bőrápolás ősszel

Lassan megérkezik az ősz és a színek megfűszerezik a környezetünket. Előkerülnek a kedvenc melegítőink és pulóvereink, beüzemeljük a kandallót vagy a radiátorokat, egyre sűrűbbek lesznek a kuckózós estéink, a meleg italok isteni aromái pedig egyenesen elvarázsolnak és csak arra vágyunk, hogy az így teremtett meghitt környezetet élvezzük.

Ez mind nagyon jól hangzik, de sajnos a hűvösebb időjárás és a „négy fal közti” szárazság nem feltétlenül jelent jó hírt a bőrünknek.

Ez az átmeneti, őszi időszak a legjobb arra, hogy felkészítsük bőrünket a tél zord körülményeire és korrigáljuk a nyáron elkövetett bőrápolási vétkeinket.

Attól, hogy ebben az időszakban vastagabban öltözködünk, még nem szabad elfeledkeznünk a bőrápolásról, főként azokról a területekről, amelyeket ruházatunkkal nem tudunk védeni 100%-ban. Ilyen például az arcunk, kezünk és az ajkaink.

Bőrünk minden évszakban változik, ahogy változnak az évszakok úgy természetszerűleg a bőrünk szükséglete is megváltozik.

A hűvösebb időjárás pedig olyan kellemetlen érzéseket generál, mint a dehidratáltság és az ebből adódó felszíni sérülések. Az ősz már-már ellopja a természetes ragyogást az arcunkról.

Sajnos az ilyenkor megjelenő problémák minden bőrtípust és minden korosztályt egyformán igénybe vesznek.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a szerintünk legfontosabb teendőket annak érdekében, hogy testünket, lelkünket és bőrünket is felkészítsük az őszre, valamint, hogy szépségünket és egészségünket is megőrizhessük az őszi hónapokban is.

Elemezzük a bőrünk változásait és alakítsunk ki új bőrápolási rutint

Amikor az évszakok megváltoznak, változásokat vehetünk észre a bőrünkön is. Nincs miért aggódni, ez egy természetes folyamat.

Előfordulhat, hogy a zsíros bőr, normállá válik, a normál szárazzá és így tovább.

Ezért nem árt, ha figyelmesek vagyunk és az évszak változását követően, ha szükségesnek érezzük, átszervezzük az addigi bőrápolási rutinunkat és beszerzünk néhány új kozmetikai terméket.

Badarságnak tűnhet, de érdemes lenne egy program szerinti rutint kialakítanunk, olyan időpontokat kiválasztva, amikor van időnk alapos munkát végezni, mert például az arcradírozást, a hámlasztást, az arcmaszk használatát vagy az arcmasszázst nem lehet összecsapni.

Készíts egy ütemtervet, amit minden héten betartasz, például vasárnap reggelenként használj arcmaszkot, kedden és pénteken arcradírt, naponta reggel és este arctisztítót és hidratálót, és így tovább. Mert tudod, hogy a szép bőr záloga a megfelelő arcápolási rutin és ha egy lépést is kihagysz, akkor meglesz a böjtje.

Hidratálás kívül

A bőrápolás kihagyhatatlan lépése a hidratálás, amelyre rutinszerűen van szüksége bőrünknek minden egyes nap.

A hidratáló képes gátat képezni a bőr felszínén az értékes nedvesség megtartásához és megóvja a bőrt a kiszáradástól valamint a repedezések kialakulásától.

A hidratáció az év minden napján nagyon fontos, különösképpen a nyári hónapokban, de az őszi hónapokban is, hiszen bekényszerülünk a lakásba, ahol a fűtés miatt a levegő nagyon szárazzá válik, ez pedig hat a bőrünk nedvességtartalmára is.

A forró nyári napok súlyos kiszáradást okozhatnak mindannyiunknak, így bőrünk nedvességtartalmát még a tél előtt fel kell tuningolnunk. Ha már látható jelei vannak a dehidratációnak, akkor nem szabad késlekednünk, mielőbb el kell kezdenünk használni hidratáló arcápolókat.

Válasszunk olyan készítményeket, amelyek hialuronsavat, különböző növényi eredetű olajokat, vitaminokat, antioxidánsokat és aminosavakat tartalmaznak. Ezektől bőrünk gyönyörűen könnyeddé és selymes textúrájúvá válik.

