Bambusz vipera

A mérgeskígyók számára a mérgük a túlélés záloga: ennek segítségével vadásznak és védik meg magukat a fenyegető veszélyektől. Az emberek zöme retteg a kígyómarástól, és nem véletlenül: a méreg akár meg is ölheti az embert, hacsak nem kap időben segítséget, ellenszer formájában.

Kivéve, ha az adott méreg csak kis mennyiségben jut a szervezetünkbe. Ekkor ugyanis kifejezetten hasznos reakciókat válthat ki az emberből. Ahogy a kutatók ezt felismerték, a kígyóméreg a kozmetikaiparban is kedvelt alapanyaggá vált jótékony hatásai miatt.

Egy igen hatásos méreg a Wagler-bambuszvipera, más néven a Templomi vipera mérge. A kozmetikai iparban ez az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt kígyóméreg.

Néhány szó a bambuszviperáról

A bambuszvipera Délkelet-Ázsia esőerdeiben őshonos. Hazájában a leggyakrabban előforduló mérgeskígyónak számít.

Nem mindig könnyű őket beazonosítani, ugyanis rendkívül változatos a megjelenésük. Egyes egyedek annyira különbözően néznek ki, mintha más fajhoz tartoznának. Általában élénk színűek, lehetnek zöldek, türkizkékek vagy feketék is, sárga, világoszöld sávokkal és fekete foltokkal díszítve. Növekedésük során mintázatuk érdekesen változik, egyes időszakokban teljesen másképp néz ki ugyanaz az egyed. Ami alapján mégis felismerhető, az a szív alakú feje, amely világosan elkülönül a testétől. A nőstény egyedek hosszabbak, akár 1 méterre is megnőnek, míg a hímek csak 75 centiméterre.

A templomi vipera becenevet azért kapták, mert a Chor Soo Kong szerzetes tiszteletére épített buddhista templom falai között különleges módon elszaporodtak, olyannyira, hogy turisztikai látványossággá váltak. Nagy általánosságban azonban leginkább a bokrok és fák ágai között találhatunk rájuk, amint fogófarkukkal az ágakba kapaszkodnak és sziesztáznak.

A bambuszvipera módosult nyállal és speciális fogazattal rendelkezik, melynek segítségével áldozatába fecskendezi mérgét. Ezek üreges méregfogak, ahova minden harapás után visszatermelődik a méreg.

Hogyan jutunk hozzá a bambuszvipera mérgéhez?

A kígyóméreg felhasználása nem új keletű dolog: már a XIX. század eleje óta vizsgálják, és több mint 30 éve használják a gyógyászatban.

Különböző laborokban és intézményekben, biztonságos és szigorúan szabályozott módon tenyésztik őket, természet közeli környezetben.

A kígyó óvatos begyűjtését követően egy folpackkal vagy gézzel bevont gyűjtőtartályba haraptatják, így kilövelli a mérgét, amit összegyűjtenek és kutatások különböző területein hasznosítják.

Mit tartalmaz a kígyóméreg?

A rendkívül értékes kígyómérget a gyógyászatban és szépségápolásban egyaránt nagy sikerrel alkalmazzák. Rendkívül komplex a felépítésük, ami egyedenként teljesen eltérő lehet. A mérget főként fehérjék alkotják, ezek felelősek a különböző biológiai hatásokért. Emellett sokféle enzimet is és megszámlálhatatlan toxint tartalmaznak.

A kígyóméreg többféleképpen szívódhat fel: a véráramba kerülve, a bőrön vagy az emésztőrendszeren keresztül is hathat az emberre.

A Wagler-bambuszvipera mérgében nagymértékben haemotoxin és peptid található, ezek izomblokkoló hatásuk miatt használhatóak a szépségápolásban. A botoxhoz hasonlóan, idegbénító hatású természetes anyag. Kísérletek eredményeként szintetikus módon is elő tudják állítani a kígyóméreg alternatíváját.

Miért válassz kígyóméreg tartalmú arcápoló terméket?

A kozmetikai kutatások során a Diet Esthetic szakemberei egy olyan kígyómérget tartalmazó arckrémet fejlesztettek ki, amely bőrvédő és gyógyító hatású, nyugtatja, frissíti, illetve javítja az arcbőr állagát, hidratáltságát pedig növeli.

A kígyóméreg szérumunk csökkenti a mimikai ráncok kialakulását, illetve azok elmélyülését, visszafogja az arcizmok összehúzódását, blokkolja a sejtfalban található receptorokat, ezeknek köszönhetően a mimikai ráncok kisimulnak, majd lassan eltűnnek.

Az arcbőr és a dekoltázs teljes felületén azonnali hatást vált ki, mely a folyamatos használattal csak erősödik.

Ha te is arra vágysz, hogy megszabadíthasd arcod az öregedés jeleitől, akkor próbáld ki a kígyómérget tartalmazó ránctalanító arckrémünket!