arcáplás normál arcbőr esetén

Egy ideális világban mindannyiunknak hibátlan és tökéletes bőre lenne. De sajnos nem egy ideális világban élünk és sokunk számára az ideális bőrállapot is teljesen elképzelhetetlen. Még annak ellenére is, hogy minden nap kiemelten figyelünk a bőrünk ápolására.

Nehezen tudjuk elképzelni, de vannak olyan szerencsés személyek, akik nyertek a genetikai 5-ös lottón és hibátlan, normál bőrrel áldotta meg őket a Fennvaló. Ennek ellenére nekik sem szabad elhanyagolniuk bőrük ápolását és védelmét.

Te is a szerencsések közé tartozol?

Ha igen, akkor tarts velünk és tudd meg, hogyan ápolhatod megfelelően normál bőrödet.
Ha nem, akkor ne csüggedj készül a következő bejegyzés, ami neked is segít a bőröd ápolásában.

Arról már írtunk korábban, hogy melyek a főbb bőrtípusok.

Ezek közül az egyik legtitokzatosabb kategória kétségkívül a normál bőr, mégpedig azért, mert ez az egyik legritkább bőrtípus. Ami már-már olyan, mint az unikornis. Tudjuk, hogy létezik, de még soha senki nem látta.

De a viccet félretéve és maradva a témánál, ássuk mélyebbre magunkat abban, hogy mitől normál a normál bőr!

Mit takar pontosan a „normál” jelző?

A normál bőr lényegében egy közel tökéletes állapotú bőrt jelent, ami meglehetősen szubjektív. De ha objektívek akarunk maradni, akkor is egy olyan ideális állapotot jelöl, amire azt lehet mondani, hogy optimális. 🙂

Ennek az optimális állapotnak a jellemzője pedig, hogy a bőr faggyútermelése és szaruképzése tökéletesen működik, ami azt eredményezi, hogy a bőrfelszín zsírtartalma és hidratáltsága megfelelő. (Se nem száraz, se nem zsíros.)

Mik a normál bőr jellemzői?

  • A normál bőrtípust sugárzó arcszín jellemzi.
  • Színe üde, fénye tompa és tapintása bársonyos.
  • Optimális a szaruréteg vastagsága és az irha ereinek keringése, vérteltsége valamint a bőr megfelelő légzése, oxigénnel való ellátottsága.
  • Belső egészsége szó szerint „világít”, ragyog.
  • Pórusai meglehetősen zártak, szinte láthatatlanok.
  • Nagyon kevés tökéletlenséget lehet felfedezni rajta, egy-két mitesszer előfordulhat az orr-hajlatokban, de az sem jellemző.
  • Súlyos érzékenysége nincsen.
  • Hibátlan elszarusodás jellemzi.
  • Megfelelő mennyiségű és összetételű faggyú termelődik a bőrben.
  • Rugalmas, izomtónusa feszes, a zsírszövetek tömöttek, a rugalmas rostok megfelelő arányban vannak jelen.
  • Melanin képzése és eloszlása is egyenletes.
  • Megfelelően hidratált.
  • A bőr felszínén nincsenek látható foltok, hámló területek vagy zsíros pattanások.

Ez igazán tökéletesnek hangzik és tényleg, egy közel tökéletes bőrt feltételez.

Van egyáltalán valaki aki rendelkezik normál bőrrel?

Most teljesen őszinték leszünk, ez az ideális bőrtípus egy bizonyos kor után ritka, mint az unikornis vagy a fehér holló.

Ez azért van így, mert normál bőre azoknak lehet, akik teljesen egészséges életet élnek, szervezetük egészségesen működik, táplálkozásuk nagyon változatos, tápanyagokban és vitaminokban gazdag, szervezetüknek megfelelő mennyiségű, tiszta vizet fogyasztanak, sokat tartózkodnak a friss levegőn, rendszeresen sportolnak és óvják magukat a külső környezeti károktól, a napfénytől.

Napjainkban ez pedig szinte lehetetlen. A nagy rohanásban és stresszben, mindig ezek azok a dolgok, amikről a leghamarabb megfeledkezünk és bőrünk ezáltal az utolsó helyre kerül. Szomorú, de ez tény. Sajnos csak akkor foglalkozunk bőrünkkel, amikor már komoly problémák mutatkoznak rajta.

Természetesen sokan vagyunk, akik megpróbálunk egészségesen élni, de minden bőrünkre ható negatív körülményt így sem tudunk kizárni. Már azért sem, mert az idő múlását nem tudjuk megállítani.

Így az ideális, normál bőrtípus leginkább gyerekkorban fordul elő, amikor még minden feltétel adott.

