárásokban, a felületi szennyeződések eltávolításában. A gyémánt ugyanis megnyitja a zománcpórusokat, így a peroxid jobban be tud hatolni és le tudja bontani a foltokat eredményező molekulákat.

Felhasználják továbbá az alternatív gyógyászatban is, mivel erősíti az emberi szervezet energiaszintjét.

A gyémánt felhasználása a szépségiparban

A modernkori szépségiparban a gyémánt luxus arcápolók alapanyagává vált. Szérumok, maszkok, arcradírok, arckrémek, körömlakkok, samponok alapanyagaként is elterjedt. Olyannyira hatékony, hogy hírességek is előszeretettel használják: számos cikk jelent meg arról, hogy például Mila Kunis is gyémánt-arckezeléssel őrzi meg üde szépségét.

Az extra-finom természetes gyémántport tartalmazó krémek legjelentősebb hatása, hogy eltávolítják az elhalt hámsejteket, ezzel pedig azonnal frissebb hatást érhetünk el. Bőrfehérítő hatással bírnak, aminek köszönhetően eltüntetik a bőrfelület tökéletlenségeit, és a finom ráncokat. Lehetővé teszik a vitaminok, az ásványi anyagok, és az egyéb értékes összetevők hatékonyabb bejutását a bőr mélyebb rétegeibe, illetve növelik a sejtszövetek vízfelszívó képességét, ezáltal hidratálják a bőrt. Használata sima, rugalmas és ragyogó arcbőrt eredményez.

Látogass el a ReBella Webshopba, ismerd meg a gyémántport tartalmazó arckrémünket  és próbáld ki te is, mit tesz a gyémánt a bőröddel!