Baobab – Afrika ikonikus életfája

Itt jársz: ReBella Webshop » ReBella Magazin » Baobab – Afrika ikonikus életfája

Olvasási idő: 6 perc

A fenséges baobab fa, azaz a majomkenyérfa, az afrikai kontinens szimbóluma és számos afrikai hagyomány középpontja is egyben.

A baobab egy őskori fafaj, amely még az emberiség előtt, sőt még a kontinensek létrejötte előtt 200 millió évvel „született meg”.

Baobab – Afrika ikonikus életfája

A Baobab legendája

A legendák szerint Isten olyan makacs akarattal teremtette a majomkenyérfát, hogy az elutasítva a helyet, ahová Isten teremtette, úgy döntött, hogy ő ott nő ahol csak akar.

Mindemellett még hiú is volt. Ő akart lenni a legnagyobb, a legszebb és legokosabb fa is az egész világon. Irigykedve nézte a füge fa gyümölcsét és a juhar virágait, és arra vágyott, hogy felülmúlja őket.

Isten ezt megelégelte, haragra gerjedt, a földből gyökerestől kitépte a majomkenyérfát és fejjel lefelé visszadugta, hogy többé ne tudjon bámészkodni, ellenkezni és vágyódni.

Ezért egyes vidékeken "feje tetején álló fának" (Upside down fának) is nevezik.

Ha jobban megnézzük a majomkenyérfát, akkor rájöhetünk, hogy van valami ebben a legendában, hiszen ez a világ egyik legfurább kinézetű fája és valóban úgy tűnik, mintha a gyökerei ágaskodnának az ég felé.

Egy kis természettudomány

A hosszú évszázadok során a szavannai éghajlat rendkívül száraz és meleg időjárásához kiválóan alkalmazkodott.

Az alábbi rövid videóban közelebbről is szemügyre vehetjük ezt az elképesztő növényt.

(A cikk a videó alatt folytatódik!)

A baobab különlegessége, hogy az esős évszak alatt elnyeli és eltárolja a vizet hatalmas törzsében, lehetővé téve, hogy a száraz évszakban is tápanyagban sűrű gyümölcsöt hozhasson.

Baobab fával 32 afrikai országban találkozhatunk.

Érdekesség, hogy 5000 évig is elélnek, elérhetik akár a 25 méteres magasságot, törzsük kerülete pedig 50 méteres is lehet.

A Baobab fák menedéket, élelmet és vizet biztosítanak az állatok és az emberek számára is, számos szavannai közösségnek adnak otthont és megélhetési lehetőséget.

A baobab fa szembetűnő alakja mindenki számára ismert lehet, ha máshonnan nem, akkor az Oroszlánkirályból (Rafiki a majom fája), az Avatarból (a Lélek fája), a Madagaszkárból vagy A kis hercegből.

Érdekesség - A baobab bár

Johannesburgtól 4 és fél órára található egy ősrégi, különleges majomkenyérfa, melyben egy bár rejlik. Lakodalmak és különleges események helyszínéül is szolgált már.

BaoBab Bar

A kép forrása a Big BaoBab Bar hivatalos honlapja: http://www.bigbaobab.co.za/

Bár sokan ismerik a majomkenyérfát, de azt sokan nem tudják, hogy gyümölcsük van és azt még kevésebben, hogy ez a gyümölcs a világ egyik legfenntarthatóbb tápláléka.

Valójában a fa minden része értékes. A kérgét kötél és ruházat előállítására, a magját kozmetikai olajok készítésére, a leveleit és a gyümölcs húsából előállított port táplálékként hasznosítják. A törzsében összegyűlt víz az állatvilágot segíti át a száraz évszakon, mentve őket a kiszáradástól.

Egy igazi kincs, ami az afrikai nők egészségének és szépségének természetes forrása.

Az alábbiakban virtuálisan felnyársalunk egy majomkenyérfát és megnézzük, hogy miért nevezik az afrikaiak az élet fájának.

A baobab virága

Az afrikai nyár folyamán, októbertől decemberig virágzik a Baobab fa, nagy, édes illatú, fehér virágokkal, amelyek csak éjszaka nyílnak ki.

Sajnos ezen csodás virágok szépségében csak rövid ideig lehet gyönyörködni, mert 24 órán belül elnyílnak, sötétbarna színűvé, majd baobab gyümölcsökké válnak.

A gyümölcsök a száraz évszakban érlelődnek, és amikor készen állnak a betakarításra, szépen leesnek a fákról, amit ezen a területen élők begyűjtenek és feldolgoznak.

A baobab gyümölcse

A majomkenyérfa gyümölcse is, úgy ahogy a teljes növény, egészen egyedi az egész világon.

Ez az egyetlen olyan gyümölcs a világon, amely addig marad a fán, amíg teljesen megszárad. Ahelyett, hogy beérés után leesne, addig marad az ágon, amíg a zöld bársonyos héja kemény, a kókuszhoz hasonló héjjá alakul.

A kb. 6 hónapos időszak alatt a gyümölcs belső húsa is teljesen kiszárad. Ezután lehet a gyümölcsöt betakarítani, majd aprítani és szitálni, amíg finom, tiszta gyümölcspor nem jön létre.

Az így kapott por, természetes, 100%-ban tiszta gyümölcs, ami hihetetlen módon akár 3 évig is eláll, így nem kell tartósítószerrel vagy egyéb adalékanyaggal tartósítani.

