Csiganyálka

Csiganyálka, mint a szépség forrása? Hihetetlen, de igaz: ez a nem túl szép állat olyan anyagokat termel, melyeket igen jó eredménnyel tudunk hasznosítani a kozmetikaiparban. Ráadásul még csak nem is valamilyen különleges csigáról beszélünk, hanem a közönséges éti csigáról, latin nevén a Helix Aspersa-ról.

A csiga titka abban rejlik, hogy folyamatosan kénytelen szembeszállni az őt érő sérülések okozta károkkal. Az elmúlt mintegy 600 millió évben pedig volt is ideje hatékony módszereket kifejleszteni. Védekezés céljából olyan csodaváladékot választ ki az éti csiga, ami segíti őt, hogy a bőrét vagy a házát ért sérülések gyorsabban gyógyuljanak. Mindemellett csökkenteni tudja a külső káros hatások révén bejutott baktériumok és gombák okozta fertőzéseket.

A váladék hozzájárul a csiga testének megfelelő nedvességtartalmának megőrzéséhez és a hőháztartás egyensúlyához. Beépül a csigaház szerkezetébe és így távol tudja tartani magától a veszélyes rovarokat.

Mióta használja az ember a csiganyálkát?

Már az ókori görög orvoslásban is ismerték a csiganyálka gyógyító, nyugtató és regeneráló hatását. Aztán a XX. század közepén egy spanyol, sugárterápiákat végző orvos, újra felfedezte, hogy a csigának öngyógyítási képessége van, amelynek köszönhetően a sugárzás hatásai mérséklődtek. Hasonló gyógyhatást tapasztalt, amikor a későbbiekben az emberi bőrön is kipróbálta a csiganyálkát.

Ebben az időszakban a világ egyéb tájain is véletlenszerűen felfedezték az éti csiga nyálkájának jótékony hatását az emberi bőrre.

A kozmetikai boltok polcaira azonban csak az 1990-es évek közepén került az első, csiganyálkát tartalmazó krém, ami azóta is töretlen siker a modernkori kozmetikaiparban.

A csigákat kifejezetten erre a célra kifejlesztett csigafarmokon tenyésztik, ahol a legjobb életfeltételeket biztosítják számukra. A nyálka kinyerése során a csigák nem sérülnek meg, és mivel a legfontosabb szempont a csigák védelme, ezért ez egy időigényes és passzív folyamat.

Mitől ilyen különleges a csiganyálka?

A csiganyálkában olyan természetes hatóanyagok találhatók meg, amik laboratóriumi környezetben nem állíthatók elő. Különböző bőrtápláló anyagokat tartalmaz, amelyek megújítják a bőrt:

  • Allantoin: nyugtató és védő hatással rendelkezik, illetve hozzájárul a sebek gyorsabb gyógyulásához, ezáltal a bőr tisztává és hidratálttá válik.
  • Fehérjék: táplálják az elfáradt bőrt, rugalmasságot és ragyogást kölcsönözve neki.
  • A-, C- és E-vitaminok: gyulladáscsökkentő hatást váltanak ki.
  • Különböző alfa-hidroxi savak: az elhalt, elöregedett bőr felső hámszöveteit távolítják el.
  • Kollagén és elasztin: szerepet játszik a bőr öregedésének csökkentésében.
  • Mukopoliszacharidok: a bőr hidratáltságának megőrzésében és a külső negatív hatások kivédésében játszanak fontos szerepet.

Milyen bőrproblémákra nyújt hatékony megoldást a csiganyálka?

Ajánlott olyan átmeneti bőrproblémákra, mint például a pattanások, az aknék, a sebek, az égési sérülések. Hatékony olyan, véglegesnek tűnő bőrproblémák kezelésére, mint a striák vagy a terhességi csíkok, a hegek és a ráncok.

Használatával regenerálódik a bőr, csökkennek a ráncok mélyedései, kiegyenlítődik a bőr pigmentációja. A csiganyálka feszesíti és tisztán tartja a bőr hámrétegeit.