szépítő alvás

Annak ellenére, hogy még a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a pihentető alvás, sajnos a mindennapok rohanásában elfeledkezünk róla. Addig húzzuk-toljuk a szekeret, amíg egyszer csak összeroskadunk, teljesen kimerülünk és kiégünk. Ezért is nagyon fontos lenne az alvás szerepét egy kicsit komolyabban vennünk.

Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk meg neked, hogy hogyan teremtsd meg magadnak a legjobb feltételeket ahhoz, hogy alvásoddal a pihenés mellett, a szépülésedet is elősegítsd.

A mindennapos stressz és az egyéb terhelések képesek felborítani az életünk egyensúlyát. Hatnak a testi és lelki egészségünkre, kinézetünkre, kisugárzásunkra és a bőrünk állapotára. Sőt, az alváshiánynak nagyon nagy szerepe van az öregedés jeleinek megjelenésében is. Tehát az, hogy foglalkozunk az alvás minőségével és megteremtjük a pihenéshez szükséges legjobb feltételeket nem egy modern kori hóbort.

A testi-lelki boldogság eléréséhez nagyon nagy szükségünk van arra, hogy minőségi, pihentető és regeneráló alvásra hajtsuk fejünket minden este.

Éjszaka alvás közben pihen a test, kikapcsol az elme, valamint beindulnak a bőrben a regeneráló folyamatok, amitől az reggelre képes megújulni.

Természetesen ezt a folyamatot mi is segíthetjük azzal, ha az esti rutinunkat úgy alakítjuk, hogy megágyazunk, nemcsak az alvásnak, hanem a szépülésnek is.

Mikor menjünk aludni?

A mély és megfelelő mennyiségű alvás a kulcs mindenhez. Igen ám, de mennyit is aludjunk? Ez egy örök dilemma és vitatott téma.

Szerintünk a friss és üde megjelenés érdekében az ideális a napi 7-8 óra alvás. De nem mindegy, hogy mikor bújunk ágyba és az sem, hogy mikor kelünk fel.

Szakértők szerint este 11 és hajnali 2 között indulnak be és zajlanak le a szervezetünk legfontosabb regenerációs folyamatai. Ezért érdemes legkésőbb 11-kor lefeküdni és reggel korábban kelni. A megfelelő időben történő alvás nemcsak a bőrünknek tesz majd jót, hanem hatékonyabbá tesz a munkában és a mindennapi életben is.

Milyen ágyneműt használjunk?

Talán nem is gondolunk rá, de az ágyneműnk anyagának is sok köze van ahhoz, hogy mennyire szépülünk alvás közben.

Alvás alatt a bőrünkön keresztül távozó nedvek és zsírok összekoszolják az ágyneműnket. Ezért olyan anyagot kell választani, ami nem képes magába szívni és „elraktározni” az így keletkező koszt.

A pamutból készült ágyneműket érdemes mellőzni és lecserélni selyem ágyneműre. A selyem nem képes magába szívni az éjszakai szennyeződéseket és ráadásul nem gyűri össze az arcunkat sem. Ezzel szemben a pamutból készült ágynemű alvás közben könnyebben összegyűri az arcunkon levő bőrt, ami hozzájárul a ráncok korai kialakulásához.

Érdemes az ágyneműnket használat előtt kivasalni. Ezzel nem csak illatos, kényelmes és puha lesz, hanem még fertőtlenítjük is.

Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen mossuk az ágyneműnket. Ez azt jelenti, hogy legalább hetente le kell cserélni teljesen. A párnahuzatot pedig 2-3 naponta, de legalábbis érdemes minden este az előzőhöz képest megfordítani.

Hogyan készülj fel a pihenésre?

Sajnos sokan vagyunk úgy vele, hogy időben lefekszünk, de mégsem tudjuk kikapcsolni magunkat és mély álomba szenderedni. Ennek oka lehet a munkánk, a mindennapi életünk stresszes helyzeteinek hibás kezelése, a megterheltség, a belső feszültség vagy szorongás. Ezektől kialakul egy egyensúlytalanság, ami alvászavarhoz vezet. Ilyen esetben pedig fel kell készítenünk elménket és lelkünket az éjszakai szépítő alvásra.

Lefekvés előtt fogyasszunk el egy bögre meleg, növényi eredetű teát, ami megnyugtatja az idegrendszerünket. Erre a célra a leginkább megfelelő a citromfű, a kamilla vagy az orbáncfű tea

Nagyon jó hatással van az esti lenyugvásra egy kiadós illóolajos fürdő, amiben elmerülve kiüríthetjük elménket, lenyugtathatjuk magunkat és elérhetjük a stresszmentes lelkiállapotot. A levendula csodákra képes ebben az esetben is.

A relaxáló fürdő után nincs annál jobb, ha a kedvenc illatos, hidratáló és tápláló testápolónkkal még ráadás kényeztetést is adunk magunknak.

Lefekvés előtt meditáljunk, végezzünk lazító, joga gyakorlatokat, hallgassunk relaxáló zenét. Bármelyik jó választás lehet, hogy lecsendesedjünk és mélyen tudjunk aludni.

Igazán praktikus ötlet, ha kiszellőztetjük a hálószobát lefekvés előtt és kiűzünk mindenféle elektronikai kütyüt a hálószobából. Ébresztőnek használjuk inkább a régi, jól bevált eszközt, az ébresztőórát vagy vekkert. Továbbá teremtsünk teljes sötétséget a hálószobánkban.

Hogyan készítsük fel arcunkat az éjszakai szépülésre?

A legfontosabb dolog, hogy készítsük elő a megfelelő alapot a megújulásra.

Első lépésként a smink eltávolítása és egy alapos, kímélő arctisztítás lesz a feladatunk. Ennek fontosságát már nagyon sokszor hangsúlyoztuk.
Több bejegyzésben is kiemeltük, mert mi hisszük, hogy csak tiszta bőrbe tudnak a hatóanyagok jól beépülni.

Hetente 2-3 alkalommal, szigorúan csak este, használjunk arcradírt, mert azzal eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket és a mélyebb, makacsabb szennyeződéseket is.

Ezután jöhet az éjszakai esszencia, szérum vagy öregedésgátló, ránctalanító krém. Ebből használjunk annyit, amennyit a bőrünk kíván. Arra figyeljünk, hogy az arcápoló olyan természetes alapanyagokat tartalmazzon, amik elősegítik a bőr regenerálódását. Emellett legyen gazdag vitaminokban és tápanyagokban, továbbá legyen mélyen hidratáló és tápláló.

Tetszett, amit olvastál? Volt benne számodra hasznos dolog? Ha igen, akkor iratkozz fel hírlevelünkre és az új cikkek megjelenésekor téged is értesítünk!

Oszd meg barátaiddal is, hadd szépüljenek ők is alvás közben!