hatékony arcápolás 9 lépésben

Képzeld el, hogy milyen érzés, amikor egy gyönyörű napsütötte reggelen a tükörbe nézve egy hibátlan és tündöklő arcbőrű, pozitív kisugárzású hölgy néz vissza rád. El sem hiszed, hogy az Te vagy. Teljesen beleborzongsz és hatalmába kerít a „mindenreképesvagyok” érzés.

Mi hisszük, hogy mindenre képes lehetsz és mint a napsütéses reggel, te is gyönyörűen ragyoghatsz minden áldott nap. Viszont ez csak akkor fog megtörténni, ha teszel is valamit a cél érdekében.

Első lépésként olvasd el ezt a bejegyzést, figyelj, memorizálj és használd fel az itt tanultakat, mert most megosztjuk veled a hatékony arcápolás titkát.

Na jó, ez egy kicsit félrevezető lehet, hiszen igazából a hatékony arcápolásnak nincs is semmiféle titka. Sokkal inkább szabályai vannak, amiket jobb ha betartasz … vagy nem … ez a te szabad döntésed!

De ne feledd, hanyagságoddal hosszútávon jelentős károkat okozol magadnak és a végtelenségig tolod magadtól azt a jó érzését, amitől mindenre képessé válhatsz.

Az egészséges, ragyogó és hibátlan bőr helyett élettelen, fakó, elvékonyodott, hámló, pattanásos, heges, sötét foltokkal és karikákkal megtűzdelt bőr lesz az ajándékod. Elveszíted motiváltságod és legszívesebben ki sem mozdulnál a házból. De szerintünk, Te nem kívánod ezt magadnak, ezért most megosztunk veled néhány alapvető szabályt és lépést a helyes arcápolási rutin kialakításának érdekében.

Ismerd meg tehát a helyes arcápolás sorrendjét, lépésről-lépésre.

1. Megelőzés

Mint mindig, most is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a megelőzés a legjobb dolog, amit tehetsz. Ha csak erre az egy dologra figyelsz, akkor máris sokat tettél annak érdekében, hogy megőrizd bőröd egészségét. Hiszen, ha a megelőzés érdekében cselekszel és arcápolási rutinodat eszerint alakítod ki, akkor az alábbiak magától értetődőek lesznek.

2. Tisztítás

Fokozott figyelemmel, naponta kétszer, reggel és este alaposan tisztítsd meg az arcbőröd. Már nagyon sokszor utaltunk rá, hogy a szép arcbőr egyenlő a tiszta arcbőrrel. Ráadásul a tiszta arcbőrben könnyebben felszívódnak az értékes tápanyagokat tartalmazó kozmetikumok.

Napjainkban a drogériák polcai csak úgy roskadoznak a jobbnál jobb arctisztító készítményektől, amikkel hatásosan távolíthatod el a szennyeződéseket. De rengeteg minőségi termék található a webáruházak kirakataiban is. Zselék, habok, tonikszerű lemosók, arctejek, de lemosókendők is megtalálhatóak a kínálatban.

A legeslegfontosabb, hogy bármilyen fáradt vagy unott vagy, a smink eltávolítását soha semmilyen körülmények között ne mellőzd, mert azzal hosszútávon jelentősen károsítod a bőrt az arcodon, aminek következtében ráncos és öreg leszel.

Sminkeltávolításnál, a megfelelő arctisztítás érdekében, figyelj a következő néhány apró dologra. Fokozottan figyelj például a hajtöveknél, hiszen ezen a részen makacsul megbújhatnak a napi smink maradványai. A szemfesték eltávolításánál figyelj, hogy belülről kifelé haladó mozdulatokat végezz, míg a rúzs eltávolításánál befele haladva. Ezeket megfogadva elkerülheted, hogy az egész fejedet bemaszatold és aztán órákba teljen míg végre kimosakodsz a sminkedből.

