avokádó

Az avokádóolaj az új olívaolaj?

Igen biza! Hiszen az avokádó magból kivont olaj összetétele nagyon hasonló az olívaolajhoz és legalább annyira sokoldalúan használható fel.

Egy kis biológia

Az avokádó egy ősi haszonnövény, ami a 18. század környékén terjedt el világszerte. Egy Közép-Amerikában őshonos örökzöld fa gyümölcse, ami a babfélék családjába tartozik.

Az avokádó fa jellemzője, hogy akár 20 méter magasra is megnőhet. Alacsonyan elágazó és terebélyes lombbal rendelkezik, szórt állású, hosszúkás levelei tövén nőnek az ernyőszerű, sárgászöld virágai. Termése gömbölyded, körteszerű, zöld, vörösesbarna vagy fekete színű. Felülete bőrszerű, fényes, rücskös és érdes. Párosával csüngnek a fán, innen ered az azték neve az ahuacatl, azaz a herefa.

A gyümölcs kinézetéből eredően még aligátorkörtének is nevezik, de akadnak vidékek, ahol zöldségvajnak, vajkörtének vagy tengerész vajnak nevezik, ami a gyümölcs állagára utal.

Az avokádó gyümölcs húsa érett állapotban a vajhoz hasonló állagú, enyhén dió ízű.

Az avokádó fák 4-6 éves korukban hoznak először termést, amit a virágzás után 6-9 hónappal szüretelnek le. Érdekessége, hogy a gyümölcs effektív érés nélkül növekszik a fán, ezért a betakarítás után még nem fogyasztható. Ahhoz, hogy fogyasztható legyen 1-2 hétig megfelelő helyen tárolni kell.

Az avokádó fa egy igénytelen, különleges gondozást nem igénylő növény, persze ez fajtától függően változhat. Olyan helyeken ajánlott termeszteni, ahol az átlaghőmérséklet 13°C-t meghaladja, ezért leginkább a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken terjedt el.

A Közép-Amerikai indiánok, már évezredek óta termesztik és fogyasztják, mivel egy nagyon tápláló, egészséges, természetes zsírokban, illetve fehérjékben gazdag és sokoldalúan felhasználható gyümölcsről van szó. Nem rendelkezik markáns, jellegzetes ízzel, ezért tudott elterjedni a modernkori gasztronómiában is.

Az elmúlt évtizedek alatt vált igazán ismertté a világ minden táján.

Napjaink főbb termőhelyei az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, a Karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael és Dél-Afrika.

A magja kőszerű. Az ebből kinyert tejszerű lé a levegővel érintkezve vérvörösre színeződik, ezért az indiánok tintát készítettek belőle, amit szövetfestésre használtak fel.

Mit tartalmaz az avokádóolaj?

Az érett termések magjából hideg sajtolással olajat állítanak elő, ami étkezési célokra és szépségápolásra is ideális, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlen a szervezet számára.

Fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünk ellenálló képességét, segíthetjük az agysejtek alváshormon termelését, csökkenthetjük a koleszterinszintünket és az ízületi bántalmainkat. Segíti a szervezetet abban, hogy hatékonyabban szívódjanak fel a bevitt tápanyagok.

Természetes forrása az A-, B-, C-, D-, E- vitaminnak valamint a kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, vasnak, nátriumnak, káliumnak, cinknek, réznek és mangánnak. Mindezek mellett magas a karotin, a béta-szitoszterin, a glutation, az Omega 1 és az Omega 3 zsírsav tartalma.

Mire jó az avokádóolaj?

A fenti tulajdonságai miatt az egyik legjobb természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő.

Használhatjuk a testünk és a hajunk ápolására is.

Számos pozitív tulajdonsága miatt és mivel az egyik alapvető eszköze lehet a fiatal arcbőr megőrzésének, a modernkori szépségápolásban előszeretettel használják az avokádóolajat.

Kisimítja, táplálja, hidratálja és világossá teszi az arcbőrt, ezáltal visszaadja a bőr egészséges kinézetét.  

Véd a káros UVA és UVB sugárzás ellen, meggátolja az erős napsütés okozta fájdalmas leégést és kiszáradást.

Serkenti a bőr kollagén termelését és a sejtek regenerációját, ezért látványosan frissebb és üdébb lesz tőle az arcbőr.

A gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően csökkenti a gyulladt-, irritált-, viszkető arcbőr kellemetlen tüneteit.

Antioxidáns tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, a ráncok és a májfoltok kialakulásának folyamatát.

Segít a mitesszerek és pattanások felszámolásában, eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felületéről.

Hasznos zsírokat és vizet juttat a bőr mélyebb rétegeibe, serkenti a vérkeringést, védi a bőrt a méreganyagok lerakódásával szemben.

Használatával arcbőrünk bársonyosabb és szebb lesz.

A ReBella webshop termékei között is megtalálhatóak az avokádóolajat tartalmazó arcápolók! Látogass el webshopunkba és válaszd ki a neked tetszőt, annak megfelelően, hogy bőrödnek mire van szüksége!