ápolt arcbőr

Köztudott, hogy bőrünk gyakorlatilag az egész testünk működését visszatükrözi. Ezért nem mindegy, hogy milyen életmódot folytatunk.

A fő befolyásoló tényezők a stresszes életvitel, illetve a nem megfelelő étrend. Az alábbi cikkben az előbb említett tényezők bőrre gyakorolt hatásáról lesz szó. Mindemellett megtudhatod, hogy mire figyelj a táplálkozás során, de akár azt is, hogy miért nem mindegy, hogy milyen párnán alszunk, vagy milyen anyagú huzatot használunk.

Stresszes hétköznapok, avagy milyen hatása van a stressznek a bőrre?

A stresszt a mai napig sokan még mindig csak pszichológiai tényezőként tartják számon, pedig köztudott, hogy mélyen beleszól testünk működésébe.

Ezt támasztja alá az is, hogy a pszichodermatológia mára egy külön orvosi szakterületté nőtte ki magát. Itt gyakorlatilag azzal foglalkoznak, hogy az ember érzelmei milyen hatást gyakorolnak a bőrére.

Mivel nagyon sok idegvégződés kapcsolódik a bőrhöz, és mindeközben a belső szerveinket is körbehálózzák, ezért gyakran előfordul, hogy a szerveket ért stresszhatások eredményeként a bőrön különféle elváltozások jelennek meg.

Az általános értelemben vett stresszt, amit a munka, a családi problémák, az anyagi gondok okozhatnak, sajnos nem lehet elkerülni. Ez a fajta stressz mindig is az életünk része lesz és befolyásolni fogja bőrünk állapotát is. Amit tehetünk az az, hogy igyekszünk magunkat minél kevesebb stressznek kitenni, illetve boldog, harmonikus családi életet élünk.

A stressz azon kívül, hogy problémákat okoz a bőrünkön (legtöbbször az arcon), a fennálló egészségügyi problémákat is rosszabbá teheti, például a psoriasist vagy az ekcémát. Ezért is nagyon fontos, hogy bőrünkkel rendszeresen, tudatosan foglalkozzunk.

A stressz által okozott bőrelváltozások

A stressz számos, főként az arcbőrön megjelenő elváltozásai közül most néhányat említünk meg:

  • Csalánkiütések: Ezek egyre növekvő piros színű foltok vagy pöttyök, amelyek rendszerint viszketnek, és ha megérintjük őket, égető érzést tapasztalunk. Legtöbbször a szervezetbe bejutó valamilyen allergén okozza őket, ami stresszként éri a szervezetet. De kialakulhat valamilyen hőhatás eredményeképpen is.
  • Szem alatti táskák: Ha nem pihentető az alvás, mert az éjszaka folyamán a mindennapok gondjai foglalják el gondolatainkat, az alsó szemhéj alatti rész gyakran megtelik folyadékkal. Ilyenkor reggelente a tükörbe nézve csalódottan konstatáljuk a szemünk alatt lévő táskákat.
  • Száraz arcbőr: Ha életünket nagymértékben befolyásolja a stressz, hajlamossá válunk rá, hogy elfelejtünk inni. A dehidratált állapot negatívan hat a bőrünkre is, mert nem jut elegendő víz a szöveteinkbe, így arcunk beesettnek tűnik ahelyett, hogy teltnek, simának és egészségesnek mutatkozna. Bőrünk egészsége érdekében fontos több figyelmet szentelnünk a rendszeres folyadékpótlásra!
  • Pattanások: Stressz hatására a szervezetben nagyobb mennyiségben szabadul fel a kortizol nevű hormon, amely megnöveli a bőr zsírtermelését, így arcunkon pattanások jelenhetnek meg. De akkor is pattanásokkal ébredhetünk, ha a beleinkben élő baktériumok egyensúlya felborul.

A táplálkozás és a bőr kapcsolata

Talán erről kell a legkevesebbet beszélnünk, hiszen mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha bizonyos élelmiszerekből többet fogyasztunk, másnap kellemetlen, fájó aknékkal ébredünk. Ezért ezután tudatosan kerüljük az adott ételek túlzott fogyasztását.

Mégis mérvadó beszélni róla, hiszen a kialakított étrend, ami a mindennapjainkat végigköveti, nagy hatással van bőrünk minőségére. Gondoljunk bele, hány olyan kozmetikai iparban kapható termék van, amely valamilyen étrendünkben is megtalálható összetevőt tartalmaz, például gyógynövényeket, illetve különféle zöldségek hatóanyagait.

Ráadásul bőrünk sejtjei a leggyakrabban cserélődő sejtek közé tartoznak, így a táplálkozási szokásaink kifejtett hatásának nem figyelembe vétele nagy hiba lenne, hiszen ezek a szokások hozzájárulnak az optimális sejtfejlődés fenntartásához.

Néhány étkezési tanács az egészséges bőr érdekében

Manapság a csapból is az antioxidánsok szerepe folyik, de nem véletlenül, hiszen a szervezet védekezésében elengedhetetlen szereppel bírnak. Felveszik a harcot a ráncok kialakulásával szemben, illetve az UV-sugárzás okozta károsodások ellen is fellépnek. Sok antioxidánst tartalmaz például az olíva olaj, a paradicsom és a vörösbor.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása segíti az egészséges bőr megőrzését, ugyanis hozzájárul a sejtmembrán elasztikusságának megőrzéséhez.