Ezután, a biztonság érdekében, mindig öblítsd le az arcod. Biztos, ami biztos!

3. Radírozás

A radírozás, vagy peeling, a következő legfontosabb tevékenység a hatékony arcápolási rutinban. A napi kétszeri arctisztítás ellenére is maradhatnak még szennyeződések a bőr mélyebb rétegeiben, amelyeket heti kétszeri arcradírozással tudsz eltávolítani. Továbbá ezzel segíted a bőr megújulását is, mert az őt elnehezítő elhalt hámsejteket is eltüntetheted.

Ehhez azt ajánljuk, hogy egy enyhén szemcsés, krémes készítményt válassz, ami kíméletes lesz az arcodhoz. Hetente kétszer használd és szigorúan csak este, mert ettől a bőröd felszíne egy kissé megvékonyodhat és könnyebben sérülhet, épp ezért nem ajánlott reggel. De aggódnod nem kell, ez egy természetes folyamat. Ezzel a tevékenységgel serkented a bőr regenerálódó képességét is, így reggelre már teljesen rendben lesz és megújulva ragyog. Végül is nem egy horror jelenetről van szó, nem egy csiszolópapírral radírozod át a bőröd, de valamelyest sérülhet és azért nem árt az óvatosság.

4. Tonizálás

A tonizálás nagyon fontos, főként ha érzékeny a bőröd és könnyen alakulnak ki elváltozások a negatív környezeti hatások miatt. A tonizálás lényegében egy fertőtlenítő eljárás, ami megnyugtatja a bőrt, visszaállítja az ideális PH értéket és összehúzza a pórusokat.

A tonik használata után nem kell leöblítened az arcod, sőt, mivel hidratálja a bőröd, kifejezetten jó, ha hagyod felszívódni, viszont fontos, hogy a szemed környékén óvatosan bánj ezzel a készítménnyel. Mi azt tanácsoljuk, hogy inkább hagyd ki a szem környéki puhább és érzékenyebb részt, így elkerülheted a szemed irritációját.

5. Hidratálás

Hidratálás, hidratálás, hidratálás… kívül és belül is egyaránt.

Ez az alapja az egészséges bőrnek és úgy általában az egészséges életnek is. Nem hiába, a víz az éltető eleme az egész földi létünknek.

Na, de még mielőtt elvonulnánk spirituálisba, térjünk vissza a gyakorlatba.

Hidratáld arcbőrödet különböző arckrémekkel. Lehetőséged szerint válassz két külön készítményt, egyet nappalra és egyet éjszakára. A két készítménynek teljesen más a szerepe és más alkotó elemei vannak, mindamellett, hogy mindkettő hatékonyan hidratál.

Nappali arckrémed védjen, tápláljon, feszesítsen, tegye üdévé és puhává az arcodat és mindenképpen tartalmazzon fényvédőt. Szívódjon fel könnyen és ne nehezítse el a bőröd.

Az éjszakai krémednek nem kell tartalmaznia fényvédő faktort, de maximális elvárásod legyen a hatóanyagaival szemben. Tartalmazzon sokkal több hatóanyagot, mint a nappali arckrémed, legyen tele öregedésgátló és ránctalanító alapanyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, tápláló esszenciákkal és olajokkal. Ezek a „csoda” összetevők a szépen tisztított bőrben hatékonyan felszívódnak és reggelre megújítják bőrödet.

6. Rendszeresség

Nagyon fontos, hogy a fentieket mind-mind figyelembe vedd, illetve fontos, hogy az általad használt kozmetikumok minőségiek legyenek és az is, hogy egészséges életmódot folytass.

De ami talán ezeknél is fontosabb, az a rendszeresség.