A gyümölcspornak minimális kezelésre és feldolgozásra van szüksége, ezért teljes mértékben megőrzi minden tulajdonságát és tápanyagtartalmát.

Nagy mennyiségű C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, káliumot, valamint tápanyagban gazdag rostokat, esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz.

Mindemellett íze is egyedülállóan kellemes.

A baobab por tulajdonságai:

  • nagyon magas a C-vitamin tartalma
  • természetes kalciumforrás
  • magnézium-, kálium- és B-komplex vitaminokat tartalmaz
  • természetes prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik
  • kiváló antioxidáns

A baobab fogyasztásának előnyei:

  • fáradtság és kimerültség csökkentése
  • betegségekkel és fertőzésekkel szembeni védelem
  • támogatja a bél egészségi állapotát
  • kollagént termel, segít az öregedés jeleinek leküzdésében, az egészséges bőr állapotának megtartásában

Amellett, hogy bőséges az egészség- és szépségmegőrző összetevőkben, a baobab emberek millióinak biztosítja a megélhetést.

Hogyan?

A majomkenyérfa Afrika legszárazabb és legszegényebb részein a sokoldalú felhasználhatóságának, illetve a helyiek kitartó munkájának köszönhetően, a helyi gazdaság import termékévé vált.

A becslések szerint 10 millió háztartást tart el és évi 1 milliárd dollárt termel ennek a vidéknek.

A baobab olaj – Az argánolaj méltó riválisa?

A baobab olajat a baobab magjából, hidegen préselt módszerrel nyerik ki. Ez a legjobb módja annak, hogy megőrizzék a benne rejlő tápanyagokat és mellőzzék az olaj nemkívánatos, vegyi anyagokkal való szennyeződését.

A baobab olaj előnyei egyelőre még nem olyan széles körben ismertek, mint például az argán, a jojoba, az olíva vagy a maracuja olajé, de legalább ugyanannyira hasznos, mint "vetélytársai".

Mit kell tudni a baobab olajról?

A szépség és az egészséges megjelenés záloga, amelyet a haj, az arc, a test és a köröm ápolására is kiválóan használhatunk.

Egyre több szépségipari vállalat kezdi bevezetni a baobab olajat, mint alapanyagot, a termékeikbe, így lassan az argánolaj legfőbb riválisává válik.

A baobob olaj javítja a bőr rugalmasságát, miközben meggyógyítja és védi a sérült bőrt. Csodálatosan kiegyenlíti és helyreállítja a bőr tónusát, valamint segít a korai öregedés jeleinek leküzdésében. Kiválóan alkalmas minden bőrtípusra. Könnyen felszívódik a bőrbe, anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, vagy zsíros hatást eredményezne. A bőr sima, rugalmas és feszes lesz.

A baobab a világ bármely gyümölcsének antioxidáns tartalmát felülmúlja, emellett jelentős mennyiségű A-, B-, C-, E-vitamint, 9 féle esszenciális zsírsavat, omega 3-,6-,9- zsírsavat is tartalmaz. Ezek mind fontos szerepet játszanak a haj és a bőr egészségének megőrzésében.

Ha hűvös, fénytől védett helyen tároljuk, jótékony hatását akár 3 évig is élvezhetjük.

A baobab olaj szerepe a hajápolásban

  • Segít védeni a száraz és sérült hajat, valamint tisztítja és táplálja a fejbőrt.
  • Segít megőrizni a hajunk természetes dússágát, erősebbé és fényesebbé teszi azt.
  • Segít védelmet nyújtani a fejbőr és a haj számára a szélsőséges időjárási viszonyok között.
  • Segít a sejtek és szövetek regenerálásában.
  • Segít lassítani a természetes öregedési folyamatot.

A baobab olaj 16 előnye a bőrápolásban

  1. Alaposan tisztít.
  2. Mélyen hidratál.
  3. Csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését.
  4. Javítja a bőr rugalmasságát és az érett bőr állapotát.
  5. Gyorsan helyreállítja a száraz és repedezett bőrt.
  6. Segítséget nyújt az ekcéma, a pikkelysömör, a rosacea és más gyulladásos bőrelváltozások tüneteinek kezelésében.
  7. Szinte azonnali felszívódik, ezért nem tömíti el a pórusokat és nem hagy zsíros érzést a bőrön.
  8. Megfiatalítja a sérült bőrsejteket.
  9. Stimulálja, visszaállítja és növeli a kollagén és elasztin termelést.
  10. Eltünteti a szem alatti sötét karikákat.
  11. Masszázsolajként gyógyítja nemcsak a testet, hanem a lelket is.
  12. Linolsav tartalmának köszönhetően hatásos a zsíros bőr kezelésében.
  13. Visszaállítja a természetes faggyútermelést.
  14. Megnyugtatja az érzékeny bőrt.
  15. Serkenti a bőr természetes védekező képességét.
  16. Jó hatással van a striák csökkentésére és megelőzésére.

Hol szerezhető be a baobab olaj?

Mivel a baobab olaj még nem annyira elterjedt, ezért Magyarországon ma még nehéz beszerezni.

A jó hír viszont, hogy ebben segítséget tudunk nyújtani, hiszen bővítettük termék kínálatunkat a baobab olajjal és a baobab olajat tartalmazó krémmel.

Mindkettő hihetetlen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia.

Tedd próbára a baobab olajunkat még ma!