bőrápolás huszonévesen

Fiatal vagyok még – gondolhatod – és nekem még nincs szükségem ilyesmire.

Nos van egy rossz hírünk! Igazából most van szükség arra, hogy figyelj magadra és a megfelelő higiéniai, illetve bőrápolási rutint kialakítsd magadnak.

Ez az életkor a nagy „sej-haj” mellett a megelőzésről is kellene szóljon.

Huszonévesen még azt érzed, hogy tiéd az egész világ és elérsz majd később foglalkozni azzal, hogy megfelelően ápold a bőröd és minőségi termékeket használj.

Most még jó esetben egész tested tele van energiával, nincsenek ráncaid, bőröd üdén és feszesen ragyog.

De! Egyre többet sminkelsz, mert be akarsz vágódni a srácoknál. Egyre kevesebbet alszol, mert nem akarsz lemaradni semmiről. Felnőtt életet kezdesz élni, bulizol, piálsz, esetleg cigizel, egyszóval „hű-bele-Balázs” módjára falod az életet. A suli stresszes, a gyakornoki meló leterhel, nincs időd semmire és mindenki téged nyaggat … és most mi is.

Jobb, ha néha tudsz nemet is mondani valamire. Kapcsolj egy kicsit vissza, mert a szervezeted, a tested, a bőröd meghálálja, ha kegyesen bánsz vele.

Tudjuk, hogy kifogásaid nem alaptalanok, viszont lássuk be, csak kifogások és ezzel ma nem mentheted fel magad. Negyvenéves éned hálás lesz azért az erőfeszítésért, amit ma megteszel.

„Na jó, de mit tegyek?” kérdezheted most. Olvass csak tovább és fogadj meg néhány egyszerű, de nagyszerű tanácsot!

1. Vásárolj magadnak minőségi sminkcuccot és kozmetikumokat

Nem tudsz magadnak minőségi cuccot venni, mert nincs miből? Kifogásnak nem rossz, de erre is van megoldás! Valószínűleg nem fog neked tetszeni, de ideje bekapcsolni a spórolós üzemmódot.

Igyál meg egy kávéval, üdítővel vagy sörrel kevesebbet. Vegyél egy pólóval kevesebbet. És lassan összegyűlik rá.

Válassz mindig minőségi sminkterméket, ne sajnáld magadtól!

Ne feledd: olcsó húsnak híg a leve!

Kiemelten figyelj a készítmények tartalmára, lehetőleg tartalmazzanak természetes összetevőket és legyenek etikusan gyártva, illetve parabén és kőolaj származékoktól mentesek. 

Egyébként meg a minőségi termék, nem biztos, hogy drágább is.

2. Alakíts ki magadnak napi arcápolási rutint

Nincs rá időd? Reggel rohansz, mert mindig késésben vagy, este pedig holt fáradtan kinek van kedve hozzá? Ezeket mind ismerjük. Bla bla bla. Ezek mind csak gyenge kifogások. Kelj fel 10 perccel hamarabb és este is szakíts rá időt! A fogmosás kimarad? Nem hinnénk. Na hát akkor ezt se tessék kihagyni!

Emlékezz, hogy megelőzünk! Megelőzzük azt, hogy 50 évesen megvetően nézz a tükörből visszatekintő önarcképedre.

3. Tisztítás, tisztítás és tisztítás

Minden este és reggel tisztítsd meg arcbőrödet a szennyeződésektől. Este soha ne mulaszd el eltávolítani az aznapi sminkedet. Jobb, ha tudod, hogy a nap folyamán rengeteg szennyeződés rakódik le arcbőrünkre, ha ezeket nem távolítjuk el megfelelően, akkor szépen kialakulnak a mitesszerek és a pattanások.

Nem elég, ha csupán szappant és vizet használsz. A legjobb, ha először a sminkeltávolítóval leszeded a sminkedet, aztán arclemosóval eltávolítod a maradékot. Erre a célra lehetőleg válassz valamilyen habzó terméket, ami mélyen bejut a pórusok közé és eltávolítja a mélyebben lévő szennyeződéseket is.

Ha estére úgy érzed, hogy semmi energiád és „rád dőlnek a templomok”, akkor se hagyd ki a sminked eltávolítását. Semmiképpen! Soha! Ne feküdj le sminkben!