Ha bőrünk már elveszítette ragyogását, ne halogassunk tovább! Próbáljunk beszerezni minőségi arcápolókat, amelyekkel kényeztethetjük magunkat és megőrizhetjük fiatalos kinézetünket, mert ugye emlékszünk még, hogy a száraz bőrön hamarabb megjelennek a ráncok.

Hidratálás belül

A hűvösebb időszakban sokunk örömére előkerülnek a meleg italok, amelyek nagyon jó segítséget nyújtanak a bőr megfelelő hidratációjának és egészségességének megőrzésében.

A gyógyteák, a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a borsmenta, a vanília kiválóan nyugtatják a testet és a bőrt.

A szezonális bogyókból, például áfonyából vagy csipkebogyóból készített, mézzel és citrommal ízesített teák pedig a lelket is felemelik, és képesek kigyógyítani bennünket minden bajból. A fentiek fogyasztásával megnövelhetjük szervezetünk antioxidáns és C-vitamin szintjét is.

Amint már említettük, a legfontosabb szabály a bőr védelmében az, hogy megfelelően hidratáljuk. Így, ha megiszunk naponta 2-3 liter vizet valamint egy csomó finom gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, akkor belülről hidratálhatjuk testünket. Ez az a szabály, amely minden évszakra egyformán érvényes.

Arcradírozás heti kétszer

Sokan úgy vélik, hogy a hámlasztás különösen a hidegebb időszakban súlyosbíthatja a bőr szárazságát, de az igazság az, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a már elhalt, száraz bőrfelszínt megújítsuk. A hámlasztás által megfelelő alapot tudunk teremteni a különböző kozmetikumok tápláló összetevőinek, ahhoz, hogy behatoljanak a bőr mélyebb rétegei közé és ott kifejtsék hatásukat.

Annak érdekében, hogy a bőrünket az őszi hónapokban megfelelően tudjuk ápolni és óvni a kiszáradástól, érdemes heti 1-2 alkalommal kímélő hámlasztót, arcradírt használni.

A rendszeresen hámlasztás, bőrradírozás segít megnövelni a sejtek regenerálódását és eltávolítja az elhalt hámsejteket, amelyek gátolhatják a hidratálók vagy szérumok felszívódását.

A készítmény kiválasztásakor azt javasoljuk, hogy lehetőleg természetes alapanyagú, apró-szemcsés, kímélő hámlasztó mellett tegyük le a voksunkat.

A hideg évszakokban használat arcradír kiválasztásánál figyeljünk arra is, hogy tartalmazzon valamilyen hidratáló olajat is, ami extra bónusz lehet a bőrünk táplálására.

Szerencsére ebben az esetben sincs okunk aggódni, mert számtalan kozmetikai gyártó gondol ezekre az időszakokra és termékeik között találhatunk megfelelőt.

Fényvédelem még ősszel is

A nyár eltűnik, de a nap még mindig ott ragyog nekünk. Pozitív hatásai mellett pedig legalább annyi negatív hatása is van. Ezt már jól megtanultuk.

Csak azért, mert nem lehet a tengerparton feküdni, még nem jelenti azt, hogy elfeledkezhetünk a fényvédőről a következő 6 hónapban. A fényvédőt tartalmazó készítményeinket ne tegyük félre.

Használjunk legalább 15-ös SPF-et tartalmazó hidratáló krémet minden reggel, és szükség szerint a nap folyamán is frissítsük fel arcunkat fényvédővel.

A fényvédelemről készült egy alaposabb bejegyzés, amit ide kattintva tekinthetsz meg!

Rendszeres kézápolás

Valószínűleg a leggyakoribb hideg okozta problémánk a kiszáradt, fájó kezek. Ami nem igazán meglepő, mivel a kezünk van a leggyakrabban kitéve a környezet viszontagságainak. És sajnos gyakran figyelmen kívül hagyjuk őket a bőrápolás során.

Mivel a kezeinken lévő bőr faggyútermelése másképpen működik, mint a test többi részén (kevesebb faggyú termelődik ezen a területen), a kezeink hajlamosabbak lesznek a szárazságra, különösen a hidegebb időben.