A szép és tiszta bőr ápolását cékla, brokkoli, dió, lazac és a különböző sötét színű bogyótermések fogyasztásával is elősegíthetjük. Ezen kívül a teljes kiőrlésű gabonák azok, amelyek közreműködnek a ráncok, az öregségi foltok és az idősödés egyéb, bőrön megjelenő jeleinek megelőzésében.

Mit nem érdemes fogyasztanunk?

Érdemes néhány szót ejteni arról is, mi az, aminek túlzott fogyasztását a szakirodalom sem ajánlja. Természetesen a cukor, a cukros üdítők, a sok sütemény, a feldolgozott termékek azok, amelyeket nem célszerű nagy mennyiségben magunkhoz vennünk. Pedig a legtöbben ezeket a termékeket szeretik a legjobban, mert olyan ízélményt nyújtanak, amelyek a boldogsághormonok termelését nagymértékben megindítják, és így átmenetileg euforikus állapotot idéznek elő a szervezetben.

Ez azonban együtt jár azzal, hogy a szervezetnek folyamatosan inzulint kell termelnie, ami pedig a legtöbb kutatás szerint hosszú távon aknék megjelenéséhez, illetve gyulladásos tünetek kialakulásához vezet.

Ezért az utolsó kiürült lekváros üvegeinkbe ezt követően inkább gyűjtsünk pénzt vagy motivációs cetliket, esetleg minden nap írjuk fel, mi volt a legjobb dolog, ami azon a napon történt velünk. Egy év múlva hatalmas élmény lesz visszaolvasni, és abból örömet nyerni a cukor helyett. Közben pedig egészségünk – közte természetesen bőrünk egészségének – megtartásához egy jó nagy adaggal hozzájárultunk.

Alvási szokások, avagy az arcodra van írva, hogyan alszol

Minden felnőtt ember tudja, hogy egy egészséges embernek körülbelül napi 7-8 óra alvásra van szüksége. Mégis megesik, hogy hiába tartjuk az általános „szabályokat”, reggel a tükörbe nézve bőrünk mégis piros és irritált. Ilyenkor vessünk egy pillantást a párnánkra, annak anyagára és a huzatra, amit használunk!

A rohanó hétköznapok során bele sem gondolunk, hogy az ágyneműnk anyaga, összetétele és a mosási szokások milyen nagy szerepet játszhatnak bőrünk egészségének kialakításában. Azonban ha logikusan végiggondoljuk, rájöhetünk, hogy a párnahuzatunk tele van szennyeződésekkel, elhalt bőrsejtekkel, krémek, illetve olajok maradékaival, baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal. Ezek tudatában mindenki egyet ért azzal, hogy hosszabb ideig aludni ugyanazon a párnahuzaton arcbőrünknek nem kifizetődő.

párnák és mackók

Egészséges a háton alvás?

Valamilyen ismeretlen okból kifolyólag a legtöbben nem szeretünk a hátunkon aludni. Mennyivel otthonosabb, ha a hasunkon fekve, összegöngyölődve hajthatjuk álomra fejünket. A kor előrehaladtával azonban érdemes magunkat tudatosan átszoktatni a háton alvásra, ugyanis a sok hason fekvés elősegíti a szem körüli, a homlokon található, illetve az orr és ajkak közötti részen megjelenő ráncok kialakulását.

Ahogy az ember idősödik, egyre kevesebbszer vált pozíciót alvás közben, így az arc bizonyos részei hosszabb ideig érintkeznek a párnával vagy a huzattal. A bőr a biológiai öregedés miatt kevésbé tud ellenállni a fizikai behatásoknak, hiszen veszít rugalmasságából, így gyakrabban jelennek meg az arcon ráncok, gyűrődések.

Mutasd az arcod, megmondom, hogy alszol

A szakértők gyakran az arc alapján, az emberre nézve, meg tudják mondani, melyik oldalukon vagy milyen pózban alszanak. Azok esetében, akik akár 3-6 hónapig ugyanabban a pozícióban hajtják álomra a fejüket, a dekoltázs és az arc területén állandó ráncok jelenhetnek meg. A szakértő szemek számára ez nagyban megkönnyíti az alvási szokások behatárolását.

Mire figyeljünk az éjszakai bőrápoló termékek használata esetén?

Figyeljünk arra, hogy ha éjszakai bőrápolókat használunk, azokat ne közvetlenül lefekvés előtt, hanem legalább fél órával korábban alkalmazzuk. Ha ugyanis bekrémezzük az arcunkat és utána egyből lefekszünk, egyenesen beletöröljük a krémet a párnahuzatunkba. Válasszunk olyan ágyneműhuzatot, ami nem szívja magába a rákerülő anyagokat. Erre a célra a legtöbb alkalommal a selyem, illetve a szatén huzatokat ajánlják.

Meddig használhatunk egy párnát?

Sokak számára szőrszálhasogatásnak tűnhet, de a párna anyaga és élettartama sem mindegy. Mindig tartsuk észben, hogy egy párna élettartama maximum 10 év, de természetesen ez nagyban függ annak összetételétől is. Tehát bőrünk rendszeres ápolása mellett a vele érintkező anyagok minőségének megválasztása is nélkülözhetetlen szereppel bír!

Fogadd meg és építsd be a mindennapjaidba a cikkben elhangzott tanácsokat és tippeket. Meglátod, hogy az arcbőröd meghálálja a gondoskodást!

Ha még nem tetted, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le a hasonló cikkeinkről.