Medúza

A medúza Földünk egyik legősibb gerinctelen állatkája. Már több mint 500 millió évvel ezelőtt is jelen volt az ősóceánokban. Ezek a mediterrán térségben honos, csipkelődő, láthatatlan kis állatok rengeteg kellemetlenséget tudnak okozni, de szerencsére nem csak erről az oldalukról ismerjük őket.

Mit kell tudni a medúzákról?

A medúzák a csalánozók törzsébe tartoznak, legalább 2000 fajuk ismert, melyek között vannak ártalmatlanok, és természetesen ragadozók is. Az utóbbiakra jellemző, hogy csípős csalánsejteket növesztenek a fogókarjaik végére, így könnyítve meg a zsákmányaik elejtését, amelyek általában rákok és halak.

A medúzák több mint 90%-a víz. A fény és a gravitáció érzékelésével tájékozódnak, de mivel nincs agyuk, nem igazán nevezhetők tudatosnak, ezek az egyszerű tengerlakók inkább csak ösztönlények.

A medúzák roppant érdekes állatok abból a szempontból is, hogy fenn tudnak tartani egy olyan körforgást, amelyben mindig megújulnak, így gyakorlatilag soha nem múlnak el. Ennek és még sok egyéb hatásnak köszönhetően alakult ki az úgynevezett medúzavirágzás, ami lényegében a medúzák túlszaporodását jelenti. Emiatt a tulajdonság miatt érdekesek a kozmetikaiparnak is.

Hogyan és miért került ki a vízből a medúza?

Az 1980-as években már megfigyelhető volt a medúzák túlszaporodásának jelensége, amiért részben a túlhalászás okolható, ami megtizedelte a medúzák természetes ellenségeit. A túlszaporodott medúzák pedig kereskedelmi és gazdasági károkat is okoznak. Ennek volt a következménye, hogy a tudósok a medúzák hasznos felhasználásának lehetőségeit kezdték kutatni, ami több területen is sikerült.

A kutatások eredményeként a medúza felhasználhatóvá vált gyógyszerek, higiéniai-, kozmetikai- és élelmiszeripari termékek előállításában, illetve orvosi kezelések, speciális kötszerek és egyéb orvosi termékek előállításában. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a medúzavirágzás folyamata mérsékelhetővé válik.

A medúza felhasználása a kozmetikaiparban

A medúza két fajta fehérjében bővelkedik, kollagénben és mucinban, amelyek nagyon hasznosak a biotechnológiai ipar számára.

A kutatók egy kompozit anyagokkal fejlesztett medúzakivonatot hoztak létre, amelyet egyre elterjedtebb körben használnak a kozmetikai iparban. A medúzakivonatot tartalmazó krémek bőröregedés-gátló hatással és antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek.

A medúzakivonat magas fehérje tartalma és antibakteriális hatása miatt hasznosítható az arcbőr ápolására, hialuronsav és glicerin tartalma pedig kiválóvá teszi a ráncok feltöltésére. A kollagén, ami megtalálható az emberi bőrben is, javítja a bőr kötőszövetének struktúráját, feltölti a ráncokat, fiatalítja a bőrt és javítja az aknés, heges bőrhibákat.

A mucin, vagy más néven nyák, védő szerepet szolgál, mivel síkosítja a nyálkahártyák felszínét, védi a sejtrétegeket a kiszáradástól és a kórokozóktól, illetve elősegíti az öntisztulás folyamatát.

A fenti proteineket tartalmazza az emberi szervezet is és bizonyos ideig elő is tudja állítani, de az öregedési folyamattal ez a képesség sajnos csökken, ezért külsőleg kell pótolnunk.

Ebben tud nagy segítséget nyújtani a medúza kivonatot tartalmazó arckrém és szemránckrém, ami most számodra is elérhetővé vált.