Kezeink folyamatosan ki vannak téve a hideg időjárásnak és mivel jó esetben rendszeresen megmossuk, naponta többször is különböző szappanokkal, hihetetlenül gyorsan kiszárad. De a szépségipar erre a problémára is kínál megoldást.

Kényeztessük kezünket egy mélyen hidratáló, hatóanyagokban gazdag, tápláló olajakat, shea vajat és aloe verát tartalmazó kézkrémmel, ami mindig legyen nálunk bárhová megyünk, hogy kézmosás után rögtön tudjuk hidratálni kezünket.

Ajakápolás

A szezonváltás lehetőséget ad arra, hogy teljesen átgondoljuk napi szépségápolási rutinunkat. A nyári napsütötte napokban valószínűleg nem volt szükség az ajkaink kiemelt ápolására. De lassan elérkezik az ősz és fel kell készítenünk ajkainkat a hűvösebb hőmérsékletekre és a nyirkos időjárásra.

A napsugarak hatása az ajkainkat sem kíméli, a hideggel együtt pedig száraz, repedezett és kisebesedett ajkakat hagyhat maga után. Ezért minden nő számára kulcsfontosságú a megfelelő ajakbalzsamba való befektetés.

Mivel az ajkak nem rendelkeznek vízmegtartó külső réteggel és bőrük ezen a részen érzékenyebb a nedvesség elvesztésére, így a legjobb, ha olyan összetevőket keresünk, mint a méhviasz, a shea vaj vagy a vazelin. Ezek megóvják az ajkainkat a dehidratációtól és táplálják valamint javítják a repedezett bőrt.

Ajakápolónkból legyen legalább kettő, hogy mindig kéznél legyen egy!

Immunrendszer feltöltése vitaminokkal

Ebben az időszakban az időjárás kiszámíthatatlansága miatt érdemes figyelnünk arra, hogy feltöltsük szervezetünket különböző esszenciális vitaminokkal, zsírsavakkal, aminosavakkal és antioxidánsokkal.

Kiemelten figyelnünk kell, hogy a rossz idő elérkezte előtt felturbózzuk szervezetünk védekező képességét. Ezzel nem csak bőrünk fog ragyogni, hanem az influenza vírus ellen is védelmet élvezhetünk.

A vitamin pótlás és táplálékkiegészítés minden évszakban egyformán fontos, de talán az ősz az az időszak, amikor még inkább.

Kényeztető olajas masszázs az arcnak

Az őszi hosszú esték kifejezetten alkalmasak arra, hogy egy kis kényeztetésbe részesítsük magunkat.

Készítsünk egy kis tápláló és hidratáló szeánszot minden estére, a kedvenc szérumunkat vagy valamilyen természetes növényi olajat használva az arcmasszázshoz.

Arc tisztítás után töltsünk néhány percet a bőrünk masszírozásával. A tiszta növényi kivonatok könnyedén felszívódnak és áthatolnak, miközben masszírozással stimuláljuk a véráramlást. Használjuk a kezünket és az ujjainkat. Felfele mutató irányba, kis körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át az arcunkat, homlokunkat és a nyakunkat is. Ne feledkezzünk meg a dekoltázsunkról sem. Ezen a részen hosszú, határozott mozdulatok a legjobbak.

Az arcmasszázsról készült egy átfogó bejegyzésünk. Kattints ide és egy profitól tanulhatod meg az alapokat. Pofon egyszerű lesz, meglátod.

Összegzés

Jelentős változásokat érhetünk el bőrünkön, ha apróbb módosításokat végzünk a mindennapi életünk rutinjának kialakításában.

Az arctisztítás, a hidratálás, az egészséges étkezés, a sport és a stresszkezelés tudatos alkalmazása kifejezetten jót tesz minden évszakban az egészségünknek. Ezektől nem csak szebbek, de egészségesebbek is lehetünk, pozitív kisugárzásunkkal pedig mindenkit levehetünk a lábáról.

Megéri halogatni? Szerintünk nem! Tegyünk még ma azért, hogy holnap jobban érezhessük magunkat!

Ha a következő évszakokra vonatkozó tanácsokat is szeretnéd majd elolvasni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, hogy nehogy lemaradj a télre felkészítő tippjeinkről!

És ha tetszett, amit olvastál, akkor oszd meg barátaiddal is!