Goji bogyó

Kutatások bizonyítják, hogy az Ázsiában őshonos goji cserje tetőtől talpig forrása az életnek és a fiatalságnak. Eme kis bogyós növény kész csodaszer, hiszen megszámlálhatatlan jótékony hatással van az emberi szervezetre. A mai orvoslás több területén is töretlen sikerrel használják, csakúgy, mint több száz évvel ezelőtt.

Mit kell tudnunk a goji bogyóról?

A goji nagyon elterjedt eredeti élőhelyén, köszönhetően annak, hogy nem igazán válogatós és kényes természetű. Kína, Mongólia és Tibet vidékén őshonos, de több fajtája megtalálható már Amerika egyes területein is, ahová nagy valószínűséggel a bevándorlók szállították be csónakjaikon.

Rengeteg legenda szól a goji jótékony hatásáról. Az ősi kínaiak úgy tartották, hogy aki ezt a bogyót fogyasztotta, olyan áldásos képességre tett szert, hogy a kínai gyógynövények teljes tudományát kirázta a kisujjából. A bogyónak tulajdonítják azt a legendát is, hogy a híres Li Csing-jün megérte a 256 évet: állítólag naponta ivott goji bogyóból és ginszengből készült teát.

Amerikában is keringenek hasonló történetek: az amerikai sivatagi indiánok is éltek a goji bogyó fogyasztásával, és hitük szerint ennek tudható be, hogy ezek a törzsek híresek a keménykötésű, hosszú életű és éles eszű harcosokról.

A legendák talán túloznak, de az biztos, hogy a goji bogyó fogyasztása valóban hozzájárul az egészségünk, a fiatalságunk megőrzéséhez.

Mi a goji bogyó hatékonyságának titka?

Nincs még egy olyan bogyós növény a Földön, ami ilyen gazdag lenne tápanyagokban. Kivételesen finom az íze, fogyasztása bárkinek ajánlott, bármilyen formában.

Tizenkilencféle aminosavat tartalmaz, amiből nyolc esszenciális, tehát elengedhetetlen az élethez. Huszonegynél is több nyomelem például cink, vas, réz, kalcium, germánium, szelén és foszfor található meg benne.

Hatóanyagai között szerepelnek továbbá: B- és E-vitamin, antioxidánsok, gyulladáscsökkentő hatású béta-szitoszterol, linolsav, öregedésgátló ciperon, szolavetivon, májat regeneráló betain, immunerősítő poliszacharidok, valamint esszenciális zsírsavak.

A goji bogyó fogyasztása növekedési hormont termel, ezáltal teszi ellenállóbbá az emberi szervezetet.

Mire használjuk a goji bogyót?

Az emberek a goji bogyót számos területen használják:

  • látásjavításban
  • szexuális zavarok és terméketlenség kezelésében
  • állóképesség növelésében
  • allergiák kezelésében
  • ízületi gyulladások kezelésében
  • izomerősítésben
  • a szervezet regenerálásában
  • szájüregi betegségek kezelésében
  • emésztőrendszeri zavarok kezelésében
  • a szív és érrendszeri egészség megőrzésében
  • immunitási zavarok és immunerősítés esetén
  • különböző bőrproblémák kezelésében.

Úgy, ahogyan belsőleg alkalmazva a testünket teszi egészségesebbé, a goji bogyó kivonatból készült krémek külsőleg alkalmazva a bőrünket teszik egészségesebbé és szebbé. Hatékony kezelés a bőr öregedésének csökkentésében, hiszen sejtmegújító képessége bőrünket puhábbá, feszesebbé és rugalmassá varázsolja.