biotin

Szerintünk nincs olyan nő a világon, aki kislány korában nem álmodozott volna a tündérmesék csoda szép hősnőiről, nincs olyan kislány aki nem vágyott már a Kis hableány szépségére vagy Rapunzel (Aranyhaj) gyönyörű hajkoronájára.

Néhányunknak ez felnőttként is álom marad, másoknak viszont könnyen elérhető.

Mi lehet ennek az oka? Vajon a haj, a bőr és a köröm megújulását és növekedését befolyásoló tényezőknek, mint például a genetikának, a hormonoknak, a stressznek, a táplálkozásnak és az idő múlásának lehet erre hatása? A válaszunk igen, ráadásul ahogy öregszünk, megváltozik a testünk, a hajunk, a bőrünk és a körmünk állapota is.

De aggodalomra semmi ok, mert napjainkban mindenre van megoldás. Számos szépség kiegészítőt találhatunk, amelyekkel javíthatunk külső megjelenésünkön.

Az egyik ilyen szépség vitamin a biotin, amiről valószínűleg nem most hallasz először.

Ha Rapunzel hosszú hajára vagy Ariel szép bőrére vágysz, akkor érdemes tovább olvasnod. Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi a biotin, mire jó és hogyan lehet pótolni.

Mi a biotin?

Különösen fontos vitaminról van szó, amelynek számos egészségügyi előnye van és számos fontos funkciója van a szervezetben, mégis keveset beszélünk róla.

A biotin egy vízben oldódó B-komplex vitamin, más néven B7-vitamin (egyesek H-vitamin néven említik), amely segíti a szervezetet a táplálék energiává alakításában. Az, hogy vízben oldódik, azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja eltárolni, ezért pótolni kell. De ez nem egy különösen nehéz feladat, és legtöbbünk elegendő mennyiségű biotint visz be a napi táplálkozással.

Ennek ellenére ritka esetekben előfordulhat biotin hiány. Legjellemzőbb a terhes és a szoptató nők esetében, mivel testük sokkal gyorsabban lebontja ezt a vitamint.

A biotin hozzájárul az egészséges metabolikus, idegi, emésztési és szív-érrendszeri funkciókhoz.

Szükséges olyan enzimek működéséhez, amelyek fontos anyagcsere folyamatokban vesznek részt. Például glükóz és zsírsavak termelésében.

A biotinban gazdag ételek közé tartozik a máj, a sörélesztő, a tojássárgája, a teljes kiőrlésű búza kenyér, az avokádó, a lazac, a sajt, a banán és a dió.

Mivel egy vízben oldódó vitaminról van szó, a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül az emberi szervezetből.

A biotin szerepe az anyagcserében

Szerepe van az aminosavak lebontásában, a glükóz termelésben és a zsírsavszintézisben.

Ahogy már említettük, a biotin nagyon fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében és az anyagcserében.

Nélkülözhetetlen testünk megfelelő működéséhez, mert ennek segítségével tudja átalakítani szervezetünk a makro-tápanyagokat – a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat –  energiává, ami pedig alapja az emberi életnek.

A biotin szerepe a haj egészségében

A B-vitaminok segítik szervezetünket olyan aminosavakat termelni, amelyek elengedhetetlenek a keratin vagyis a szaru előállításában. Többnyire a hajunk, a szőrzetünk, a bőrünk és a körmeink is keratinból állnak, ezért a biotinban gazdag ételek, táplálékkiegészítők vagy egyéb készítmények fogyasztásával elősegíthetjük az egészséges, szép megjelenést.

A biotint gyakran kapcsoljuk a haj egészségességéhez, a növekedéséhez, dússágához és az erősségéhez. Nem véletlenül, hisz a biotin hiány hajhulláshoz vezethet.

A biotin szerepe a bőr egészségességében

A hajhoz hasonlóan a bőrünk egészséges megjelenéséhez is nagy szükségünk van a biotinra. Olyan zsírsavakat termel, amelyek táplálják bőrt és üde arcszínt kölcsönöznek.

Ha a bőr külső, védő rétege kiegyensúlyozatlan vagy sérült, akkor az szárazsághoz és hámláshoz vezethet, ami a dehidratált bőr legfontosabb tünete. A biotin ennek megelőzésében segít, stimulálja a faggyúmirigyek működését és az új sejtek előállítását, ami a bőr egészséges állapotát eredményezi.

Azzal kapcsolatban még folynak a kutatások, hogy a biotin-kiegészítők önmagukban történő felvitele közvetlenül javíthatja-e a bőr megjelenését. Azonban az már biztos, hogy a biotin hiányban szenvedőknél bőrelváltozások, vörös, pikkelyes bőrkiütések jelentkezhetnek.

