arany

Az arany a luxus és a gazdagság megtestesítője már a történelem kezdete óta. Az emberek képesek voltak akár életük kockáztatásával is megszerezni. Vonzereje a mai napig sem csökkent.

Az arany az emberiség fejlődése során számtalan módon vált elterjedté. Használjuk fizetőeszközként, ékszer alapanyagként, gyógyászati és szépségápolási termékek összetevőiként, illetve gasztronómiai luxus különlegességként is.

Arany a természetben – hogyan keletkezett?

Az arany a nemesfémek királya, ritkasága és ellenálló képessége miatt. A természetben elemi, tiszta állapotban fordul elő. Nyújtható, lágy fém. Jellegzetes sárga színe különbözteti meg a többi nemesfémtől, habár ötvözve más fémekkel már lehet vörös és fehér is – ilyen formában az ékszeriparban láthatjuk.

Az arany keletkezésének körülménye évezredes talány. A modernkori kutatások eredménye arra enged következtetni, hogy eme különleges nemesfém szó szerint az égből pottyant.

Amerikai csillagászok és geológusok szerint az arany az űrben keletkezik: két halott csillag összeütközése beindít egy olyan folyamatot, amelyben kiformálódik ez a ritka és értékes nemesfém. A robbanás következtében megdermed, majd útra kel a világűrben és a Föld gravitációjának köszönhetően landol a bolygónkon. Természetesen attól azért nem kell tartani, hogy séta közben valahol fejbe üt valakit egy aranyrög, a folyamat elég ritkának számít.

Mire használhatjuk az aranyat?

Az arany értéke miatt a pénzrendszer kialakulásának kezdete óta fizetőeszköz és fontos szerepet játszik a gazdaságban. Eleinte még rögként, később, a középkorban a pénzverés folyamán aranypénzként, az újkorban a pappírra nyomott bankjegyek mögötti biztosítékként, a bankokban őrzött aranytartalékként volt és van jelen.

Az arany a mai napig a luxus és a gazdagság jelképének számít, nem véletlen, hogy a legdrágább, legszebb, legnépszerűbb ékszereknek is ez az alapanyaga valamilyen formában. Luxus jellege miatt különleges módon teret hódított a gasztronómiában is, annak ellenére, hogy nincs tápértéke. Leginkább luxusételek különleges dekorációjaként használják.

Aranytartalmú készítményeket használnak az orvoslásban is, leginkább az ízületi betegségek gyógyítására. Az arany ugyanis gyorsítja a sejtek oxigénellátását, támogatja a nyirokkeringést, fokozza a vérkeringést és szabályozza az immun folyamatokat. A fogorvoslásban is előszeretettel alkalmazzák alacsony reakcióképessége, könnyű alakíthatósága és nem allergén jellege miatt.

Arany a szépségiparban

Szépészeti kellékként is gyakorlatilag az idők kezdetétől használták az aranyat. Kleopátra már az ókorban színarany arcpakolással kényeztette magát, hogy megőrizze bőre fiatalos üdeségét. A Kínai Császárságban is széleskörűen alkalmazták szépségápolás céljából.

A XXI. században ismét fénykorát éli az arany, mint luxus arcápoló termékek alapanyaga. Egy speciális elektronikus-galvanikus eljárással állítják elő, azt a apró arany részecskét, amelyet felhasználnak a krémek alapjaként.

Mindez köszönhető számos olyan tulajdonságának, amelyek elengedhetetlenek a bőr ápolása céljából:

  • Egyedülálló hidratáló tulajdonsággal rendelkezik, mivel tömegéhez képest 300-szorosának megfelelő mennyiségű nedvességet képes megkötni a bőrben.
  • Akadálytalanul hatol be a bőrbe a sejtszintekig, ott segítve a hatóanyagok beépülését.
  • Serkenti a bőrsejtek megújulását és segíti egészséges működésüket.
  • Segíti a bőr természetes méregtelenítési folyamatát.
  • Fokozza a kollagén- és az elasztin termelést, így a bőr megereszkedésének hatékony ellenszere.
  • Gyulladáscsökkentőként hat az érzékeny, sérült bőrre.
  • Hatékony a zsíros, pattanásos bőr kezelésében is.
  • Kiváló ránctalanító hatása van, simítja és feszesíti a bőrt.
  • Halványítja a szem alatti sötét karikákat és a májfoltokat.

Rendeld meg az arany tartalmú luxus arcápoló krémünket, használd naponta és te is úgy fogsz ragyogni, mint az arany!