Bármilyen jó kozmetikumot választhatsz, ha az csak szépen csücsül a polcon, akkor semmi hasznát nem veszed, vagy ha nem a leírásnak megfelelően és csak ad hoc jelleggel használnod, akkor még ronthatsz is a helyzeteden. Mert ha például nem figyelsz a termék lejáratának idejére, akkor előbb-utóbb kimegy a garanciából és ha figyelmetlenségből egy lejárt szavatosságú arcápolót használsz akár egyszer is, nagyon meggyűjtheted a saját bajodat.

Tehát mi azt tanácsoljuk, hogy csak akkor vásárolj kozmetikai terméket, ha elkötelezetten és következetesen használod. Egyébként meg fölösleges pénzkidobás, mert a minőségi termékek nem egy-két forintba kerülnek. Fürdőszoba dekornak pedig használj inkább valami mást, például egy virágot.

7. Védelem

Minden nő álma a hibátlan bőr. Így azt gondoljuk, Te is a hibátlan bőrről ábrándozol. De ábrándozás helyett lépj a tettek mezejére. Semmi ördöngösség nincs benne!

A hibátlan állapot megőrzéséért nem kell mást tenned, mint védened magad a káros környezeti hatásoktól, a szennyeződésektől, a zsírosodást okozó tevékenységektől és a ráncok idő előtti kialakulásától.

Védened kell bőröd a fénytől is, hiszen a nap sugarai által olyan hatások is érik bőrödet, amelyek jobb lenne ha elkerülnének, de sajnos nem teszik.

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy miért fontos a fényvédelem és hogy mit kell tudnod róla. Most arra szeretnénk kérni, hogy azt a cikkünket is olvasd el. Fontos információkat találsz benne arról, hogy miért kell védened magad a fénytől, illetve arról, hogy hogyan tedd mindezt.

Kapcsolódó cikk: Minden, amit a fényvédelemről Neked is tudnod kell!

8. Sorrend

Nem véletlen, hogy éppen ilyen sorrendben írtuk ezt a bejegyzést, hiszen az alapok alapja a sorrend, amiben a készítményeket használod.

A sorrend tükrözi a tevékenységek fontosságát is.

A legalaposabb munkát a tisztításnak kell szentelned, ez az első és legfontosabb lépés. Aztán a tonizálás, amellyel helyre állítod bőröd PH értékét és végül jön a legjobb barátod, a hidratálás.

A hidratálás a leghasznosabb dolog, amit tehetsz, ezért is ajánljuk, hogy tedd minden áldott nap. Ezáltal biztosíthatod, hogy mindig csodálatosan induljanak a napjaid.

9. Tudatosság

Természetesen a fentiek nem sokat érnek, ha felelőtlen, habzsi-dőzsi életet élsz és nincs kontrollod a saját életed felett.

Nem eszel elegendő gyümölcsöt vagy zöldséget. Nem iszol elég vizet. Nem sportolsz rendszeresen. Nem pihensz rendesen és stresszelsz olyan dolgokon, amiken amúgy sem tudsz változtatni. Ha kicsapongó életet élsz, cigizel, piálsz, vagy ne adj Isten még drogozol is.

Ha túlzásokba esel és nem vagy következetes, akkor ne várd, hogy az élet kegyes legyen és a szép bőr ajándékát megadja neked.

Tudatosítanod kell azt, amit már nagyon sokszor említettük: a szép bőrt meg kell becsülni és nap mint nap tenni kell azért, hogy ne veszítse el fényét.

Ugye nem nagy ár azért az érzésért cserébe, amit akkor érzel, amikor egy gyönyörű napsütötte reggelen a tükörbe nézve egy hibátlan és tündöklő arcbőrű, pozitív kisugárzású hölgy néz vissza rád? El sem hiszed, hogy az Te vagy. Pedig mi hisszük, hogy igen, mert benned is ott van a „mindenreképesvagyok” érzés utáni vágy!

Ha olvasnál még személyre szabott tanácsokat, akkor iratkozz fel hírlevelünkre! És ha úgy gondolod, hogy van valaki, akinek segítene ez a bejegyzés, oszd meg vele bátran!