A biotin szerepe a köröm egészségességében

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a biotin szedése valóban erősíti a gyenge, törékeny körmöket. Ez különösen jó hír azok számára, akik krónikus körömproblémákkal küzdenek. Biotinos készítményekkel hatékonyan kezelhetőek és megelőzhetőek az elvékonyodott, törékeny, repedezett körmök.

Becslések szerint ez a probléma a világ népességének mintegy 20 százalékát érinti.

A biotin szerepe a terhesség és szoptatás alatt

A biotin fontos a terhesség és a szoptatás idején. Ebben az életszakaszban a vitaminok iránt egyébként is megnövekedett igénye van a szervezetnek.

Néhány kutatás szerint a terhes nők akár 50%-a is szenvedhet enyhe biotin hiányban. Ez azt jelenti, hogy enyhén befolyásolhatja jólétüket, de a hiány nem annyira súlyos, hogy észrevehető tüneteket okozzon.

Ez a gyorsabb biotin lebomlás miatt alakul ki.

A biotin szerepe a vércukorszint csökkentésében

Egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a biotin koncentrációja a vérben alacsonyabb lehet a cukorbetegeknél az egészséges egyénekhez képest.

A kutatók megvizsgálták, hogyan befolyásolják a biotin-kiegészítők a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét. Arra jutottak, hogy a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia összefüggésben állhat a biotinnal. Ezekben az ellenőrzött tanulmányokban azt mutatják be, hogy a biotin ásványi krómmal kombinálva csökkentheti a vércukorszintet egyes 2-es típusú cukorbetegeknél.

A biotin szerepe a szklerózis multiplex kialakulásában

A szklerózis multiplex egy autoimmun betegség, melynek következtében az agyban, a gerincvelőben és a szemekben lévő idegrostok védőborítása sérül vagy megsemmisül.

Ezt a védőburkolatot myelinnek (mielinhüvelynek) nevezik és az idegrendszer speciális sejtjei termelik. Ezen sejtek előállításában, illetve egészséges fenntartásában fontos szerepet játszik a biotin.

Mi történik akkor, ha nem kap elég biotint szervezetünk?

A biotinhiány rendkívül ritka jelenség. Leggyakrabban a nem megfelelő táplálékbevitel, az alkoholizmus, a dohányzás vagy a genetikai rendellenesség, például a Crohn-betegség következménye, amely a biotin felszívódását befolyásolja.

A hosszú távú antibiotikum-használat is összefüggésbe hozható a biotin hiánnyal, valószínűleg a bélflórában bekövetkezett változások miatt.

A biotin hiány tünetei közé tartoznak a bőrkiütések, a törékeny haj és köröm, a nagyon száraz, vízhiányos bőr valamint a hajhullás.

De szerencsére a legtöbb hiányosság orvosolható táplálékkiegészítéssel és biotin tartalmú termékek használatával.

Természetes biotin források

A biotin egyértelműen előnyt jelent a szervezetnek, különösen a hajnak, a bőrnek és a körmöknek, fontos, hogy ezt a tápanyagot elsősorban a mindennapi táplálékunk részeként pótoljuk.

Különösen jó biotin források:

  • Máj, vese
  • Élesztő
  • Tojássárgája
  • Sajt
  • Hüvelyesek, például szójabab és földimogyoró
  • Leveles zöldségek, saláták
  • Karfiol
  • Gomba
  • Diófélék

Emellett a bélbaktériumok is termelnek bizonyos mennyiségű biotint.

Összefoglaló

A biotin elősegíti a szervezetünk energiatermelését és támogatja a számos enzimet, amelyek részt vesznek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében, ezáltal hozzájárul a sejtek megújulásához és regenerálódásához.

A biotinhiányban szenvedő embereknél bőr-, haj- és köröm problémák fordulhatnak elő. A biotinnal történő vitaminhiány kezelésének nem ismert mellékhatása, ezért biztonsággal használható mindenki számára.

Hajnövesztő Biotin sampon

Ha már ennyi mindent megtudtál a biotinról, akkor itt az ideje, hogy megismerd a ReBella webshopban is elérhető Biotin hajápoló és hajnövesztő sampont.

A biotinos sampon megállítja a hajhullást, új hajszálak ezreit stimulálja növekedésre és felgyorsítja a haj növekedését.

Tedd próbára hatását te is! Nem fogod megbánni.

Tetszett, amit olvastál?

Ha érdekelnek hasonló részletes, arc- és hajápolással foglalkozó cikkek, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, erre a linkre kattintva!