Ha szerencsések vagyunk, akkor talán még 18-22 éves korunkig eltarthat az az ideális állapot. De, ahogy elkezdünk öregedni, ez teljesen megváltozik és átalakul.

Bőrgyógyászati kutatások eredménye azt mutatja, hogy a 20-as, 30-as éveinkben általában kombinált bőrrel rendelkezünk. 40 felett pedig szárazzá és éretté válik a bőrünk.

Ezért ajánlatos mindig figyelemmel követni bőrünk változásait és a változásnak megfelelően választani új szépségápolási termékeket, amik illeszkednek az újonnan kialakult bőrtípusunkhoz.

Erről korábban már írtunk egy nagyon részletes cikket, amit itt tudsz elolvasni: Hogyan ápoljuk arcbőrünket? Arcápolási útmutató minden korosztálynak

Hogyan gondozd a normáld bőrt?

Mielőtt azt mondanád, hogy de hát a normál bőrt nem is kell ápolni, mi virtuálisan félbeszakítanánk, mert nagyon tévedsz, ha ezt gondolod. A normál bőrt is kell ápolni, csak nem mindegy hogy hogyan.

A normál bőr esetében viszonylag egyszerű a feladat: a már meglévő ideális állapotot kell fenntartani és megakadályozni, hogy elváltozások alakuljanak ki.

A legnagyobb hangsúlyt a normál bőr ápolásában is a megelőzés kapja. Meg kell előzni, hogy a bőr állapota a normálistól valamilyen irányba eltérjen.

A normális bőr ápolásánál a nagyon drasztikus és szélsőséges kezeléseket el kell kerülni.

A legjobb, ha olyan bőrápoló rutint alakítasz ki, ami mélyen táplálja, hatékonyan tisztítja és gyengéden védi a bőröd.

Mit tartalmaz a normál bőr arcápolási rutinja?

  • napi kétszeri tisztítást, ami nem szárítja ki a bőrt
  • heti egyszeri kímélő hámlasztást, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket
  • szérumos táplálást, ami antioxidánsokkal és vitaminokkal tölti fel a bőrt
  • reggel nappali fényvédő hidratálót, ami védelemmel látja el a bőrt
  • este éjszakai hidratálót öregedésgátló formulával, ami mélyen táplálja a bőrt
  • napi kétszeri szemkörnyék ápolást, ami segít megelőzni a szarkalábak és szem alatti táskák kialakulását

Még akkor is, ha a bőröd valóban normálisnak tűnik, a fenti rutint követned kell!

Mi úgy gondoljuk, hogy Te is a lehető leghosszabb ideig szeretnéd megőrizni ezt az állapotot, ami csak akkor lehetséges, ha megfelelő figyelmet fordítasz a normál bőröd ápolására is.

Összegzés

Az életkor változásával a bőröd típusa is meg fog változni, de a komoly problémák kialakulását egy kis tudatossággal meg tudod előzni.

Ásványolajoktól és parabénektől mentes, természetes alapanyagú kozmetikumokat válassz, mert azok nagyobb valószínűséggel nem fognak irritálni.

Amire a legjobban kell figyelned, hogy olyan készítményeket használj, ami a te bőrtípusodnak megfelelő. A gyártók ezt szépen ki is emelik minden egyes termék csomagolásán. A lényeg, hogy olyan terméket válassz, ami nem okoz irritációt, zsírosodást vagy esetleg kiszáradást. Ha ilyen hatást észlelsz, akkor azonnal szüntesd meg a kozmetikum használatát.

Az olyan tényezők változásai, mint az életkor, a stressz, az éghajlat, a hormonális változások és a napfény hatással vannak a bőrre. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetned a védelemre még normál bőr esetén is. (De egyébként, ez minden bőrtípusra egyformán vonatkozik.)

Nagyon fontos, hogy minden évszakban megfelelően védd bőröd a napfény okozta sérülésektől. A fényvédelem fontosságáról már írtunk korábban, ide kattintva azt is elolvashatod: Minden, amit a fényvédelemről Neked is tudnod kell!

A normál bőr ápolása olyan, mint egy jó diéta, amit akkor is érdemes fenntartani, ha normális súlyod van és jó egészségi állapotnak örvendesz. Ahhoz, hogy egészséges maradj, az egészséges étrendet és életmódot tartani kell. Így van ez a normál bőr ápolásával is, ezt ne feledd!

Bőrtípusokkal foglalkozó cikksorozat

A bőrtípusokkal foglalkozó sorozatunk további cikkei:

Tetszett, amit olvastál? Ha igen, akkor oszd meg barátaiddal és iratkozz fel hírlevelünkre, mert jön a következő rész! 😉