4. Hidratáld a bőröd belül és kívül is

Az alapos tisztítás után használj bőrtípusodnak megfelelő hidratáló arckrémet, amely biztosítani tudja bőröd természetes vízmegkötő képességének működését.

A lényeg, hogy már 20 éves korunktól bőrünk kezd leépülni. Fokozatosan veszti el azon képességeit, amitől annyira ragyogott.

Nem tudja már úgy megkötni a vizet, nem termel már annyi kollagént és elasztint, a hatóanyagok egyre nehezebben épülnek be a szervezetünkbe.

Ezért kell hidratálni kívülről és belülről is. Ami azt jelenti, hogy naponta legalább 2 liter vizet el kell fogyasztanod ahhoz, hogy a megfelelő állapotot fenn tudd tartani.

5. Védd magad a külső negatív hatásoktól

Olyan nappali arckrémet válassz, ami tartalmaz fényvédőt, legalább 15-ös faktorút. Használd télen és nyáron is! Mert azt ugye tudod, hogy hiába nem süt a nap, attól még érik bőrödet káros sugarak? Ezt hivatott meggátolni a fényvédő. Ezzel azt érheted el, hogy kevesebb roncsoló hatás éri a bőrödben található kollagén és elasztin sejtecskéidet.

Ha napozol, akkor se feledd el, használj fényvédőt! És az Isten szerelmére, ne járj szoliba! Lehet hogy szép barna leszel, de idővel majd ráncos is és legalább 10 évvel idősebbnek fogsz kinézni. És ezt te sem akarhatod!

A káros környezeti hatások, a napozás, a szolárium használat mind-mind felborítják az egyensúlyt és kitörölhetetlen nyomot hagynak rajtad.

6. Kezdj el használni szemkörnyék ápolót

Előzd meg a szarkalábak kialakulását azzal, hogy elkezdesz használni szemkörnyék ápolót. Ez azért lehet jó, mert a szem alatti foltokat és táskákat, amik olykor szép bőrönddé duzzadnak, egy kicsit ráncba tudod szedni.

7. Radírozz és tüntess el

Rendszeresen távolítsd el az elhalt hámsejteket a bőröd felszínéről. Ehhez használj legalább hetente egy finomabb szemcséjű arcradír készítményt.

De, ezzel se ess túlzásba! Ha figyelsz bőröd jeleire, akkor tudni fogod, hogy mikor kell használnod vagy éppen mikor hanyagolható el.

8. Szérum, az öregedés ellen

Kúraszerűen már használhatsz szérumot, ami az öregedésgátlást segítheti. Válassz ennek megfelelően.

A cél ebben az esetben is a megelőzés, az öregedés jeleinek késleltetése. Fentebb már említettük, hogy a húszas éveinktől bőrünk már kezdi elveszíteni bizonyos képességeit. Azért, hogy ezt egy kicsit késleltesd, kezdj el használni szérumot.

Miért szérumot? Azért, mert a szérum nagyobb mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat és mellette olyan egyéb tulajdonságokkal rendelkezik, amelyektől gyorsabban és jobban felszívódnak. Ezért is elég, ha egyelőre kúraszerűen használod.

9. Élj következetesebben!

Hagyd el azokat a szokásokat, amik nem építenek téged. Például azokat, amik nem engedik, hogy reggel időben felkelj vagy este időben lefeküdj.

Keress olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak és energiával töltenek fel, ne olyanokat amelyek az ellenkezőjét teszik. Keresd az olyan emberek társaságát, akik mellett fejlődhetsz.

Étkezz egészségesen, alakíts ki magadnak vitaminokban és antioxidánsokban gazdag étrendet. Tudd, hogy a vitaminok belülről jobban felszívódnak, ami a bőr állapotán is megmutatkozik.

Sportolj rendszeresen. A rendszeres testmozgással szervezeted oxigénellátását segíted és a sejtjeid regenerálódását serkentheted.

Igyál sok vizet, legalább napi 2 litert és fontos, hogy ez tiszta víz legyen! Nem ér beleszámolni a levest, a kávét, a teát vagy egyéb folyadékot! Csak színtiszta vizet!!!

Ha nem szereted a vizet, dobd fel egy kis gyümölccsel, citrommal, naranccsal, gyömbérrel, uborkával, ezzel még méregteleníthetsz is. Kettő az egyben! Hát nem király?

Tudod, az okos az új szexi! Légy okos és élj teljes életet!