Argánolaj - a folyékony arany

Itt jársz: ReBella Webshop » ReBella Magazin » Argánolaj - a folyékony arany

Olvasási idő: 2 perc

Az argánolajat sokféleképpen „becézik”. Folyékony aranynak, vagy sivatagi elixírnek is hívják, ezzel utalva arra, hogy egy különleges zsiradék kivételes tulajdonságai, ritkasága és előállítása miatt.

argán és argánolaj

Honnan származik az argánolaj?

Az argánolajat az argánfa csonthéjas terméséből nyerik ki, ami Marokkó délnyugati részén, a Sous-völgy sziklás partvidékén terem. Ez a fa a világ egyik legősibb fajtája, már 65 millió évvel ezelőtt is elterjedt volt. Napjainkban már igen kevés az argánfa, ezért a kulturális örökség részévé választották azt a közel 800 000 hektáros termesztési területet, ahol még megél, elkerülve ezzel a kihalás veszélyét.

A marokkói berberek már évezredek óta használják az argánolajat ételeik elkészítéséhez, valamint testük és hajuk ápolására. Ma már az egész világon kincseket érő áldásként tekintenek rá.

Hogyan készül az argánolaj?

Az argánolajat az argánfa világossárga színű, csonthéjas diószerű terméséből nyerik ki. A gyümölcs belsejében található különálló gyümölcsbelek kivonata lesz az értékes olaj.

A gyümölcsöket július és szeptember között szüretelik, majd 2 hétig védett helyen szárítják. Ezt követően feltörik és a gyümölcsbeleket megtisztítják. Ezeket a folyamatokat még ma is kézzel végzik, az argánolaj kinyerésének titka pedig anyáról lányára száll. Az egész folyamatban nagyon fontos szerepe van az időzítésnek, a tapasztalatnak és a leleményességnek.

A gyümölcsbeleket kézzel pörkölik lapos agyagedényekben, kis agyagkemencékben, nagyon figyelve arra, hogy nehogy megégjen akár egy szem is. A pörkölést követően kézi malomban határozott, gyors mozdulatokkal kipréselik a karamellszínű, nyálkás, viszkózus pépet. Ezt követően a pépet sajtolni kezdik és titokként őrzött vízmennyiséggel hígítják. Az így kinyert olajat leszűrik, ülepítik 2-3 napot, majd újra leszűrik és palackba öntik. Így válik használhatóvá ez a kellemes, dió ízű olaj.

A kozmetikai ipar számára szánt olaj is hasonlóképpen készül, de kihagyják a pörkölés folyamatát belőle, hogy kristálytiszta maradjon.

1 liter olaj kinyeréséhez kb. 100kg mag és 8 órai kemény munka, türelem és kitartás szükséges. Többek között ezért is válik nagyon értékessé.

Mit tartalmaz? Melyek az argánolaj hatásai?

Az argánolaj több mint 80 százalékban tartalmaz értékes telített zsírsavakat, valamint fenolokat, karotint, növényi szterolokat. Alfa-tokoferol tartalma magas és E-vitamin értékes forrása. Antioxidánsokban, proteinben és esszenciális zsírsavakban gazdag olaj, ezért válik kiválóvá a haj- és bőrápolás terén. A marokkói berber nők már évezredek óta ezzel védik bőrüket a széltől és a naptól.

Így hat az argánolaj a hajra:

  • javítja a haj szerkezetét
  • megszünteti a fejbőr irritációját
  • csökkenti a gyulladásokat és a dehidratációt.

Így ápolja a bőrödet:

  • enyhíti a bőr irritációját
  • megakadályozza a gyulladást
  • véd a káros külső hatásoktól
  • hatásos a pattanásos, hámlásos és pikkelyes bőr kezelésében
  • gyorsítja az égési sérülések következtében keletkezett sebek gyógyulását
  • jótékony hatással van a bőr természetes védőrétegére
  • felveszi a harcot a szabad gyökök ellen
  • feszesíti a finom ráncokat és sejtregeneráló hatással rendelkezik
  • kiváló hidratáló bármilyen bőrtípusra

Próbáld ki Te is az argánolaj áldásos hatását! Használd a hajad ápolására az argánolaj szérumot, arcodat pedig hidratáld az argánolaj arcápoló segítségével!